Aquest dissabte la ciutat viurà l’acte central de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica
El lema de la celebració és Prou! Sí que hi ha alternatives
Sabadell celebra la XI Festa del Comerç Just i la Banca ètica amb un programa d’actes que tindrà l’acte central aquest dissabte 25 de maig, al matí de 10 a 2, a la plaça del Mercat.
Amb la festa es commemora el Dia Mundial del Comerç Just (11 de maig), un comerç basat en la premissa que ningú hi perdi, que fomenti la igualtat en les relacions productor-venedor-comprador i que posi l’accent en el consum responsable. També la festa dóna ressò a la banca ètica, que permet als estalviadors fer-ho amb coherència amb els propis valors, sabent que els diners s’invertiran en projectes que beneficiaran la societat en pro d’una economia social i solidària, profitosa per a tothom.
El programa de la festa inclou tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics: tallers, espectacles, videofòrum, batucades, visites. Tot plegat amb l’objectiu d’informar la ciutadania de les relacions desiguals que s’amaguen darrere la producció i la comercialització d’articles que –com ara el sucre– contribueixen a fomentar la pobresa i desigualtat mundial.
Avui, el regidors de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, ha comentat que “és un orgull per a nosaltres poder presentar aquesta celebració, sobre tot perquè es tracta d’una acció que s’ha treballat de forma transversal, en col·laboració amb les entitats i també amb la implicació de diversos departaments municipals”. Per la seva part, el regidor de Comerç, Consum i Turisme, Carles Bosch, ha dit que “la societat avança cap a uns valors postmaterials, on hem de valorar més la història que hi ha darrera del producte” i ha afegit que “hem de caminar cap a una societat més equitativa. Tot el comerç poc a poc ha d’esdevenir més just i per això valorem molt positivament aquest tipus d’iniciatives”.
En relació amb la banca ètica, el representant de Fiare Vallès, Sergi Salavert, ha comentat que “el que busquem és que el diner tingui un valor social i que hi hagi un retorn de l’economia a les persones”.
Acte central
Durant l’acte central es podrà gaudir de les activitats següents: degustació de cafè de comerç just a càrrec d’Intermon Oxfam, venda de productes de comerç just i de productes solidaris, jocs infantils i familiars i l’exposició del 6è Concurs de dibuixos “Per què és bo el comerç just?”, així com el lliurament de premis als participants. Tots els assistents a la festa podran rebre assessorament sobre la banca ètica gràcies al punt informatiu que s’establirà a la plaça del Mercat.
S’oferiran diversos tallers d’horticultura, com ara “L’hort al balcó“, on es podrà aprendre a cultivar hortalisses en una taula de cultiu. Aquest taller és a càrrec de la Casa d’Oficis d’horticultura Parc Fluvial Riu Ripoll i es farà al matí de 10 a 2/4 d’1. També hi haurà el taller “Prevenció i tractament de plagues i malalties” a 1/4 de 12.
Un altre dels tallers que s’ofereix és el de “Cuina amb sabor a comerç just”, a càrrec d’Àngels Cuina, a 2/4 de 12 del migdia, a l’obrador del Mercat Central (per a aquest taller cal inscripció prèvia enviant un missatge electrònic a: dretscivils@ajsabadell.cat indicant nom, cognoms i telèfon).
Altres activitats que ofereix la festa són: la batucada pel comerç just a les 11.45 h; la xerrada “La banca ètica i l’economia solidària”, a càrrec de l’agrupació Prakatú i l’espectacle infantil Aigua, de la companyia Metromàtic Teatre, a ¼ d’1 del migdia. En finalitzar l’espectacle, es llegirà el manifest de la festa del comerç just.
Altres activitats
El programa d’actes inclou també activitats durant la setmana anterior i posterior a la festa. Així, avui mateix, dimecres 22 de maig, a les 6 de la tarda es visitarà, a Terrassa, la torradora de cafè de comerç just, d’Alternativa 3. Aquesta activitat té l’objectiu d’informar i sensibilitzar sobre els beneficis del comerç just i els problemes que pateixen els productors dins el mercat internacional de cafè, mostrant com es produeix el cafè des dels seus orígens, veient com es torra, fins a arribar als envasos que compra el ciutadà. La sortida es farà amb autocar a les 17.30 h a l’estació d’autobusos de Sabadell (pl. d’Antoni Llonch) i cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a dretscivils@ajsabadell.cat indicant nom, cognoms i telèfon.
Per cloure el programa d’activitats, dimarts 28 de maig, a les 7 de la tarda, es realitzarà el videofòrum Ace Bank, de Rosa Kennedy, Bèlgica (2006), a l’Oficina de Drets Civils (c. de Blasco de Garay, 19). Aquest documental tracta sobre l’obertura d’una oficina d’un banc del que ningú ha sentit parlar a un dels principals carrers de Brussel·les i de la repercussió que l’aparició d’aquest nou banc té a l’opinió pública. Però, què hi ha darrere? A partir de la pel·lícula, es farà un petit col·loqui que serà dinamitzat pel Grup de Fiare Vallès.
El programa de la festa és organitzat per Intermon Oxfam, el Consell de Solidaritat i Cooperació i l’Ajuntament de Sabadell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, CASSA, Bardet, Pla de Barris del Parc Fluvial Riu Ripoll i el Vapor Llonch i la participació del Grup d’Iniciativa territorial Fiare Vallès, els joves de la XESI (Xarxa Educativa Solidària Intercultural), dels instituts Agustí Serra, Vallès, Joan Oliver i Arraona, la Xarxa Solidària Sabadell-Colòmbia, la Fundació Quetzal, el Casal Cubà, l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària de la Casamance, la Fundació Main, la Casa d’horticultura del Parc Fluvial Riu Ripoll 2012-2013, Oikocredit, Triodos Bank i la Cooperativa Coop57 de serveis financers ètics i solidaris.
“Per endolcir la vida no cal amargar-la a ningú”
L’informe d’Intermon Oxfam sobre el sucre, amb el títol de “Per endolcir la teva vida no cal amargar la vida de ningú” ha estat elaborat per la Coordinadora Estatal de Comercio Justo. En aquest sentit, el representant d’Intermon Oxfam, Francesc Vives, ha destacat que el sucre “genera a l'any uns 70.000 milions de dòlars en el mercat convencional i una gran part dels beneficis no van a parar als productors. Per això, s’han creat cooperatives de comerç just i ecològic i s’està aconseguint que la demanda de cooperatives en aquest àmbit vagi augmentant. Aquí també, tot i que la situació no és encara comparable a altres països”.
La producció de sucre de comerç just va créixer en l'últim any un 9%, fins arribar a les 140.000 tones. A Espanya, la distribució de sucre de comerç just el 2011 va superar les mil tones. Les seves varietats juntament amb els productes elaborats (galetes, xocolates, sucs...) van constituir el sector amb un major creixement de vendes: un 77% més respecte a l'any anterior, registrant una facturació de 9 milions d'euros. Així i tot, el nostre país està lluny de xifres com les de Regne Unit, on el 40% dels sobres de sucre d'hostaleria és de Comerç Just.
Més informació a:
http://www.intermonoxfam.org/comercjust (Intermon Oxfam)
http://www.comerciojusto.org (Coordinadora Estatal de Comerç Just)
http://miembros.comerciojusto.org/wp-content/uploads/2013/04/catalan-baja.pdf (informe “Per endolcir la vida no cal amargar-la a ningú”)