Els tallers “Aprenem” es presenten a Sabadell amb l’objectiu de promoure els intercanvis lingüístics i l’aprenentatge de llengües
El programa té el suport de l’Ajuntament de Sabadell, que ha cedit un espai municipal per a les sessions
Amb l’objectiu de promoure els intercanvis lingüístics i l’aprenentatge de llengües i el coneixement de diferents cultures, es posen en marxa a Sabadell els tallers “Aprenem”. El programa, que es desenvolupa gràcies a grups de persones voluntàries que volen ensenyar una llengua i aprendre’n una altra, compta amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell, que ha cedit un espai municipal per portar a terme les sessions. Els tallers “Aprenem” són oberts a tothom, gratuïts, sense proves de nivell i adaptats als diversos nivells de coneixement de la llengua.
El suport municipal al projecte s’emmarca en la línia de treball impulsada pel Consell Escolar Municipal, amb la voluntat d’ampliar les possibilitats que la ciutat pot oferir per fomentar l’aprenentatge de llengües.
Els tallers “Aprenem”, que també estan en marxa a altres municipis, apliquen una metodologia innovadora, aprenent, llegint i parlant en grups de conversa. Es tracta d’articular grups de persones que aprenen la llengua que volen i ensenyen la que saben, amb l’objectiu d’afavorir l’ús social del català alhora que s’aprenen altres llengües; a més a més, en els tallers “Aprenem” es reforça la cohesió i la integració socials. D’aquesta manera, qui aprèn català ensenya per exemple anglès, qui aprèn anglès ensenya català, etc., i es pot fomentar l’aprenentatge de francès, italià, xinès, amazic, mandinga... i moltes altres llengües. També es compta amb una selecció de materials gratuïts per al coneixement de llengües al bloc www.aprenem.blog.cat.
Tal com ha explicat avui el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Ramon Burgués, “vivim en un món globalitzat on el coneixement de llengües té una importància cabdal” i ha afegit que “als centres educatius es porta a terme una tasca clau però és fonamental la participació de la ciutat per complementar i ajudar a adquirir aquests aprenentatges”. A més ha destacat el fet que l’”Aprenem” sigui una iniciativa que es basi en “l’ajuda mútua” i que “potenciï les relacions intergeneracionals i de coneixement entre diferents col·lectius”. I és que als tallers “Aprenem” poden participar des de joves d’entre 14 o 15 anys fins a persones grans.
Per la seva part, la coordinadora a Catalunya dels tallers “Aprenem”, Sophia Blasco, ha destacat alguns aspectes singulars del projecte. “La metodologia no és convencional –ha explicat—. Copiem el mètode de les mares quan ensenyen als seus fills, incorporant-hi la lectura. Aprenem llegint i parlant. Un altre aspecte fonamental és l’intercanvi. Qui aprèn, ensenya. Com tothom dóna i rep, les persones se senten valorades i reconegudes”.
El projecte fa possible, així mateix, que persones amb llengües i cultures diverses aprenguin junts i descobreixin allò que els diferencia però també allò que tenen en comú. Es promou la participació ciutadana i la cohesió social
Els tallers “Aprenem” es portaran a terme a l’Edifici Riu-sec (pl. Jean Piaget, 1) els dimecres de 19.15 a 21.30 h. La reunió de presentació tindrà lloc el dia 15 de maig, a les 19.15 h, al mateix lloc.
Més informació a: