PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sabadell i el Col·legi de Procuradors de Barcelona signen un conveni per tal d’ajudar les persones en situació de vulnerabilitat a conseqüència dels desnonaments

L’Ajuntament de Sabadell i l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona han signat aquest matí un acord de col·laboració per mitjà del qual els procuradors posaran en coneixement del consistori els casos de persones en possible risc d’exclusió social a conseqüència de processos de desnonaments o execucions hipotecàries. Els encarregats de rubricar l’acord han estat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i el vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Ramon Daví.

Aquest conveni permetrà als procuradors facilitar a l’Ajuntament de Sabadell la informació necessària sobre les famílies o persones en situació de vulnerabilitat per tal que l’Ajuntament pugui dugui a terme les actuacions oportunes per ajudar les famílies.

Amb aquesta informació es podrà, si escau, contribuir que la situació d’estrès patit pels afectats es pugui superar de la millor manera possible, ja que en cas de presència de menors, persones grans i persones amb discapacitat, l’atenció prèvia permetrà buscar allotjament o altres serveis. “Es tracta d’advertir dels casos més vulnerables als Serveis Socials de l’Ajuntament perquè actuïn a temps davant d’una situació de fragilitat o d’indefensió. Ens hem trobat amb diversos casos de desconeixement dels drets, que han fet que quan ha arribat el moment del desnonament no han sabut on podien dormir aquella nit”, ha destacat Ramon Daví, vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona.

A partir d’ara, però, el procurador omplirà una fitxa relativa al procediment de desnonament d’habitatge i facilitarà aquesta informació al lloc web del Col·legi de Procuradors que tingui com a destinatari l’Oficina d’Habitatge de Sabadell.

Ajut a l’habitatge

L’Ajuntament de Sabadell ja fa temps que aposta fermament per les polítiques d’habitatge. L’impacte social i els efectes que es provoquen sobre les persones desnonades està portant l’Ajuntament de Sabadell a actuar en diferents fronts.

La ciutat, però, no parteix de zero, ja que Sabadell disposa d’una empresa pública amb llarga experiència, un parc d’habitatges de lloguer i iniciatives en el camp de la mediació i de la cessió d’habitatges. És més, actualment l’Ajuntament de Sabadell està redactant un nou Pla d’Habitatge per fixar les prioritats dels propers anys. Tal com ha assenyalat l’alcalde, Joan Carles Sánchez, “amb aquest conveni refermem una de les prioritats del govern, com ara les polítiques relacionades amb l’habitatge. En la mesura que l’Ajuntament i els serveis socials coneguin els casos amb prou temps, podrem actuar i mediar per trobar la millor solució per a cada família”. Sánchez ha afegit que “és una mostra més del govern de fixar àmbits de col·laboració i fer passos endavant per pal·liar els efectes en defensa dels seus drets”.

Cal recordar també que al llarg del 2012 es va posar en marxa Sabadell Habitatge, un servei ubicat al Despatx Lluch que ofereix una única porta d’entrada a l’Ajuntament per a tots els temes relacionats amb l’habitatge i treballa en tres àmbits. El primer, donant suport a les persones que es troben en una situació extrema i no tenen on viure. El segon, la reorientació de VIMUSA amb la priorització de promocions de lloguer a preu social, introduint el lloguer amb opció de compra i la compra pròpiament dita. La tercera pota de Sabadell Habitatge és l’atenció a les persones amb risc de desnonament i l’assessorament jurídic.

A més, el darrer any l’Ajuntament va aprovar una proposició per facilitar solucions a les famílies amb dificultats econòmiques per pagar les quotes hipotecàries de l’habitatge principal i una altra moció en suport a la iniciativa legislativa popular per la regulació de la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. El 2012 Sabadell també va signar un conveni amb Càritas en l’àmbit de l’assessorament i suport a famílies amb risc de pèrdua de l’habitatge i un conveni amb la Generalitat de Catalunya per atendre les famílies amb deutes hipotecaris de mediació amb l’Ajuntament.

Una altra de les accions més destacades ha estat continuar fent de mediadors amb les entitats financeres per evitar desnonaments. De fet, es va presentar a les entitats financeres amb presència a la ciutat una proposta de conveni en matèria d’habitatge per buscar solucions per a les famílies que no poden fer front al pagament de les quotes hipotecàries, així com per incorporar d’una part dels pisos buits propietat de les entitats financeres a la borsa de pisos d’emergència social gestionats per l’Ajuntament. Des de l’Ajuntament es continua treballant per tirar endavant aquest conveni.

D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament de Sabadell del mes d’octubre de 2011 va acordar per majoria la proposició a favor d’establir un conjunt de mesures de prevenció de desnonaments.

Per fer front a totes aquestes intervencions és especialment útil conèixer els processos judicials en tràmit que poden acabar amb el llançament de persones del seu habitatge habitual.

Aquesta informació és imprescindible perquè l’Ajuntament pugui conèixer i treballar, de forma prèvia, la situació familiar per poder facilitar serveis de manera eficient i contribuint a què la situació d’estrès patit per les persones afectades es pugui superar de la millor manera possible. Per aquesta raó aquest conveni servirà per tenir accés a aquest tipus d’informació.

 Els procuradors i l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona

El procurador dels tribunals és un professional liberal i independent, llicenciat o graduat en Dret, que coneix el funcionament dels òrgans jurídics i que garanteix la igualtat de les parts en el procés judicial, les quals representa de manera directa, voluntària, legal i tècnica. Actua en totes les jurisdiccions del dret (civil, instrucció, penal, social, contenciós administratiu i mercantil) i participa en tot el procediment judicial, responsabilitzant-se’n i agilitzant-ne els tràmits, a més d’oferir una comunicació objectiva i fidedigna sobre el seu desenvolupament. Igualment, el procurador tramita a l’advocat totes les resolucions i escrits que presenta i vetlla pels interessos del client guardant-li el secret professional. És, en definitiva, un veritable especialista en l’àmbit de l’execució judicial i un col·laborador necessari de l’Administració de Justícia.

El Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB) és una corporació de dret públic de caràcter professional que té com a finalitat essencial vetllar perquè l’actuació de les seves persones col·legiades respongui als interessos i a les necessitats de la societat en relació amb l’exercici professional de la procura, garantint el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió en relació amb les persones usuàries del seu servei.

Aquest conveni de col·laboració se suma als signats amb els ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Sant Celoni. La intenció del Col·legi és poder arribar a més acords de col·laboració amb els consistoris per tal de millorar les condicions de les persones desnonades.