PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia

Sota l’eslògan “La igualtat comença quan reconeixem que tots i totes tenim el dret a ser diferents”, Sabadell acull el programa d’actes que la ciutat de Sabadell ofereix amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofia, la Bifobia i la Trasnfobia.

Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest matí: “Commemorem el dia que la OMS va suprimir l’homosexualitat dins el llistat de malalties. La diversitat ens enriqueix, és un patrimoni que ens permet tirar endavant. Avui hi ha un retrocés respecte a la diversitat a l’hora d’estimar. Aquesta commemoració té relació directe amb el Pacte de Valors, concretament amb el valor de l’amor – com a dret a estimar a qui es vulgui -, la llibertat – per poder-ho fer sense constrenyiments – i el respecte – tant propi com el dels altres -”.

Per la seva banda, Sébastien Bauer, director de l’Alliance Française, ha comentat que “l’Aliança és un centre cultural que durant tres mesos ha obert una finestra a un tema cabdal. Hem de tenir en compte que a França en el darrer trimestre han augmentat les agressions homòfobes un 30% i el nostre cicle està pensat per veure com estan evolucionant les sexualitats. Com evolucionen les lleis, les actituds i l’opinió pública i la conclusió és que l’opinió pública és la que va més lenta, per això cal una tasca pedagògica perquè no podem quedar-nos al marge d’un moviment progressista tan important”.

Finalment,  Josep Valls, president de l’entitat Som com som ha volgut destacar que “l’entitat celebra el seu 5è aniversari. Era important que hi hagués una entitat del col.lectiu LGTB a comarques. En aquest sentit fem una crida a tothom qui encara no s’ha associat perquè vingui a conèixer-nos”. Valls també ha comentat que “tot i que dels 100 i escaig països del món, 14 ja han aprovat en matrimoni igualitari, en molts encara està castigat, fins i tot, amb la mort”.

Es tracta d’un programa ambiciós que presenta la diversitat sexual i afectiva des de diferents espais com el cinema, les exposicions, les conferències i la festa. Per aquesta commemoració s’han programat pel·lícules recents sobre la temàtica de la sexualitat i l’adolescència “Quinceañera” (2005) i “Eloise” (2009) i sobre el món gai, amb la pelicula Weekend (2011) que es projectarà el proper 30 de maig als Cinemes Imperial. Dins del programa també es dóna espai a la reflexió entorn a la identitat de gènere i el sexe amb conferencies sobre la transexualitat, la intersexualitat, les mentides científiques entorn la sexualitat i la cultura, i es fa un repàs sobre la memòria històrica del col·lectiu LGBTI des dels anys 20 fins a l’actualitat amb l’exposició “El dorado” al centre cívic Sant Oleguer, fins a finals de maig.

El programa d’actes es també un programa de commemoracions: la del 5è aniversari de l’entitat sabadellenca “Som com Som” (dia 22 de maig a l’Espai Cultural Àgora) amb la prèvia presentació del llibre “ Maria Valeri” el dia 15 de maig al mateix espai i la commemoració dels 20 anys de la campanya “Democracia es igualdad” ( amb videoconferència amb l’alcalde de Paris i  l’ exministra Matilde Fernández el dia 25 de maig a la Biblioteca Vapor Badia).

L’acte central en commemoració al Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifobia i la Transfòbia tindrà lloc el divendres dia 17 de maig.

Aquest dia, el 17 de maig de 1990 va ser quan la l’Assemblea General de la OMS (Organització Mundial de la Salut) va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia i va eliminar-la de la llista de malalties mentals.

Acte Central

L’acte central serà el mateix dia, 17 de maig, amb una concentració a les 6 de la tarda a la Plaça de Sant Roc sota la bandera irisada. Al finalitzar la concentració tindrà lloc a la Casa Duran, a les 7 de la tarda, l’acte institucional “Joves i diversitat afectiva-sexual”. En aquest, es farà lectura dels acords aprovats per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell a càrrec de la taula LGTBI de Sabadell. A continuació es presentarà el “Rap contra l’homofòbia” la proposta educativa que l’artista local Nel·lo Caramel·lo ha realitzat amb un grup de joves de la ciutat a fi de conscienciar als joves sobre el respecte i la tolerància vers la diversitat sexual i es presentarà el treball de recerca “Desde fuera del armario” envers la percepció social de la homosexualitat a càrrec Pep Salvador, estudiant de batxillerat. L’acte també comptarà amb la presència d’Iñigo Lamarca Iturbe, l’Ararteko, que farà un anàlisi de l’homofòbia i la transfòbia en el món de l’adolescència. Aquest acte central serà moderat pel Josep Escartín, Síndic de Greuges de Sabadell i serà conclòs per l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez.

Més tard, a 2/4 de 9 del vespre  es farà una subhasta de les obres de l’exposició “Sexualitats” a l’Alliança Francaise. La recaptació obtinguda es destinarà a un projecte educatiu per a prevenir l’homofòbia.

Com a cloenda de la diada, s’ha organitzat un acte festiu que inclou sopar i espectacle musical amb l’obra “Hoy tu pluma brillará” amb música en directe al pati de l’Alliança Française a càrrec de Pere Borrell a la veu, Joan Trabal al Clarinet i Martí de Borja al piano (el sopar-espectacle és obert a tothom i els tiquets s’han d’adquirir amb antelació a l’Alliance Française).

El programa d’actes és el resultat del treball conjunt que han realitzat diverses entitats de la ciutat junt amb la regidoria de Drets Civils i Ciutadania per commemorar el dia contra l’homofòbia a fi de lluitar contra les actituds intolerants i de manca de respecte vers la diversitat sexual i afectiva.