PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova l’adhesió al Manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones

Aquest matí,  la Junta de Portaveus ha aprovat una proposició d’alcaldia per l’adhesió al Manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La proposició s’ha aprovat per majoria, amb els vots a favor del PSC, CIU, PP, ES i ICV i  l'abstenció d'EUiA.

El contingut de la proposició és el següent:

Un any més, el dia 8 de març les dones de tot el món sortim al carrer per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Un dia ple de simbolisme i de reivindicacions i de record de milers de dones, moltes d’elles anònimes, que van trencar esquemes i van transgredir els límits de les convencions socials, obrint el camí per aconseguir una societat més justa i igualitària. Avui, quan el món es troba immers en una greu crisi econòmica, on les conseqüències han recaigut sobre les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat, quan s’estan agreujant i incrementant les desigualtats socials, cal reivindicar, també, les polítiques d’igualtat de gènere com a instrument per continuar construint una societat basada en la cohesió, l’equitat i la justícia social.  

Aquest és el gran repte que tenim al davant, i el volem assolir amb la col·laboració i la complicitat de totes les administracions, les institucions, els agents socials, i dels homes i les dones del nostre país, perquè només així és possible fer-lo realitat.

És per això que proposo a la Junta de Portaveus l’adopció del següent

ACORD:

ÚNIC.- Aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Sabadell al manifest adjunt amb motiu del Dia Internacional de les Dones i que s’adjunta com annex.

MANIFEST AMB MOTIU DEL 8 DE MARÇ DE 2013 DIA INTERNACIONACIONAL DE LES DONES

Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, les dones i homes compromesos amb la igualtat hem de recordar que cal un fort compromís dels governs locals i de la ciutadania amb la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans i les ciutadanes als municipis. Reivindiquem que aquests compromisos han d’anar acompanyats d’accions en pro de la igualtat i la conciliació per part d’altres Administracions supralocals i dels agents econòmics i socials existents. Reivindiquem que són imprescindibles els recursos econòmics de totes les administracions per fer possible ciutats amb igualtat real.

Les discriminacions en l’àmbit laboral, en l’obtenció de prestacions socials com la de viduïtat i de jubilació, en la imatge que s’ofereix en els mitjans de comunicació, en el repartiment del treball domèstic, són injustícies presents que tenen les seves conseqüències més extremes en la feminització de la pobresa i la violència masclista. Malgrat els avenços fets, aquestes discriminacions encara existeixen en els postres pobles i ciutats.

Volem aixecar la veu per dir que, davant la situació de crisi global, s’estan aplicant mesures que vulneren els drets de les dones i la seva dignitat com a dones treballadores, alhora que repercuteix negativament fent retrocedir en aspectes relacionats amb la coresponsabilitat en les tasques de sosteniment de la vida, dins i fora de la llar.

En aquests moments la situació econòmica té un impacte directe sobre les dones, les quals acusen doblement les conseqüències de l’atur, de la desestructuració social i familiar, així com el risc d’exclusió social. Avui, més que mai cal actuar amb polítiques actives que incloguin les dones joves i les dones grans, ja que totes estan patint els efectes de la  feminització de la pobresa.  

 

Volem reivindicar, avui més que mai, l’esperit primigeni del 8 de març i el reconeixement de totes les dones que, d’una manera visible o invisible, han contribuït a l’avenç dels drets dels quals gaudim les dones. En aquesta data tan significativa, exigim la necessitat d’avançar en l’equitat de gènere, fent polítiques actives per eliminar les desigualtats, garantint i ampliant els drets de les dones amb l’objectiu d’una ciutadania plena, igualitària i democràtica.

Volem una Catalunya i un món cohesionat, solidari, lliure de patriarcat, sense violències i sense discriminacions per raó de sexe, amb una valoració de tots els treballs, també el no remunerat, amb una igualtat laboral efectiva, on es reconeguin i s’atenguin les aportacions i les necessitats de les dones; en definitiva una Catalunya on els espais públics i privats, els horaris, els serveis i les normes que ens condicionen la vida, s’organitzin afavorint el repartiment de les tasques i les oportunitats entre homes i dones.

Aquest 8 de març volem recordar i fer un homenatge a totes aquelles dones i homes que, al llarg de la història i a tots els països del món, han lluitat contra les discriminacions per raó de sexe i han estat un exemple i un referent per la lluita dels Drets de les Dones i la igualtat. Aquest 8 de març, renovem el nostre compromís actiu en el treball diari per tal d’aconseguir unes ciutats i un món sense discriminacions, lliure de patriarcat i de sexisme.

Per això, volem recordar que per acabar definitivament amb aquestes discriminacions cal que les dones s’empoderin i siguin presents a tots els espais de decisió, de manera normalitzada, en la mateixa proporción que estan presents en la societat. Sense aquesta presència, totes les polítiques d’igualtat seran parcials i insuficients. La plena participació de les dones en condicions d’igualtat en totes les esferes de la societat, inclosa la participació en els processos de presa de decisions i l’accés al poder, és fonamental per a la consecució de la igualtat, el desenvolupament i la pau.

Instem el desplegament total de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, d’on es recull que els poders públics han d’establir mesures que assegurin la conciliació de la feina i la vida personal i familiar de les dones i dels homes.

Demanem la modificació respecte la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local necessària perquè un càrrec electe pugui exercir el dret de votar en cas de permís per maternitat o paternitat o per baixa per malaltia greu, perquè considerem que és una mesura concreta que pot afavorir la presència de dones en espais de decisió en igualtat de condicions i la conciliació de la vida familiar amb la participativa.

Per això, la ciutadania, els partits, les associacions i els ens locals, han de comprometre’s en aquests objectius:

  • Implementar accions transversals amb tots els àmbits de la ciutat per tal de garantir unes relacions entre els gèneres lliures de sexisme.
  • Fomentar l’associacionisme i la participació de les dones i homes que treballin per la igualtat de gènere.
  • Augmentar el pes de les dones en els espais de participació en els ens locals, promocionar els consells de participació i garantir que les dones no quedaran excloses en cap espai.
  • Que les associacions vetllin per la presència de dones al seu sí a tots els nivells, inclosos els de decisió.
  • Donar el màxim suport a les polítiques locals transversals per a la igualtat d’oportunitats i drets de les dones, liderades per regidories de les dones o d’igualtat de gènere, dotant-les d’infraestructures i recursos.
  • Aprofundir en la democràcia paritària.
  • Vetllar perquè sigui efectiva la decisió de les dones respecte als seus drets reproductius i sexuals.
  • Vetllar per combatre les desigualtats que s’estan produint arran de la crisi econòmica, especialment en la feminització de la pobresa.

Un cop més, en el Dia Internacional de les Dones, amb tots aquests compromisos volem recordar que queda molt per fer i que els municipis han de ser construïts per homes i dones, des de la igualtat d’oportunitats i el respecte a la diversitat i que totes les Administracions han de dotar dels recursos suficients per fer-ho possible.