PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L'Ajuntament de Sabadell, l'Institut de l'Envelliment i l'Obra Social "la Caixa" impulsen l’envelliment saludable en persones grans amb dependència lleu

El Taller 3A de prevenció i autocura està destinat a persones grans en situació de dependència lleu, un programa innovador basat en els principis de l’envelliment saludable

El projecte forma part d’una iniciativa pilot de l’Institut de l’Envelliment, que pretén reforçar la funció preventiva i educadora dels casals de gent gran a Catalunya. Els tallers compten amb l'impuls de l’Obra Social “la Caixa” a través de la seva convocatòria d'ajuts dirigida a entitats socials, i s'emmarca en el seu programa de gent gran

La regidora del Programa Gent Gran de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno; el director de l’Àrea d’Acció Social de la Fundació “la Caixa”, Josep Ollé, i el director de l’Institut de l’Envelliment, Antoni Salvà, han presentat aquest matí a Sabadell el nou Taller 3A dirigit a persones grans amb dependència lleu.

El programa es desenvoluparà al llarg de 8 setmanes, amb una sessió setmanal, on les persones assistents aprenen de forma molt pràctica com tenir millor cura de la seva salut. En aquest sentit, els tallers s’adrecen a les persones que per diferents motius tenen alguna dificultat o necessiten ajuda per portar a terme activitats quotidianes com anar a comprar, preparar-se el menjar, caminar, pujar o baixar escales, prendre medicació, etc. Les sessions se centren en com introduir hàbits saludables a la vida quotidiana, aprendre tècniques per a evitar les caigudes o per conviure amb el dolor.

Tal com ha explicat avui la regidora, Cristina Moreno, els tallers s’emmarquen en el treball que estem portant a terme perquè els ciutadans i ciutadanes es puguin “fer grans amb la millor salut. Que la nostra gent gran tingui més autonomia i per fomentar més la participació en la vida de la ciutat, tot evitant l’aïllament”.

El director de l’Institut de l’Envelliment, Antoni Salvà, ha comentat que “són tallers amb especial interès perquè fomenten la prevenció de la discapacitat o poden alleujar aquella que ja existeix”. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d’impulsar projectes adreçats a “persones fràgils o amb risc de perdre autonomia. Cal desenvolupar accions per retardar aquesta situació”.

El director de l’Àrea d’Acció Social de la Fundació “la Caixa”, Josep Ollé, s’ha mostrat molt satisfet de “poder compartir sinèrgies i mostrar entre tots que som capaços de sumar energies i fer una bona feina” i ha subratllat que “el compromís de l’Obra Social “la Caixa” amb la gent gran ve de molt lluny i, en aquest sentit, treballem perquè les persones grans visquin millor”.

Aquests tallers formen part d’una iniciativa pilot de l’Institut de l’Envelliment que pretén reforçar la funció preventiva i educadora dels casals de gent gran a Catalunya. Es vol que les persones grans amb dependència lleu aprenguin hàbits saludables i d’autocura, però també que aquestes persones no renunciïn a les relacions socials i al lleure dels casals de gent gran, ja que afavoreixen la seva autonomia personal i qualitat de vida. 

El Taller 3A compta, així mateix, amb l'impuls de l’Obra Social “la Caixa”, a través de la seva convocatòria d'ajuts dirigida a entitats socials que desenvolupen projectes per a les persones amb discapacitat o en situació de dependència.  El projecte, s'emmarca, a més, en el programa de Gent Gran de l'Obra Social, que vol fomentar un envelliment saludable i una millor qualitat de vida per al col·lectiu. Durant el 2012 ja es van realitzar dos tallers d'aquest tipus a Sabadell, en els quals van participar 30 persones amb resultats molt satisfactoris.

Ara, al 2013, es faran 3 tallers més. Entre l’abril i el juny a l’Espai relacional del Complex Sant Oleguer i Alexandra i entre setembre i novembre al Complex Parc Central.

Aquests tallers suposen una nova acció en el marc de la tasca que s’està portant a terme a la ciutat de Sabadell pel que fa a l’atenció a les persones grans més vulnerables i en situacions de fragilitat. Tot plegat amb el compromís   de millorar el seu benestar i promoure l’autonomia de les persones.

Més informació: http://www.envelliment.org/rotator/1.php