PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell acull avui la 10a edició de la Marató de Donació de Sang

La Marató de Donació de Sang arriba avui, un cop més (ja és la desena), a Sabadell. Durant tot el dia, aquesta campanya especial tindrà el Casal Pere Quart, a la Rambla, 69, com a punt principal de donació, si bé hi haurà dos punts més: un al Complex Central de Mossos d’Esquadra, per als treballadors i treballadores de l’equipament, i un altre a l’Institut Castellarnau, obert a la comunitat educativa del centre. Precisament avui, l’organització de la Marató ha volgut lliurar a representants de l’Institut sabadellenc una placa commemorativa. I és que ja fa 20 anys que l’Institut Castellarnau organitza campanyes de donació de sang.

La Marató la impulsa el Banc de Sang i Teixits (BST), amb la implicació de l’Ajuntament de Sabadell, l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental i la Creu Roja Sabadell - Vallès Sud. Aquest matí, durant la jornada al Casal Pere Quart, la regidora de Salut, Cristina Moreno, ha comentat que “Sabadell és una ciutat de valors i la donació reflecteix compromís, solidaritat i altruisme, tenint en compte a més que la sang és molt necessària i no es pot fabricar”. Així mateix, ha volgut afegir que “estem molt satisfets que l’Institut Castellarnau col·labori amb les donacions des de fa tants anys. És un signe de formació en valors”.

Per la seva part, Pedro Pallarés, del Banc de Sang i Teixits, s’ha referit a la Marató com “una jornada molt especial. És una activitat per donar a conèixer què és el Banc de Sang i què suposa donar, en la qual es vol iniciar en la donació de sang a qui mai n’ha donat (a més de promoure la donació en general). Per això es posen moltes facilitats”. També ha recordat que “a Catalunya cada dia es necessiten 1.000 donacions. La sang caduca i per això convé mantenir donacions periòdiques”. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

Les persones que vulguin donar sang al Casal Pere Quart podran fer-ho també aquesta tarda, de 4 a 9, en un espai que s’ha condicionat perquè sigui un lloc agradable per a aquest acte solidari. Cal recordar que hi ha un servei de guarderia que té cura dels més petits mentre els adults fan la seva donació.

També obren a la tarda els punts de donació del Complex Central de Mossos d’Esquadra i de l’Institut Castellarnau.

Així mateix, es vol convertir la Marató en una jornada festiva. Per això avui a la tarda, la pl. del Dr. Robert acollirà les actuacions de ball, a càrrec d’El Gimnàs; de country, amb Carles i Agnès Country; de dansa del ventre, amb Body Art; i de Bollywood, amb el Centre Asana-Associació Catalana de Bollywood.

A més, aquest any, a través de l’etiqueta #SabadellDónaSang, es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials i mobilitzar els usuaris i usuàries de Twitter i Facebook.

Condicions per ser donant

Com a norma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

-         Tenir més de 18 anys

-         Pesar 50 quilos o més

-         En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4. Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.