PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Comissió de Medicina Integrativa treballa per millorar la salut de les persones a través d’un enfocament integral i mitjançant el coneixement de les diferents opcions terapèutiques, siguin o no convencionals

 

Recuperar una visió més global de la persona, fomentar el seu tractament integral més que el dels símptomes de la pròpia malaltia, estimular la capacitat autocurativa del pacient i reunir les diferents teràpies, siguin o no convencionals, per donar-les a conèixer entre els professionals de la salut i el públic en general. Són algunes de les línies de treball de la Comissió de Medicina Integrativa de Sabadell. Nascut en el marc del Consell de Salut, aquest grup de treball, pioner atès que hi ha molt poques iniciatives similars a Catalunya, està format per diversos terapeutes professionals que duen a terme la seva activitat a la ciutat i comparteixen una visió holística (integradora) de la persona, que s’estén també a les opcions terapèutiques. En aquests moments estan representats a la Comissió professionals de l’Aromateràpia, Art Teràpia, Ataràxia, Homeopatia, Mètode Feldenkrais, Medicina Tradicional Xinesa, Naturopatia, Optometria, Osteopatia, Reeducació Postural Global RPG, Shiatsu, Teràpia d’Integració Sensorial i Teràpia Neural, entre altres.

 

La Comissió es presentarà públicament el proper dimarts, 9 d’abril, mitjançant la conferència La Comissió de Medicina Integrativa a Sabadell. La importància d'integrar les diferents opcions terapèutiques. La sessió tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Biblioteca Vapor Badia.

L’enfocament integratiu no exclou cap tipus de teràpia. Parteix de la base que l’ésser humà tendeix a viure en un equilibri biològic, mental, emocional, social i cultural, on la pèrdua d’aquest equilibri facilita l’aparició de la malaltia. En aquest sentit, es fa èmfasi en la capacitat autoreguladora i autocurativa innata de la persona, que permet la seva adaptació a diferents situacions i canvis. Així, el que es vol promoure és un abordatge de la persona en el seu conjunt, tot acompanyant-la i ajudant-la en la recerca i el reforç de la seva salut. En l’enfocament integratiu, no es tracten únicament els símptomes de la malaltia, sinó que es tracta de fer comprendre a la persona que la pateix com les pròpies actituds, hàbits, pensaments i emocions influencien en el seu estat.

 

Avui, durant la roda de premsa de presentació, la regidora de Salut, Cristina Moreno, ha comentat que un dels objectius pel qual es treballa és per “minimitzar el desconeixement que moltes vegades el propi sistema sanitari té d’aquestes teràpies” i ha volgut “felicitar la Comissió per la tenacitat i la voluntat” que està demostrant. També ha subratllat algunes línies de treball de la comissió, entre les quals “el respecte a l’autonomia de la persona i el seu empoderament. En aquest sentit, es vol ajudar a capacitar-la perquè sàpiga reconèixer aquells aspectes de la seva vida que no funcionen i posar-hi remei”.

 

Per la seva part, David Vinyes, un dels portaveus de la Comissió, ha ressaltat que “entenem la persona com un tot i des d’aquest enfocament les malalties són expressions de la pèrdua de l’equilibri d’aquesta persona”. Així, mateix ha destacat la importància de la comunicació amb els professionals que treballen en l’àmbit sanitari i ha subratllat que, amb aquesta feina conjunta, “el pacient hi guanyarà molt i també el sistema sanitari perquè es poden reduir els costos”. En aquest mateix sentit el també portaveu de la Comissió, Àngel Perera, ha explicat que “nosaltres treballem més a nivell preventiu” per tal d’enfortir el sistema immunitari de les persones i ha destacat la importància de l’empoderament dels pacients i de donar-los noves eines perquè puguin actuar davant una problemàtica.

 

El naixement la Comissió es relaciona amb la percepció que una proporció significativa de pacients atesos a través del sistema sanitari públic, alhora també era tractat per terapeutes de diverses disciplines “no convencionals”. La constitució del grup es va fer efectiva a finals de l’any 2010 per conèixer millor les disciplines terapèutiques que es porten a terme a la ciutat i per aprofundir en posicions no excloents entre les estratègies terapèutiques convencionals i les “no convencionals”. Des del Consell de Salut es va considerar, en aquest sentit, que la promoció de l’enfocament integratiu podia ser beneficiosa per als usuaris, però també per als professionals sanitaris que necessitin assessorar-se al respecte.

 

Actualment, la Comissió treballa per posar en contacte els terapeutes de la ciutat, informar de les diferents teràpies a les entitats i per donar suport als professionals de la xarxa sanitària en la resolució de dubtes que puguin tenir sobre aquest àmbit o els efectes en els seus pacients.

 

SaPer saber-ne més:

 

La Comissió disposa de diverses eines d’informació i comunicació, entre els quals webs de referència i un blog informatiu i alhora canalitzador de les demandes de professionals i ciutadania.

 

BlBlog de la Comissió

 

http://medicinaintegrativasbd.blogspot.com.es/

 

Web Consell de Salut de Sabadell

https://ca.sabadell.cat/ConsellSalut/p/integrativa_cat.asp

 

CoCom  contactar:

 

si ets professional sanitari sobre teràpies

medicina.integrativa.sbd@gmail.com

 

si ets terapeuta i vols participar a la comissió

registrecmis@gmail.com