PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova una proposició a favor del manteniment de les corresponsalies de Catalunya Ràdio al territori

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una proposició del grup municipal socialista a favor del manteniment de les corresponsalies de Catalunya Ràdio al territori. La proposta s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, ES, ICV i EUiA. El grup municipal de CiU hi ha votat en contra i el PP s’hi ha abstingut.

El contingut de la proposició és el següent:

Els darrers dies s’ha conegut públicament la voluntat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de prescindir, a partir de l’1 de maig, de la xarxa de corresponsals que treballen per l’emissora pública Catalunya Ràdio a tot el territori.

Segons ha expressat la pròpia emissora, es vol potenciar un nou model de cobertura, reforçant la presència al territori, amb treballadors de plantilla. És per això que s’ha anunciat la voluntat d’obrir nous centres territorials i reforçar les actuals delegacions.

Es tracta d’una decisió qüestionable, atès que, amb el canvi de model, es vol desmantellar una forma de treballar que aposta clarament per una informació immediata, pròxima i amb un coneixement profund de cadascun dels municipis i poblacions de Catalunya i que diàriament fan possible la xarxa de corresponsals externs de l’emissora pública catalana. Es tracta d'un pas en el sentit de deixar sense presència els territoris.

La decisió tampoc no suposarà una significativa reducció de la despesa de la CCMA, atès que la xarxa de corresponsals suposa uns 125.000 euros anuals, un 0,35% del pressupost de la Corporació.

El desmantellament de la xarxa de corresponsals de Catalunya Ràdio suposa, així mateix, que més d’una vintena de professionals vegin com es perd el seu lloc de treball, tenint en compte, a més, que es tracta periodistes freelance, que donen servei com a autònoms, amb totes les conseqüències que aquest fet comporta pel que fa al cobrament de les prestacions d’atur. És, així mateix, un acte de deslleialtat cap a aquests professionals, atès que durant anys han estat donant servei amb dedicació i sense horaris amb l’objectiu que la informació que arribava al ciutadà fos la millor possible.

Es tracta, doncs, d’una mesura que no només posa en qüestió la qualitat del servei que han de proporcionar els mitjans de comunicació públics al conjunt de la població, sinó que suposa un greu atac a les polítiques de defensa dels treballadors i treballadores, en un moment especialment delicat com és l’actual crisi econòmica.

Són decisions que, d’altra banda, sobten, perquè si bé la necessitat de contenció de la despesa és una realitat al conjunt de les administracions, la Generalitat ha incrementat els darrers temps de forma significativa les subvencions atorgades a grups de comunicació de l’àmbit privat.

Per tot l’exposat anteriorment i atès que una de les bases d’una societat avançada i democràtica passa per l’existència de mitjans de comunicació públics que garanteixin la pluralitat, així com una informació de qualitat i el més pròxima possible al conjunt de ciutadans i ciutadanes,

Proposem a la Junta de Portaveus, l’adopció dels següents

ACORDS

1.      Demanar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que anul·li la decisió de desmantellar la xarxa de corresponsals que treballen per Catalunya Ràdio a tot el territori, tenint en compte en el nostre cas la tasca especialment important per a Sabadell i el Vallès Occidental que fa el corresponsal de la zona per donar a conèixer al conjunt del país la informació de la ciutat i la comarca.

2.      Sol·licitar que es vetlli per la qualitat del servei que Catalunya Ràdio i els mitjans de la CCMA en el seu conjunt ofereixen al conjunt de la població, garantint uns continguts propers i plurals que compleixin amb els criteris de dret a la informació que han de tenir tots els ciutadans i ciutadanes i que han caracteritzar tota societat democràtica.

3.    Fer compatibles fórmules alternatives que permetin mantenir els llocs de treball del conjunt de professionals afectats, fent-ho compatible amb la necessitat de contenció de la despesa i obrint la porta a la reducció d’altres partides que no impliquin la destrucció d’ocupació.

4.      Demanar que en tots els casos es vetlli per defensar els drets dels treballadors i treballadores, actuant amb lleialtat i responsabilitat empresarial però també social.

5.      Traslladar aquests acords a la CCMA, al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), als responsables de Catalunya Ràdio, al Comitè d’empresa de l’emissora, al Parlament i al Govern de la Generalitat de Catalunya.