La Junta de Portaveus aprova per majoria una moció per tal d’impulsar mesures actives i fer efectius els empadronaments de les persones que viuen a la ciutat per poder garantir l’accés universal i l’exercici del dret a l’assistència sanitària
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) per tal d’impulsar mesures actives i fer efectius els empadronaments de les persones que viuen a la ciutat per poder garantir l’accés universal i l’exercici del dret a l’assistència sanitària. La moció s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor: PSC, EpS, ICV i EUiA i l'abstenció de CIU. El grup del PP ha votat en contra.
El text de la moció és el següent:
El sistema sanitari de l’Estat espanyol, basat en el model del Sistema Nacional de Salut, d’accés universal, de provisió pública i finançat a través dels impostos, està patint un procés de desmuntatge provocat per les retallades dels pressupostos de salut, que tenen una orientació ideològica neoliberal, i per contrareformes de la legislació bàsica que obren la porta a un model basat en l’assegurament i no en un dret de ciutadania fonamental.
Atès que el Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prescripcions, limita el caràcter universal del sistema sanitari a l’Estat espanyol establint un seguit de restriccions en funció de la renda i de la situació administrativa de les persones residents a l’Estat espanyol.
Atès que el Reial Decret llei 1192/2012, de 3 d’agost, pel qual es regula la condició d’assegurat i de beneficiari a efectes de l’assistència sanitària a Espanya, a càrrec de fons públics a través del Sistema Nacional de Salut, estableix que queden exclosos de l’assistència sanitària regular totes les persones estrangeres que no disposin de residència autoritzada i efectiva a Espanya.
Atès que en la legislació catalana, la Llei 21/2010, de 7 de juliol, d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, estableix que també són titulars del dret a l’assistència sanitària del Servei Català de la Salut les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut.
Atès que la limitació de l’accés a l’assistència sanitària regular a les persones estrangeres que com a conseqüència de la crisi han perdut la condició d’assegurats del sistema sanitari, malgrat residir a l’Estat espanyol, vulnera el dret a la salut, establert en diferents convenis internacionals i en el mateix Estatut d’Autonomia de Catalunya i suposa un incompliment del deure de les administracions públiques de protecció de la salut.
Atès que l’exclusió de les persones immigrants que no disposen d’autorització de residència afecta a un col·lectiu de persones en situació de risc social, com a conseqüència de la pèrdua del lloc de treball o la precarització de les rendes familiars. La privació d’assistència sanitària incrementa encara més la seva vulnerabilitat i les empeny cap a l’exclusió social. I a més suposa un risc per la salut pública en deixar sense control sanitari un nombre important de la població.
Atès que per accedir a l’assistència sanitària de cobertura pública és necessari, entre d’altres condicions, que les persones sol·licitants estiguin empadronades en qualsevol municipi de Catalunya per un període de tres mesos, anteriors a la sol·licitud. I per accedir al segon nivell d’assistència, a l’atenció especialitzada, caldrà acreditar estar empadronat durant un any a Catalunya.
Atès que les instruccions per a ser reconegut el dret a l’assistència en aquests casos i la manifestació expressada per molt col·lectius de preocupació i confusió per les informacions que reben del CatSalut, perquè no hi ha cap campanya informativa i des dels centres d’atenció als pacients dels CAP es donen informacions contradictòries o, en alguns casos, s’informa les persones immigrades no regulars que no tenen dret a l’assistència sanitària, malgrat que hi ha un període de transició fins el 31 de març.
Atès que es fa del tot necessari que les persones afectades tinguin la informació adequada i garantir que el procediment es realitza correctament perquè cap persona es quedi sense atenció sanitària
Atesa l’obligació que l’Ajuntament de Sabadell té d’inscriure totes les persones que viuen al municipi, fins i tot oferint la inscripció a qui no té domicili fix.
Atès que la inscripció al padró municipal és requisit imprescindible per a l’accés i exercici del dret a l’assistència sanitària.
El Grup Municipal d’ICV proposa a la Junta de Portaveus els següents:
ACORDS
Primer.- Que el govern de l’Ajuntament de Sabadell faciliti, mitjançant polítiques actives, l’empadronament de les persones que viuen a la ciutat, inclòs l’anomenat empadronament comunitari; i vetlli per a que l’empadronament sense domicili sigui el més efectiu possible.
Segon.- Establir acords amb les entitats socials i ONG del municipi per tal de garantir la màxima efectivitat en les polítiques actives d’empadronament.
Tercer.- Realitzar una campanya informativa àmplia explicant, amb claredat, les gestions a realitzar per accedir a la prestació sanitària pública. En aquest sentit, traslladar aquesta necessitat d’informació als centres sanitaris de provisió pública del municipi per tal d’evitar situacions de desatenció.
Quart.- Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya que modifiqui els requisits actuals de les persones que tenien Tarja Sanitària Individual i que han perdut el dret a ser assegurats per l’INSS, per tal d’accedir directament a l’atenció sanitària de cobertura pública del CatSalut sense cap termini.
Cinquè.- Traslladar aquests acords al Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, als Grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la FMC i l’ACM, a les entitats socials i ONG del municipi i als mitjans de comunicació locals.