PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Una delegació de Corea del Sud visita la central de Recollida Pneumàtica de Sabadell

Una delegació de l’Ajuntament de Paju, a Corea del Sud, formada per alts càrrecs de l’Ajuntament i de la Universitat de Seül, han visitat aquest matí la central de Recollida Pneumàtica  de Sabadell.

Paju és un municipi jove, que esdevé ciutat l’any 1997, però ja compta amb una població de 364.223 habitants. Aquest Ajuntament acaba d’instal·lar la recollida pneumàtica en una zona de nova urbanització que donarà servei a 46.000 famílies, aproximadament un 25 % de la població.

Actualment Paju té en funcionament 4 centrals pneumàtiques amb una capacitat total de recollida de 87 tones. Les fraccions que recull són la de rebuig i la matèria orgànica.

Paju vol conèixer altres experiències de centrals de recollida pneumàtica que faci temps que estan en funcionament i conèixer de primera mà la gestió general dels residus, ja que entenen que Sabadell fa un gran esforç per la sostenibilitat i que pot ser un exemple útil per la seva ciutat.

En aquest sentit l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, que ha acompanyat a la delegació en la visita, ha destacat que “ha estat un intercanvi d’idees molt positiu per part de la delegació coreana i per part nostra. Sabadell ha estat a l’avantguarda en polítiques mediambientals i de residus i la recollida pneumàtica n’és un bon exemple”. Sánchez ha afegit que “crec que a casa nostra en els darrers 20 anys s’ha fet un salt qualitatiu important. Estem en unes ràtios que poden ser iguals que altres ciutats europees que fa molts més anys que tenen aquestes polítiques. Això és un èxit de la ciutadania de Sabadell i del seu Ajuntament”.

A més, l’alcalde ha assenyalat “el nivell d’interès per part dels responsables de la gestió de residus d’altres països és evident i crec que cal continuar treballant en aquesta línia”.

Per aquesta raó, Joan Carles Sánchez, ha convidat a la delegació coreana a tornar a Sabadell, atès que volen veure com evoluciona el funcionament de la central pneumàtica. Sánchez els ha convidat, a més, a participar a congressos com REINNOVA o a l’Smart Congress.

Gestió del Residus a Corea

La gestió dels residus de Paju és una mica diferent del que es fa a Sabadell, atès que la recollida selectiva es fa un cop a la setmana i es recull directament dels edificis. Pel que fa al tractament de les fraccions de recollida selectiva es gestionen de manera molt similar a Sabadell, ja que també ho tracten com a residus valoritzables.

Pel que fa a la fracció resta, es porta a incinerar, a diferència del que es fa a Sabadell, que es porta al Centre de Tractament de Residus (CTR), on passa per un procediment de separació en el qual s’aprofita el 47 % i només es porta a abocador el que ja no té cap valor ni econòmic ni energètic i que prèviament ha estat tractat perquè sigui un residu inert.

L’experiència a Sabadell

El passat 14 de gener es va posar en marxa la recollida pneumàtica al centre de Sabadell, tot i que ja funcionava a l’Eix Macià i a Can Llong. Això representa una millora molt important per a la ciutat, ja que s’amplia el servei a un gran nombre de ciutadans i, a més, és la primera vegada que s’implanta la recollida pneumàtica a un barri consolidat urbanísticament.

La recollida pneumàtica permet fomentar encara més la recollida selectiva, ja que estarà operativa les 24 hores del dia, 365 dies l’any, i és de fàcil ús també per a persones amb mobilitat reduïda.

La totalitat de les bústies repartides pel Centre és de 140. Cada búnquer (punt de recollida) disposa de 4 bústies, una per a cada fracció que es recull.

Aquest nou sistema ha permès que es deixin de fer 30.000 km l’any en transport de residus, un fet que representa un estalvi anual de 300.000 euros i també una reducció de 7,8 tones d’emissió de CO2 a l’atmosfera.

Ara a Sabadell se’n beneficien 9.500 persones. És a dir que un 13% de la població té accés a la recollida pneumàtica, un percentatge molt superior a la mitjana de Catalunya (4%), Espanya (1%), Europa (0,2%) o fins i dels països nòrdics, pioners del sistema, i que donen servei a un 8% de la població.