PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Arriba a Sabadell una exposició sobre Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya escollida democràticament

Arriba a Sabadell una exposició sobre Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya escollida democràticament

Natividad Yarza Planas va néixer a Valladolid el 1872 i va treballar com a mestra fins al 1931, que va començar a compaginar l’ensenyament amb la política per tal de promoure el republicanisme i la laïcitat. Va ser militant del Partit Republicà Radical Socialista i més tard es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya. A les eleccions municipals a Bellprat el gener de 1934 va ser triada alcaldessa, i d’aquesta manera va ser la primera alcaldessa de Catalunya triada per sufragi universal, en les primeres eleccions locals en què les dones van poder votar.

L’agost de 1936, amb seixanta-tres anys complerts i afiliada en aquells moments al PSUC, se’n va anar a lluitar al costat de les forces lleials a la República, a les trinxeres del front d’Aragó. Condemnada a l’exili després de la Guerra Civil, va viure a Tolosa de Llenguadoc a partir de 1939 i va acabar els seus dies en unes condicions difícils i penoses, quan feia ben poc que havia complert els vuitanta-set anys.

En aquesta exposició es pot conèixer la seva figura des de diferents facetes: com a mestra, feminista, miliciana, alcaldessa... Es tracta d’una mostra itinerant en el marc de l’any Nativitat Yarza Planas, el passat 2022 coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement.