PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Vapor Llonch és el tercer centre autoritzat de Catalunya per establir ponts amb Europa entre nous emprenedors o empresaris novells i empresaris experimentats

Sabadell ha renovat la seva adhesió al projecte Erasmus per a Joves Emprenedors de la Comissió Europea per gestionar intercanvis empresarials a la UE 

L’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, s’ha adherit per segona vegada consecutiva al projecte Erasmus per Joves Emprenedors/es de la Comissió Europea. El programa ofereix a les persones emprenedores o empresàries novelles la possibilitat de col·laborar durant un període determinat amb un empresari experimentat d’un altre país de la UE. En aquest intercanvi el Vapor Llonch compleix la funció d’organització intermediària per difondre el programa, informar, donar suport i gestionar tant com sigui necessari. En aquest sentit, el Vapor Llonch es converteix en el tercer centre autoritzat de tot Catalunya per rebre les sol·licituds d’aquest Erasmus Emprenedors. Hi participen el conjunt dels 27 estats membres de la Unió Europea, a més d’altres països veïns. En total es sumen més de 180 centres intermediaris. Per realitzar el projecte, Sabadell s'ha associat amb les organitzacions de  Coventry University (Anglaterra), Research Studio eSPARK (Àustria) i la Universitat de Thessali (Grècia), tot i que a la pràctica els intercanvis es poden produir amb tots els socis del projecte.

Tal com ha comentat Montserrat Capdevila, tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Economia i Serveis Centrals,  en la roda de premsa d’aquest migdia, ”aquest programa té un interès lligat a la internacionalització i a la competitivitat. Fem una crida als emprenedors i a les empreses que vulguin acollir-se a aquest programa, que compta amb un suport de la comunitat europea en forma de beca”. Capdevila també ha parlat dels avantatges del projecte, que són, entre d’altres: “l’augment i la visibilitat, beneficiar-se del coneixement i noves habilitats i obtenir una acreditació”. Capdevila també ha remarcat “que la joventut es refereix al projecte i no als participants, que hi poden accedir sense límits d’edat”.

Des del Vapor Llonch, es gestionarà la signatura de l’acord d’intercanvi que inclourà les condicions i oferirà una breu preparació a la persona emprenedora abans de marxar. Per difondre el projecte i arribar a les persones interessades s’ha promogut el programa per treballar conjuntament amb la col·laboració de  Cambra de Comerç de Sabadell,  CIESC (Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca), ESDI (Escola Superior de Disseny i Indústria), PRUAB (Parc de Recerca UAB), Escola Illa, PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya)  i SECOT (Sèniors Espanyols per la Cooperació Tècnica)

En el cas de Sabadell l’adhesió al projecte s’ha fet efectiva, en aquesta ocasió, amb una aprovació inicial fins al febrer de 2015. Per tant, les estades es podran sol·licitar des de maig de 2013 fins al febrer de 2015. Els principals requisits que han de complir els emprenedors o empresaris novells que desitgin viatjar a qualsevol dels països adherits al projecte és tenir una idea de negoci  i, per tant, acreditar un pla d’empresa o si ja ha creat el seu negoci, tenir menys de 3 anys d’experiència dirigint una empresa. Per acollir-se a aquest programa, l’edat de l’emprenedor no serà un factor determinant en cap cas. En canvi, sí que hi pot influir el domini d’una llengua estrangera per poder fer l’estada en un altre país. El domini de l’anglès és molt recomanable. A l’empresa que farà d’amfitriona i que acollirà un col·laborador estranger se li exigeix que tingui un mínim de tres anys d’experiència.

A través del programa es tracta d’establir una relació d’igual a igual entre les dues parts i, per tant, no es planteja com una opció de pràctiques empresarials.  Per a l’emprenedor, l’estada ha de significar l’increment de la seva experiència a través de projectes pràctics i concrets, l’ampliació de contactes o el coneixement de mercats exteriors. Per a l’empresa que acull, el projecte pot representar ampliar coneixement sobre mercats locals, noves oportunitats d’associació empresarial en nous projectes i accés a noves capacitats, creativitat, idees fresques i coneixement innovador. D’aquest intercanvi, per tant, el centre col·laborador també es beneficia perquè pot ajudar a reforçar les empreses i fomentar la seva internacionalització.

Les estades es plantegen per un període d’entre un mes i màxim de sis mesos amb opció de dividir-la en setmanes i tornar al país d’origen en algun moment si es considera oportú. Per fer front a les despeses de l’estada, la Comissió Europea ha establert una ajuda econòmica regida per uns barems que determinen la quantitat de l’ajuda mensualment en funció del cost de vida del país. Per tant, l’ajuda econòmica que rebrà la persona que realitzi l’estada empresarial es calcularà en funció de la durada i el país on es realitzi.

Balanç de la 1a edició

El 2011 la Comissió Europea va acceptar la primera adhesió del Vapor Llonch al programa Erasmus per a Joves Emprenedors. Durant els 2 anys que ha durat aquesta primera experiència, des de Sabadell s’han gestionat un total de 16 intercanvis empresarials La duració mitjana de tots aquests intercanvis va ser de tres mesos i mig.

En concret, vuit nous emprenedors ó empresaris novells van realitzar una estada en un altre país gràcies a aquesta iniciativa. Sis de les persones participants va viatjar a Alemanya, una a Lituània i una altra a Malta. L’àmbit al que es dediquen aquests empresaris novells són el de la restauració, indústria, informàtica, disseny i comunicació, moda i arquitectura.

D’altra banda, vuit empreses nacionals van ser les amfitriones d’empresaris novells procedents de cinc països diferents de la UE (tres d’Itàlia, dos de Grècia, un de Regne Unit, un d’Alemanya i un de Suècia). L’àmbit al qual es dediquen aquestes empreses està relacionat amb turisme, ensenyament, informàtica, disseny i comunicació.