Fina Birulés presenta ‘Hannah Arendt: el món en joc’ el dimarts vinent al Museu d’Art
Fina Birulés va introduir en el nostre país el pensament de l’escriptora i filòsofa alemanya Hannah Arendt. En aquest assaig, l’escriptora escull dues categories recurrents en l’obra de la filòsofa jueva d’origen alemany: món i natalitat. A banda d’aquestes idees, també parla de tradició, de nous inicis, de comunitat, de distància, de llibertat, de memòria i d’educació, entre d’altres.
Birulés ha estat professora de Filosofia Contemporània (1979 – 2020) a la Universitat de Barcelona. Les seves línies de recerca s’articulen entorn de dos nuclis: d’una banda, la subjectivitat política, la història i l’acció i, de l’altra, la teoria feminista i la producció filosòfica femenina, amb una atenció especial a l’obra de Hannah Arendt i altres filòsofes del segle XX. És cofundadora i membre del Seminari Filosofia i Gènere d’ÀDHUC (Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat) de la Universitat de Barcelona i del Grup Arendtià de Pensament i Política, i ha estat professora visitant a les universitats de Puerto Rico, Xile, Parma, Florència i Viena.
Entre les seves publicacions destaquen: Una herencia sin testamento: Hannah Arendt (Herder, 2007), Entreactes. Entorn del pensament, la política i el feminisme (Trabucaire, 2014), Hannah Arendt. El orgullo de pensar (Gedisa, 2018), Feminisme, una revolució sense model (CCCB, 2018), L’embolic del gènere. Per què els cossos importen? (amb Judith Butler i Marta Segarra CCCB, 2019) i Hannah Arendt: Llibertat, política i totalitarisme (Gedisa, 2019). També ha traduït diverses obres de filosofia contemporània i és autora de nombrosos assaigs, així com editora de volums col·lectius sobre el pensament de Hannah Arendt i d’altres pensadores contemporànies, com Pensadoras del siglo XX (Instituto de la Mujer, 2011) o Lectoras de Simone Weil (Icaria, 2013).