PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El ple del mes d’abril debat l’aprovació inicial de l’Ordenança de civisme i convivència

El ple del mes d’abril debat l’aprovació inicial de l’Ordenança de civisme i convivència

Posar la música alta, fer festes al carrer, no recollir les defecacions dels gossos, no portar gossos perillosos lligats o deixar les escombraries fora del contenidor són actituds incíviques que alteren la convivència i tenen influència sobre la vida dels altres. Aquests drets i deures relacionats amb la convivència són els que regularà l’ordenança de civisme i convivència.

S’hi identifiquen fins a 43 infraccions que podran ser categoritzades com a lleus, greus i molt greus, depenent de la seva classificació segons criteris mínims i màxims (gravetat de la infracció, intencionalitat, reincidència o el benefici obtingut, entre d’altres criteris).

En el cas que alguna de les infraccions que es recullen a l’ordenança desemboquin en procediment sancionador, el text preveu tant multes econòmiques com mesures alternatives (MASE).

Les MASE són un conjunt d’accions que un ajuntament pot oferir a les persones infractores com a alternativa a la sanció econòmica prevista a l’ordenança. Suposen una oportunitat de fer pedagogia de la convivència, del respecte, de la solució de conflictes gràcies a un diàleg empàtic i ajuden a construir ciutats més amables i obertes. Aquestes mesures poden ser tallers convivencials, mediacions reparadores o altres vies de resolució de conflictes. Es tracta d’oferir una substitució a les sancions econòmiques que han de partir de quatre criteris: la voluntarietat, l’oportunitat, l’eficiència i la proporcionalitat.