La Junta de Portaveus aprova per majoria una moció en defensa del mercat de lloguer i en contra de la reforma de la llei d’arrendaments urbans aprovada pel govern del PP
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció del grup municipal Socialista en defensa del mercat de lloguer i en contra de la reforma de la llei d’arrendaments urbans aprovada pel govern del PP. La moció s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, CIU, EpS, ICV i EUiA. El grup del PP ha votat en contra.
El text de la moció és el següent:
El Govern del PP, va aprovar, el passat 24 d’agost del 2012, el Projecte de Llei 121/000021 de mesures de flexibilització i foment del mercat de lloguer d’habitatges (més conegut com a reforma de la LAU 29/1994) que ha comptat al Congrés dels Diputats, amb l’abstenció còmplice de CiU.
Actualment aquest Projecte de llei es troba en fase de discussió al Senat.
Un projecte de llei que, en cas de ser finalment aprovat, suposarà un gravíssim retrocés donat que encobert en les polítiques de foment del mercat de lloguer, en el nostre país es produirà un nou atac contra els drets de la ciutadania en l’àmbit de l’habitatge. Àmbit en el que les famílies ja estan greument afectades per la crisi socioeconòmica i que te la seva pitjor cara en els llançaments de l’habitatge tant de propietat com de lloguer.
El Govern del PP a Madrid i el de CiU a Catalunya, aprovant aquesta reforma, semblen oblidar la greu situació social i econòmica del nostre país, que en l’àmbit de l’ocupació i de l’habitatge, es pot concretar avui en dia en algunes dades com:
· Més de 5 milions de persones a l’atur (618 mil, a Catalunya)
· Mes de 464 mil joves menors de 25 anys a l’atur (46 mil, a Catalunya).
· 78.000 execucions hipotecàries l’any 2012 (14.000, a Catalunya).
· 100.000 desnonaments l’any 2012 (24.000, a Catalunya).
· 690.000 habitatges buits sense vendre en mans d’entitats financeres (120.000, a Catalunya).
· 11% del parc d’habitatges principals en lloguer (18%, a Catalunya), front al 30% -35% de mitjana dels països europeus occidentals.
· 1,5% d’habitatges de lloguer públic/ social, front a una mitjana europea del 18%. Per arribar a aquest percentatge mitjà europeu, farien falta 3,5 milions d’habitatges, a Espanya, i 550.000, a Catalunya.
· Reducció del 50% dels pressupostos públics estatals en política d’habitatge entre els anys 2010 i 2012 (de 1.600 MEuros, a 800 Meuros).
Es important destacar que aquesta reforma del PP perjudica greument no només els drets de la ciutadania que pretén accedir al mercat de lloguer sinó que també afecta els drets dels petits propietaris. S’ha fet una reforma del mercat de lloguer pensant només en els interessos de les grans entitats financeres. El PP, i CiU, s’han doblegat davant de les pressions d’aquests sectors econòmics que, de forma implacable i sense tenir en compte la situació actual de molts ciutadans, exigeixen encara més avantatges legislatives, financeres i fiscals per netejar els seus balanços, afectats pels greus errors de gestió dels darrers anys.
És del tot inacceptable que front aquesta situació d’extrema gravetat social que vivim el PP, i CiU, determinin que l’única solució per aconseguir flexibilitzar i agilitzar el mercat del lloguer, i millorar, segons ells, les condicions d’accés dels desnonats al mercat de lloguer, és, entre altres:
·Reduir el termini dels contractes de lloguer, de 5 a 3 anys.
·Possibilitar la recuperació de l’habitatge per part del propietari per causes familiars totalment obertes, sense necessitat de fer-ho constar en el contracte.
·Accelerar els processos de desnonament.
·Obrir la possibilitat de pacte en les actualitzacions anuals del lloguer (en comptes de l’aplicació automàtica de l’IPC).
·Obrir la possibilitat de renúncia a l’actual opció de compra automàtica, en contractes de menys de 5 anys.
·Reduir els terminis de la pròrroga forçosa (posterior als 5 anys), de 3 anys a 1 any.
·Reduir el termini per poder saldar els deutes del llogater.
