PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’alumnat de Sabadell que accedeix als estudis universitaris té una tendència ascendent en els darrers cinc anys

L’alcalde, Joan Carles Sánchez, es va reunir ahir amb el rector de la UAB, Ferran Sancho

L’Observatori Educatiu de l’Ajuntament de Sabadell ha elaborat un estudi molt exhaustiu sobre diversos aspectes relacionats amb l’alumnat de Sabadell que cursa estudis universitaris i sobre la presència de les escoles universitàries a la ciutat. En aquest estudi es recullen dades sobre les preferències dels joves sabadellencs a l’hora d’escollir universitat fora de la ciutat, sobre la procedència de l’alumnat que ve a estudiar a Sabadell i la distribució per edats o per gènere, entre d’altres qüestions. De l’anàlisi de les dades es desprèn que el percentatge d’alumnat de Sabadell d’entre 18 i 19 anys a les universitats catalanes s’ha incrementat els darrers 5 cursos, passant del 18% el curs 2007-2008 al 27% registrat el curs 2011-2012. 

Precisament ahir l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, es va reunir amb el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho. Durant la trobada, a la qual va assistir també la tinenta d’alcalde Montserrat Capdevila, es van abordar temes estratègics com ara el desenvolupament de l’àmbit B-30 i altres possibles projectes de futur relacionats amb el campus de la UAB a Sabadell. En paraules de l’alcalde, “la UAB és la nostra universitat de referència si tenim en compte que la majoria dels estudiants de Sabadell cursen estudis en aquest centre i que, a més, comptem amb part del seu campus a la nostra ciutat”. Sánchez ha afegit que “els centres universitaris són fonamentals per al conjunt del territori i estan fent un gran esforç per reorganitzar les titulacions i adequar-se cada cop més al mercat. Cal continuar treballant perquè les universitats donin el millor servei possible i per trobar els mecanismes que garanteixin que aquesta continuï sent un servei de qualitat, però també universal i accessible”. Posteriorment, Joan Carles Sánchez va participar en l’acte de presentació del programa Alumni UAB.

Estudi

Respecte el que revela l’estudi de l’Observatori Educatiu, el regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha comentat que “es demostra que Sabadell és una ciutat plenament universitària. Les dades posen en evidència, entre d'altres coses, que el percentatge de joves de 18 anys que accedeixen a la Universitat s'ha incrementat en els últims anys”. Així mateix, continua Burgués “l’estudi revela la importància que s'atorga a la formació al llarg de la vida, si tenim en compte el número d'alumnes majors de 35 anys que cursen aquest estudis. També cal destacar la consolidació de la modalitat d'ensenyament a distància que permet més flexibilitat a l'hora de completar la formació i compatibilitzar-la amb la vida laboral”.

L’alumnat universitari de Sabadell el conformen, d’una banda, l’alumnat dels centres universitaris que es troben emplaçats a la nostra ciutat i d’altra, l’alumnat que estudia a les universitats d’arreu de Catalunya.

A les escoles universitàries de Sabadell (dades del curs 2011-2012), es registren un total de 2.230 alumnes que cursen estudis, un 16% dels quals són de Sabadell. D’aquests, hi ha 222 alumnes de Medicina que en diverses etapes dels seus estudis, es formen a les instal·lacions de la Corporació Sanitària Parc Taulí. De la resta, el 74,1% dels alumnes universitaris estudien en centres públics (1.488 alumnes) i el 25,9% en centres privats (520 alumnes). El curs 2011-2012, la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona a Sabadell comptava amb 965 alumnes, l’Escola d’Enginyeria de la UAB amb 523 i l’Escola Superior de Disseny (ESDi) amb 520.

Altres dades, també del curs 2011-2012 apunten que un 14,7% dels alumnes de l'Escola d’Enginyeria i un 20,7% dels de la Facultat d’Economia i Empresa del campus de Sabadell són residents a la ciutat. A l’Escola Superior de Disseny, el percentatge d’alumnes residents a Sabadell és del 9,6%.

Sabadellencs a les universitats catalanes

En relació a l’alumnat resident a Sabadell que cursa estudis universitaris arreu de Catalunya, cal destacar que hi ha 6.008 alumnes residents a Sabadell que estudien a les 13 universitats d’arreu de Catalunya, el 93,7% dels quals cursen estudis en un centre públic (augment de 168 alumnes en relació al curs anterior). Són dades del curs 2011-2012.

Segons les universitats, aquest alumnat es distribueix en: Universitat Autònoma, 49,6%; Estudis a distància (UNED; UOC), 23,5%; Universitat Politècnica, 12,2%; i Universitat de Barcelona, 6%.

Si es fa una anàlisi del tipus d’estudis universitaris classificat per àrees, s’observa que un 61% dels alumnes residents a Sabadell cursen estudis universitaris relacionats amb les àrees de Ciències Socials i Empresarials i la d’Humanitats, 1,2 punts menys que el curs 2010-11. Les carreres més demanades d'aquestes àrees són: Ciències Econòmiques i Empresarials, Filosofia i Lletres, Ciències de l’Educació, Dret i Psicologia.

Els estudis més tècnics (àrea de Ciència i tecnologia) representen un percentatge inferior: un 30,5% dels alumnes de Sabadell que cursen estudis arreu de Catalunya opten per estudis d’Enginyeries, Informàtica, Noves Tecnologies, Ciències, Arquitectura, etc. No hi ha variacions significatives respecte al curs anterior.

Gènere

Si mirem per gènere, entre els estudiants universitaris que viuen a Sabadell, s’observa una major presència de les dones: al curs 2011-2012, es registren 3.244 dones (54,0%), un 0,8% menys que l’any anterior, i 2.764 homes (46,0%). El pes de les dones és superior a les universitats privades que a les públiques, 60,3% i 53,6% respectivament.

La presència d’homes és superior només en els grups d’estudis d’Enginyeria, Informàtica i Noves Tecnologies (81,3%, sense variacions significatives respecte a l’any anterior), Activitats físiques (68,4%) i Arquitectura (56,2%).

Distribució per edats sobre el total

Entre els estudiants que viuen a Sabadell (curs 2011-2012), el grup majoritari és el de joves entre 18 i 25 anys amb un 62,7% (igual que l’any anterior), seguit dels d’entre 26 i 35 anys, amb un 23,5% (0,9 menys).

La idea de la formació al llarg de la vida es consolida any rere any, amb les dades d’alumnat majors de 35 anys que cursen estudis universitaris. Del total d’estudiants universitaris, hi ha un 13,7% que són d’aquesta franja d’edat, 0,7 punts més que el curs anterior i 66 alumnes més. La proximitat territorial dels centres universitaris, la modalitat a distància, la flexibilitat horària i el grau de dedicació hi juguen un paper important que afavoreix aquest fet. El 68% de l’alumnat major de 35 anys es distribueix entre la UOC i la UNED. L’alumnat d’aquesta franja d’edat en relació amb el total d’estudiants de les respectives universitats, en el cas de la UNED representa el 55,3%, a la UOC el 35,9%, a la UB el 9,8% i a la UAB el 5,8%.