PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Francesc Olivella i Company rep la Medalla de la Ciutat al Mèrit Musical

El Teatre Principal ha estat l’espai escollit on Francesc Olivella i Company ha rebut la Medalla de la Ciutat al Mèrit Musical.Una medalla que ha merescut per l’entusiasta i permanent dedicació a la cultura de la música popular i tradicional catalana, sempre des del compromís i la col·laboració dedicada a Sabadell.

Durant la tramitació de l’expedient de concessió de la medalla, iniciada per acord del Ple el passat mes de novembre, van presentar la seva adhesió més de 200 entitats i particulars.

En l’acte de lliurament, el 4 d’abril a les 7 de la tarda, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez va fer una aferrissada defensa de la cultura, especialment ara que està “en estat de setge permanent” ja que una ciutat més culta és una ciutat “més rica, més participativa i democràtica, amb una major capacitat per exercir la plena ciutadania”. Sánchez també va agrair la seva tasca “per la cultura de Sabadell i per haver transportat l’esperit dels Cors de Clavé fins als nostres dies”.

Francesc Olivella, després de rebre la Medalla va dir que “estava emocionat de rebre tantes mostres d’afecte”. Olivella va explicar la seva intensa relació amb la música ja que el seu lema sempre ha estat “cantar i fer cantar” . Olivella també va tenir paraules de record per a seu pare i per a la seva dona, Maria Alier.

Francesc Olivella

Nascut a Sabadell a l’any 27, dins una família formada pel pare Josep Olivella Astals, iniciador d’una nissaga de músics i reconegut mestre i compositor, la mare Maria Company i la seva germana Teresa.

Francesc Olivella inicia els seus estudis musicals sota el mestratge del seu pare. Ingressa, posteriorment, a l’Escola Municipal de Música, que dirigeix el mestre Josep Masllovet, on assisteix a classes de solfeig, teoria de la música i piano amb els professors Mateu Rifà i Elionor Guarro.

Al 1945 ingressa a l’Orfeó de Sabadell i tres més tard forma, amb Josep Gumí, Josep Guillem i Rafel Molins, Canigó, quartet polifònic.

L’any 52 es casa amb Maria Alier Prats i d’aquest matrimoni en neixen quatre fills: Maria Àngels, Josep, Jordi i Pere.

El 1957, fent compatible la seva tasca professional, la família, i els assaigs en les diferents entitats musicals esmentades, se sent atret pel projecte de la Coral Sant Lluch vinculada a l’Acadèmia Belles Arts. Una Coral dirigida per Salvador Uyà i Prat on hi canta de manera entusiasta i continuada durant els seus 8 anys d’història.

L’any 1963 assumeix la direcció artística de la Coral Estrella Daurada, cor d’homes dedicat a la música claveriana i popular del país, que, ininterrompudament ha dirigit fins a l’actualitat. Aquesta entitat, que va rebre la Medalla de la Ciutat, va retre un sentit homenatge al seu mestre, en motiu dels 25 anys al capdavant de la seva direcció musical.

L’any 1975 a ser nomenat director de l’Orfeó de Sabadell. Entitat que va distingir, l’any 1977, amb la insígnia d’or, al mestre Olivella pels seus mèrits en el seu comiat com a director i a petició pròpia, en favor d’un jove valor: el mestre Edmon Colomer.

Del 1982 al 1985 va ser nomenat mestre de la Federació de Cors Clavé i del 1982 al 1988 es fa novament càrrec de la Coral Talia en una segona i molt fructífera etapa.

Del 1989 al 2008 es dedica única i exclusivament a dirigir la coral Estrella Daurada, que l’any 2005 va celebrar el seu 50è aniversari. Al capdavant d’aquesta entitat ha actuat en nombrosos actes i concerts com ara les Tradicionals Cantades de Caramelles, la Primera Trobada Internacional de Cors d’Homes, Concerts Cloenda de la Festa Major de Sabadell i molts altres.