És evident que el PP i CiU confonen l’origen del problema i sota l’afirmació que s’ha de mitigar “l’escàs equilibri entre arrendador i arrendatari”, venen a satisfer únicament les exigències del sector financer per tal que aquest pugui llogar habitatges per un període curt de temps, amb el mínim de compromisos, i amb les màximes facilitats per als desnonaments que els permetin, a mig termini, tornar a especular amb els habitatges.
Front aquesta situació, el PSC vol manifestar que hi ha una alternativa, que una altra forma de fer les coses és possible. Consisteix en aplicar polítiques d’habitatge que siguin garantia de cohesió social i que prioritzin el treball en xarxa de les entitats, partits polítics i poders públics implicats. En definitiva, polítiques socials que facilitin les condicions d’accés a l’habitatge, tant en règim de compra com de lloguer.
De la mateixa manera el PSC considera que aquestes polítiques d’esquerres passen, també, per crear un parc d’habitatges socials a disposició dels municipis catalans, aprofitant els habitatges en mans de les entitats financeres que estan ociosos i en procés de degradació, per convertir-los en allotjament de futur per a la ciutadania amb les màximes garanties socials.
Els socialistes estem fermament convençuts que, si aturem aquesta reforma de la LAU i impulsem un parc d’habitatge social com a veritable i ineludible compromís d’esquerres amb el nostre país, podrem fer els primers passos per capgirar una situació social que provoca el patiment de milers dels nostres ciutadans.
Per tot això el Grup Municipal Socialista vol manifestar amb aquesta Moció a la Junta de Portaveus, el seu desacord amb la proposta legislativa de reforma de la LAU i proposa els següents:
ACORDS
1. Exigir al Govern del PP Ia retirada immediata del projecte de llei de mesures de flexibilització i foment del mercat de lloguer d’habitatges (Projecte de Llei de Reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans 29/1994, numero 121/000021) aprovat pel Consell de Ministres en data 24 d’Agost del 2012 i publicat en el Butlletí del Congres dels Diputats en data 7 de Setembre del 2012, que actualment es troba en fase de discussió al Senat.
2 . Demanar a totes les forces polítiques del Congres del Diputats, inclòs el PP, iniciar els treballs parlamentaris per redactar, de forma consensuada, una proposta de Projecte de Llei de reforma de la LAU 29/1994 que faciliti l’accés de la ciutadania a l’habitatge.
3. Instar al Govern del PP a que s’impulsin mesures per a la defensa dels drets de la ciutadania en l’àmbit de l’habitatge, que permetin:
·La posada en lloguer social dels habitatges que estan en mans d’entitats financeres que reben o han rebut fons públics per al seu rescat, a través del Fons d’Habitatge Social o bé a través de l’administració local.
·Que la durada del lloguer social d’aquests habitatges en mans de les entitats financeres sigui per un termini mínim de 10 anys.
·El reforç dels programes estatals i autonòmics d’ajuts al lloguer per als llogaters.
·L’establiment de la possibilitat d’opció de compra dels habitatges de lloguer de les esmentades entitats financeres per als seus usuaris, a preus proporcionals amb els lloguers.
.La posada en marxa d’un sistema de garanties públiques com l’Avallloguer, a Catalunya, per als propietaris que posin a disposició de l’administració els seus habitatges amb finalitat de lloguer social.
·La desgravació fiscal total de les rendes de lloguer, tant de propietaris com de llogaters d’habitatge de residència habitual.
·Aplicació de les mesures de defensa dels ciutadans davant de les situacions de sobrendeutament personal i familiar, recollides a la Resolució 722/IX del Parlament de Catalunya, per la qual s’acorda presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar i de protecció davant de procediments d’execució hipotecària de l’habitatge habitual.
·Establiment d’un sistema públic i o conveniat amb el tercer sector de mediació entre propietaris i llogaters per pactar lloguers, i rebaixes de lloguers quan els preus del mercat immobiliari baixen i els ingressos familiars minven.
·Establiment d’un sistema de mediació previ a les sentències judicials de desnonament, per aclarir les situacions d’insolvència i poder posar-hi remei sense llançament i pèrdua de l’habitatge.
4. Donar trasllat d’aquests acords al Consell de Ministres, i especialment al Ministeri d'Economia i al Ministeri de Justícia, així com als grups parlamentaris del Congrés i el Senat, al Parlament de Catalunya, a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, a les associacions veïnals del municipi i a totes les entitats que treballen en aquest àmbit.
No obstant això la Junta de Portaveus resoldrà.