L’Arxiu Històric de Sabadell obre les portes amb una visita guiada amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius
L’efemèride commemora la data de creació del Consell Internacional d'Arxius (ICA) sota els auspicis de la UNESCO, el 1948. D’aquesta manera, aquest any se celebren els 75 anys. El Dia Internacional dels Arxius és el dia 9 de juny.
Durant el recorregut L'Arxiu Històric de Sabadell, més enllà d’un arxiu municipal, es podran veure les instal·lacions i conèixer la tasca arxivística com una professió multidisciplinària, diversa i útil per a tots. Per assistir-hi, cal inscriure’s trucant al telèfon 93 726 87 77 o contactant per correu electrònic a ahs@ajsabadell.cat.
L’Arxiu Històric de Sabadell
L'AHS es va inaugurar el 1983 i recull, conserva i difon el patrimoni documental de la ciutat, ja sigui d'origen municipal o de qualsevol altra procedència. Es troba al carrer de la Indústria, 34 i el seu accés és lliure i gratuït. És un referent obligat per a qualsevol investigació històrica i per a bona part de les gestions quotidianes dels ciutadans davant l'Administració local.
A més del tractament tècnic dels fons històrics, la seva activitat també s’ha orientat cap a la recollida de fons aliens a l'administració, però d’interès per a la identitat de la ciutat: arxius procedents d'empreses que han cessat la seva activitat (sobretot arran la crisi del sector tèxtil dels anys 1980), arxius d'entitats i associacions, de famílies o nissagues i de persones emblemàtiques per la seva activitat professional o personal (Andreu Castells i Peig; Joan Oliver, Pere Quart; Joan Prat i Esteve, Armand Obiols; Francesc Trabal; Ricard Simó i Bach; Adolf Cabané; Agustí Borguñó, etc.).
L’AHS ha reunit, a més, una biblioteca local amb més de 20.000 volums, una hemeroteca amb prop de 2.500 títols, 6.600 cartells, més d’1.000.000 de fotografies i més de 1.200 pergamins.
Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir el paper d’aquest servei en la preservació del patrimoni documental de la ciutat i com els sabadellencs i sabadellenques es poden sentir partícips en la salvaguarda i custòdia de la memòria individual i col·lectiva.