PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El futur Museu de Sabadell permetrà explicar la història de la ciutat i retre homenatge a la tradició tèxtil

El futur Museu de Sabadell permetrà explicar la història de la ciutat i retre homenatge a la tradició tèxtil

Amb aquests objectius, l’Ajuntament i Naturgy han tancat les negociacions per tal que la ciutat recuperi l’edifici on s’ha d’ubicar el nou Museu. Paral·lelament, el Grup Impulsor, que compta amb entitats com el Gremi de Fabricants, l’ESDI, la Fundació Antoni de Montpalau, la Fundació Bosch i Cardellach i teòrics del tèxtil, ja ha començat a treballar en el projecte museístic per concretar com serà el museu i definir les actuacions que caldrà portar a terme a l’actual immoble.

Tal com ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, amb el futur museu “donarem resposta a una demanda històrica de la ciutat”. I ha afegit que

“és una oportunitat per dinamitzar l’entorn, guanyem un equipament al Centre donant resposta a la demanda d’espais i guanyem capitalitat”.

També ha remarcat que

“no estem sols a l’hora de fer-ho possible. Aquest no és projecte de govern sinó de ciutat i un projecte de ciutat es fa col·laborant”.

Un equipament de ciutat

El nou Museu hauria de permetre explicar la història de la ciutat, a partir de tres 3 àmbits: Història preindustrial, Època industrial i La moda i confecció. En aquest sentit, seria la seu central on es doni a conèixer la història, però alhora es complementaria amb altres elements patrimonials repartits al territori, com poden ser les xemeneies o els vapors, actuant com a aglutinador, donant-los un sentit global i contribuint a avançar en la museïtzació del conjunt de la ciutat. Així mateix, el nou Museu resoldria els dèficits de les instal·lacions de l’actual seu del Museu d’Història, al carrer de Sant Antoni, tant a nivell d’espais, com de funcionalitat i possibilitats d’exposar i difondre el seu fons en condicions idònies.

A més de garantir la seva vinculació al territori, el seu dinamisme i que sigui capaç de connectar i arribar a tots els públics i, per tant, de generar activitat social i econòmica, el nou Museu hauria també de promoure la recerca i generar sinèrgies amb universitats i instituts, constituint-se com a element clau per avançar en coneixement i promovent el lideratge de Sabadell i la seva connexió i projecció al món.

El camí per fer-lo realitat

Ara, un cop tancades les negociacions amb Naturgy, seguiran tots els tràmits administratius per concretar l’adquisició i el Grup Impulsor continuarà treballant en el projecte museístic, que podria estar llest a finals de 2024. La voluntat és que les obres d’adequació es poguessin iniciar al 2025. 

Amb tot, Sabadell recupera un espai actualment tancat i guanyarà un nou element de capitalitat, tot posant en valor la història de la ciutat. 

L’edifici

L'edifici on s'ubicava l’antic Museu del Gas és una obra d’estil modernista de l’arquitecte Juli Batllevell, inaugurat el 1899 i que s’inclou en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell. Va tenir una primera ampliació a càrrec de Dani Freixes. Inicialment, va ser destinat a la fàbrica de gas La Energia, posteriorment  absorbida per Gas de Sabadell i finalment per Catalana de Gas y Electricidad.

Des del 2011 fins al 2018 l’edifici, un cop restaurat, va ser destinat a Museu del Gas. L’immoble actual està construït per tal que sigui altament sostenible a nivell energètic a través de plaques fotovoltaiques, recollida d’aigües pluvials i aïllament tèrmic específic. Compta amb 3.427 m2, dels quals 2.773 m2 de superfície útil.