L’EDAR Sabadell Riu Sec triplica la distribució d’aigua regenerada al seu dispensador durant la sequera
L’EDAR Sabadell Riu Sec és referent a Catalunya en regeneració d’aigua. De fet, Sabadell es va convertir l’any 2011 en la primera ciutat en obtenir una concessió a Catalunya per subministrar aigua regenerada per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. A més de la distribució de regenerada en aquesta zona, i del creixement de la xarxa a altres zones de la ciutat en què ja es treballa, la depuradora disposa d’un dispensador a l’entrada de la seva instal·lació. Es tracta d’un hidrant de càrrega per a camions cisterna que, un cop donats d’alta prèviament com a clients, poden subministrar-se aigua regenerada.
Fins ara, els serveis municipals de Sabadell eren els principals usuaris (per exemple, per omplir els camions que s’encarreguen de la neteja viària), a més d’altres clients privats dels sectors agrícola i industrial. Ara, Sabadell és estratègica, també, per als municipis del nostre entorn, doncs l’EDAR Riu Sec és el punt de subministrament d’aigua regenerada per a les seves necessitats municipals, com ara el reg o la neteja de vials, entre d’altres.
Potenciar l’aigua regenerada permet estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca, com ara la descàrrega de cisternes, el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials, un aspecte crucial en l’actual context de sequera. De fet, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi climàtic provocarà una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català al 2050. Davant d’aquesta situació, la reutilització de l’aigua regenerada permet garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics i mitiga, també, l’impacte dels períodes de sequera com l’actual. L’aigua regenerada és, per tant, una part de la solució davant l’emergència climàtica. I la ciutat de Sabadell compta amb l’avantatge de tenir una destacable experiència en aquest àmbit i en comptar amb nous projectes per créixer en reutilització i regeneració.
Sabadell, capital de l’aigua regenerada del Vallès
L’EDAR Riu Sec genera un efluent de sortida d’aigua de molta qualitat i en un volum tan important (7 hm3/any) que permetrà, també, exportar el recurs als municipis colindants mitjançant una nova xarxa de distribució. L’ACA i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van anunciar fa uns mesos la creació d’una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada en alta amb origen a Sabadell i amb destinació Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès. La redacció del projecte constructiu, que està portant a terme Aigües de Barcelona a partir d’una proposta plantejada a Sabadell fa més de 7 anys per l’Ajuntament i la companyia d’aigües, es va iniciar el passat mes de desembre. L’aigua procedent de l’EDAR Riu Sec es podrà destinar a aplicacions que no requereixen aigua de boca, com ara el reg del Campus de l’UAB a Bellaterra i les zones verdes, la descàrrega sanitària o altres usos alternatius del Parc de l’Alba de Cerdanyola, entre d’altres. La distribució d’aigua regenerada al Vallès, a través de la nova xarxa en alta, es preveu que s’iniciï a partir de l’any 2025.