PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La campanya Reciclar té recompensa arriba a Sabadell

El Consorci de Residus i l’Ajuntament de Sabadell instal·len dos contenidors intel·ligents on es poden dipositar envasos de begudes i aconseguir punts bescanviables per premis sostenibles

Durant dues setmanes, els ciutadans i ciutadanes de Sabadell podran reciclar els envasos de begudes d’una manera diferent i n’obtindran una recompensa. Enlloc de llençar-los al contenidor groc els podran dipositar en uns “contenidors intel·ligents” que s’han instal·lat al Mercat Central i al Mercat de la Creu Alta. En llençar allà els envasos s’obtindran punts bescanviables per premis sostenibles com bosses per anar a comprar el pa, sabó fet amb oli, bosses de la compra reutilitzables, un embolcall d’entrepans o, fins i tot, un compostador casolà. Un equip d’informadors i informadores ambientals informaran les persones que vulguin dipositar els envasos i els donaran consells per al reciclatge a casa.

Sota el nom de RECICLAR TÉ RECOMPENSA aquesta actuació forma part de la campanya de sensibilització del Consorci i els ajuntaments de la comarca “Si recicles bé, tothom estalvia”. Ja en la fase final de la campanya s’incideix en la qualitat dels resultats: el que podem aconseguir si fem una bona separació dels residus en origen i les recompenses que n’obtenim com a persones i com a societat: ambientals, socials i econòmiques.

Tal com ha assenyalat el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, “amb aquesta acció que avui presentem, Reciclar té recompensa volem, de manera simbòlica, conscienciar dels valor dels residus oferint regals a canvi de deixalles. Estem donant un valor simbòlic als residus, però en realitat tenen un valor econòmic”.

En aquest sentit, Sánchez també ha comentat que “des del mes de juliol de 2012 Sabadell ha participat activament en la campanya de sensibilització Si recicles bé, tothom estalvia oferint diferents activitats participatives per divulgar la importància de la bona separació dels residus, del reciclatge i de la prevenció. També s’ha incidit en el malbaratament alimentari i en els residus impropis que es llencen al contenidor erroni”.

De la seva banda Joan Fresno, responsable tècnic del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, ha destacat que “la voluntat d’aquesta campanya ha estat i és sensibilitzar la població de la importància de reciclar, però sobretot en la necessitat de fer-ho bé”. I ha afegit: “hem volgut incidir tant en la quantitat com en la qualitat de la gestió dels residus i fer-ho des de tots els àmbits que tenen a veure en la seva gestió: des de la compra, la cuina, la separació, la recollida i el tractament”.

Amb aquesta actuació es vol aprofundir en diferents missatges de sensibilització ambiental. D’una banda es vol incidir en el fet que els residus tenen un valor que no podem desaprofitar i, de l’altra, vol conscienciar que cada residu pot ser un nou recurs si es separa correctament. També es volen mostrar altres formes de separar i reciclar els envasos.

L’activitat ha passat les últimes setmanes per Terrassa, Viladecavalls, Castellar del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Palau-solità i Plegamans. Fins ara s’han recollit prop de 15.000 envasos i s’han rebut més de 100 sol·licituds de regals sostenibles.

Com funciona?

Els “contenidors intel·ligents”, amb forma de màquina expenedora de refrescos, accepta envasos de begudes com ampolles de plàstic grans i petites, bris grans i petits i llaunes de refresc. La màquina compacta els envasos i els va emmagatzemant. Cada dia es retiren els envasos per tal de poder-los gestionar a la corresponent planta de tractament.

Cada vegada que es llença un envàs s’obté un punt i amb els punts acumulats durant les dues setmanes es poden aconseguir els regals sostenibles.

Per exemple, amb cinc punts s’aconsegueix una pastilla de sabó feta amb oli o un sac de compost. Amb 20 punts es pot sol·licitar una bossa del pa de roba, amb 30 punts es pot demanar un boc'n roll (embolcall de roba reutilitzable per als entrepans) i amb 40 punts un joc de bosses de reciclatge per a dipositar el vidre, els envasos i el paper cartró. Per als més recicladors també hi ha un premi que s’assoleix amb 200 punts: un compostador domèstic per poder convertir la matèria orgànica en compost a casa.

Qui vulgui rebre els regals els haurà de sol·licitar enviant una butlleta amb les dades personals i adjuntant els punts aconseguits al Consorci de Residus. Les butlletes es podran aconseguir tant al Mercat Central com al Mercat de la Creu Alta i també a la pàgina web www.residusdequalitat.cat.

“Si recicles bé, tothom estalvia”, a Sabadell

Des del mes de juliol de 2012 Sabadell ha participat activament en la campanya de sensibilització “Si recicles bé, tothom estalvia”, tot oferint diferents activitats participatives per divulgar la importància de la bona separació dels residus, del reciclatge i de la prevenció. També s’ha incidit en el malbaratament alimentari i en els residus “impropis” que es llencen al contenidor erroni.

En concret, s’han fet 8 cursos de cuina per evitar el malbaratament; 6 tallers de reutilització de residus i 4 tallers d’elaboració de sabó a partir d’oli usat. També s’han organitzat 4 visites al Centre de Tractament de Residus amb diferents col·lectius de la ciutat i s’ha comptat amb la presència d’informadors ambientals en diferents barris.

D’altra banda, s’han organitzat activitats de caire més lúdic, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i durant les festes de Nadal, amb els jocs de l’Aventura dels Residus i la Ruleta dels impropis.

També en el marc de la campanya de sensibilització diferents famílies sabadellenques participen en l’estudi que està elaborant el Consorci per a la Gestió de Residus per avaluar la qualitat dels residus i el seu comportament i hàbits envers el reciclatge. L’objectiu de l’estudi és proporcionar informació i suport a les famílies, sobre la selecció i prevenció de residus, i així, posteriorment analitzar, conèixer i avaluar l’evolució de la qualitat dels seus al llarg dels mesos.