PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’exposició “Objectiu Sabadell” es presenta per Festa Major als museus, amb un recorregut per la fotografia a la ciutat des dels seus inicis i fins a la Guerra Civil

L’exposició “Objectiu Sabadell” es presenta per Festa Major als museus, amb un recorregut per la fotografia a la ciutat des dels seus inicis i fins a la Guerra Civil

La mostra neix de la col·laboració entre ambdós museus i l’Arxiu Històric. A més, també és la suma del treball d’entitats públiques i privades, que han cedit part del seu llegat. I és un exercici de col·laboració ciutadana que ha fet aflorar un patrimoni inèdit durant anys, guardat curosament en domicilis particulars.

Aquesta exposició vol ser, per sobre de tot, una plataforma que recuperi i reconegui els noms dels principals fotògrafs i fotògrafes de la nostra ciutat. Durant el període temporal que abasta l’exposició, Sabadell va ser bressol d’una generació excepcional de fotografia d’art (considerada una de les millors a nivell de l’Estat), dins del moviment del pictorialisme; per la Festa Major de 1916 es va premiar per primera vegada la fotògrafa Maria Codina. I entre 1866 i 1936, al voltant de la Rambla i carrers adjacents existien fins a 31 galeries de retratistes diferents.

Àmbits temàtics de l’exposició

L’exposició es composa de 10 àmbits, dels quals 9 es podran veure al Museu d’Art i un d’ells al d’Història. S’hi expliquen des dels orígens de la fotografia i com va arribar el fenomen a la ciutat, tot passant per l’expansió de l’ofici de retratista a finals del segle XIX i el paper que van tenir les entitats sabadellenques en la dinamització del món de la fotografia, o fent un cop d’ull a les avantguardes liderades per diverses personalitats del món artístic local.

Les dones van jugar un paper molt important en aquesta etapa, entre les quals destaquen noms com Maria Codina Duran, Anita Figueras Crehueras, Maria Camps Biltró, Júlia Llopis Corominas o Mercè Massagué Vila. Tot i que en termes generals, la majoria van viure en l’anonimat sí que destaquen els coneixements que aquestes dones tenien tant del funcionament dels dispositius com del laboratori.