El Complex Parc Central posa a l’abast de la ciutat 114 habitatges de lloguer majoritàriament destinats a gent gran
5 dels habitatges es reserven per a Salut Mental Sabadell, gràcies a un conveni que avui l’Ajuntament ha signat amb l’entitat
El Complex Parc Central es posa en marxa. Avui s’han lliurat les claus als que seran els primers residents d’un equipament que té 114 habitatges de lloguer. Són pisos adaptats i amb serveis que es destinaran majoritàriament a gent gran de la ciutat. Això no obstant, del total es reserven 11 habitatges per a col·lectius amb especials dificultats, dels quals 5 es destinaran a Salut Mental Sabadell. Precisament avui també, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i la presidenta de Salut Mental Sabadell, Anna Maria Montseny, han signat el conveni que ho farà possible.
Ubicat a la zona sud, entre els carrers de Leonardo da Vinci i Diego de Almagro, el complex Parc Central disposa de 114 pisos, dels quals 104 tenen 1 dormitori i 10 en tenen 2. Avui, s’han lliurat les claus dels primers 71 habitatges. Els 32 restants s'aniran adjudicant properament. Es preveu que el complex tingui una plena ocupació. L’equipament disposa, també, de zona d’aparcament i de trasters.
Així mateix, al Complex s’ubicarà un espai relacional que oferirà un ampli ventall d’activitats i serveis especialment adreçats a les persones grans i que tindrà per objectiu potenciar la relació entre els residents i que s’obrirà al barri i a la ciutat. També hi ha un local que es cedirà i serà gestionat per Salut Mental Sabadell i on l’entitat ubicarà la seva seu. D’altra banda, s’ha reservat una altra zona, on en un futur es pugui construir una llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Amb el seu plantejament, el Complex Parc Central potencia la dimensió d’integració social i convivència de diferents col·lectius, tot mantenint espais i accessos independents i compartint alguns serveis comuns.
Avui l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha comentat que “aquest projecte lliga amb l’experiència acumulada de Sant Oleguer i Alexandra i s’emmarca en el que deia el Pla Municipal d’Habitatge, que va fer un important gir en la mesura que impulsava el lloguer. El que estem fent és concretar aquella línia de treball mentre es treballa en un nou Pla d’habitatge” i ha afegit que “aquesta promoció és un exemple de la resposta a situacions socials que preocupen molt i que estan relacionades amb les dificultats de molts ciutadans i ciutadanes per accedir a un habitatge”.
Sobre l’acord amb Salut Mental Sabadell, l’alcalde ha destacat que “hi ha moments simbòlics on s’expliciten voluntats polítiques i avui és un d’aquests moments. Des de l’Ajuntament estem enviant el missatge que cal posar èmfasi en sectors de la societat amb més necessitats. L’Ajuntament és la principal xarxa de cohesió social de la ciutat i ha de vetllar per les persones que més ho necessiten”. En aquest mateix sentit, la presidenta de Salut Mental Sabadell, Anna Maria Montseny, ha dit que “per Salut Mental Sabadell avui és com si haguessin passat els Reis, perquè és un projecte que vam començar a gestar fa dos anys”.
Distribució equilibrada
Amb la posada en funcionament del nou Complex Parc Central, es completa la distribució equilibrada a la ciutat d’equipaments de similars característiques, tot i que cadascun d’aquests té les seves particularitats. Cal recordar que l’any 2004 es va posar en marxa el Complex Sant Oleguer, a la zona centre, amb 101 habitatges de lloguer majoritàriament destinats a persones grans i que l’any 2011 va entrar en funcionament el Complex Alexandra (nord-oest), amb 168 habitatges. Tots dos equipaments compten amb un espai relacional per a activitats de formació i lleure obert als residents i al barri i tenen una reserva de pisos per a altres col·lectius.
Amb el Complex Parc Central, es completa, així mateix, la resposta que cal donar a la necessitat potencial d’habitatges amb serveis per a persones grans de Sabadell. A la nostra ciutat hi viuen prop de 36.000 persones més grans de 64 anys (un 17,25% de la població) i en un 80% dels casos, la gent gran de la ciutat requereix poc o cap suport per a activitats de la vida diària.
Alhora, amb la reserva d’espai per construir una llar residència per a persones amb discapacitat, el complex amplia l’atenció que la ciutat dispensa a aquest col·lectiu. I és que sovint la manca d’un habitatge independent amb suport o la manca d’accessibilitat fan molt difícil per a aquests ciutadans i ciutadanes assolir un projecte de vida independent, malgrat tenir un alt grau d’autonomia. A Sabadell (dades de 2011), hi viuen més de 1.300 persones amb discapacitat intel·lectual.
Conveni amb Salut Mental Sabadell
El nou equipament suposarà, així mateix, un nou pas endavant en l’atenció a les persones amb malaltia mental, un col·lectiu que a Sabadell (dades de 2011) formen més de 2.600 persones. El conveni que avui han signat l’Ajuntament i Salut Mental Sabadell possibilitarà posar a l’abast d’aquests ciutadans i ciutadanes 5 habitatges per a persones autònomes amb malaltia estabilitzada, ampliant així les oportunitats per realitzar un projecte de vida, promovent la integració i evitant l’estigmatització social.
També es preveu cedir a Salut Mental Sabadell un local de 370 m2 on l’entitat pugui ubicar la seu i el Club Social la Xamba. L’espai permetrà millorar les condicions per portar a terme activitats i ampliar el programa de propostes.
La cessió del local i la reserva d’habitatges se suma a molts altres elements per avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental i en el marc dels objectius del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addicions de Catalunya. En aquest àmbit, l’Ajuntament concedeix subvencions anuals i posa a disposició de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya dos habitatges de lloguer a la ciutat, un projecte que compta amb la col·laboració de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT).
També cal destacar la presència i activa participació de Salut Mental Sabadell i altres entitats d’aquest àmbit en el Consell Municipal de Salut i en el grup de treball de Salut Mental, amb l’objectiu d’abordar les mancances i reptes pendents. Precisament en el marc de Consell Municipal, Sabadell va ser pionera en l’establiment d’un Protocol d’actuació en les urgències psiquiàtriques, comptant amb la implicació de l’Ajuntament, la Generalitat, Catsalut, l’Institut Català de la Salut, la CSPT, Salut Mental Sabadell, TDAH Vallès, ABDV i la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, Associació de Familiars de Castellar del Vallès, Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), Mossos d’Esquadra i Policia Municipal de Sabadell.
Àmbit laboral
En l’àmbit laboral, l’Ajuntament va impulsar l’any 2002, a través del Vapor Llonch, l’Oficina Tècnica Laboral (OTL), una de les primeres de la Xarxa d’OTL de la Diputació de Barcelona per millorar la integració laboral de persones amb malaltia mental. En el seus deu anys de funcionament l’OTL del Vapor Llonch ha atès 648 persones, ha contribuït a aconseguir 583 contractes laborals d’aquestes persones i ha desenvolupat 1.247 accions amb empreses (visites, gestió d'ofertes, seguiments laborals, etc.).
L’OTL és un servei d’orientació i acompanyament laboral adreçat, d’una banda, a persones en tractament de salut mental en seguiment per part dels professionals d’un Centre de Salut Mental o de les Àrees Bàsiques de Salut i, d’altra banda, a empreses amb necessitat de personal que aposten per la integració laboral d’aquest col·lectiu. El treball de l’OTL és possible gràcies a la cooperació entre totes les parts implicades en la integració d’aquestes persones. D’aquesta manera, es treballa conjuntament amb l’administració, els serveis socials, el sector privat, les associacions, el sector del voluntariat, les persones afectades i les seves famílies.
Cal esmentar, així mateix, que a Sabadell funciona des de l'any 2009 el servei Prelaboral, impulsat per l’Ajuntament, a través del Vapor Llonch, Serveis Socials i Salut, en col·laboració amb la Corporació Sanitària Parc Taulí i l'Associació de Familiars de Salut Mental i finançat per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una metodologia pionera a la ciutat i única al Vallès Occidental, adreçada a persones amb una malaltia mental diagnosticada per procurar la seva capacitació i habilitació en competències relacionades amb l’àmbit laboral, considerades imprescindibles abans d’iniciar qualsevol procés de recerca de feina. Aquest servei té enguany 25 places. Durant els tres anys de funcionament hi han passat més de 100 persones. La possibilitat que aquest servei es desenvolupi en un entorn com el Vapor Llonch facilita l’orientació laboral que ha de tenir aquest tipus de recurs.