PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Operació Fred atén un total de 18 persones durant el cap de setmana

L’Operació Fred, activada divendres a Sabadell per l’episodi de baixes temperatures, ha tancat el cap de setmana havent atès un total de 18 persones diferents, durant les nits de divendres, dissabte i diumenge. D’aquestes, 12 persones han passat les nits al centre d’acollida de Creu Roja de Sabadell o bé han estat derivades a pensions de la ciutat (recordem que l’espai de Creu Roja disposa de 10 places) i 6 han estat ateses al carrer, davant la seva negativa a desplaçar-se a un lloc on poder dormir. L’Operació Fred continuarà activa com a mínim durant aquesta propera nit de dilluns i demà dimarts es tornarà a avaluar la conveniència de mantenir-la o bé desactivar-la, en funció de la previsió meteorològica.

Atès que una mateixa persona pot fer més d’un ús del dispositiu, val a dir que durant el cap de setmana s’han registrat un total de 29 pernoctacions al Centre d’Acollida de Creu Roja (29 usos) i 6 pernoctacions a pensions. Així mateix s’han dispensat 13 atencions als carrers a persones que no han volgut anar a dormir a un altre lloc. 

L’Operació Fred és un dispositiu d’actuació coordinada entre l’Ajuntament, i Creu Roja, comptant amb la col·laboració de Caritas, per abordar les situacions d’emergència i atendre les persones sense sostre en cas de fred intens. Segons el protocol establert, quan aquesta s’activa, el departament de Serveis Socials centralitza la informació de les persones amb necessitat de ser ateses i les deriva a Creu Roja.

Els recursos que aquesta entitat posa a disposició de l’Operació Fred són un centre d’acollida amb 10 llits i l’equipament i material necessari per dur a terme el servei: servei de dutxes, roba neta, sopar calent, kit de descans, llit i esmorzar.  A més, disposa de 2 vehicles amb voluntaris per fer la recerca diària de possibles usuaris que visquin al carrer o en altres indrets sense sostre i que no hagin anat al centre d’acollida, per oferir-los la possibilitat d’anar-hi. En el cas que no ho acceptin se’ls facilitarà una manta i sopar calent.

El dispositiu té una franja horària d’atenció que va des de les 8 del vespre fins a les 9 del matí següent, després d’esmorzar. La Creu Roja i Càritas aporten també personal tècnic i voluntaris per a l’operació.

L’Ajuntament, així mateix, reforça l’Operació Fred amb altres recursos propis, com són el sistema de derivació a diferents pensions i allotjaments de la ciutat.

Neu sense incidències remarcables

D’altra banda, la neu que va caure a la ciutat durant la matinada de divendres a dissabte i el matí de dissabte no va provocar incidències remarcables. Que es tingui constància, va resultar afectat algun grup semafòric. El trànsit però, en el seu conjunt, va transcórrer amb normalitat i no es van haver de tallar carrers. En aquest sentit, destacar que, per evitar la formació de plaques de gel, es va llençar sal a prop d’una vintena de punts arreu de la cuitat:

-          Entrades CAP’s

-          Entrades Mercats Municipals

-          Ctra. de Matadepera

-          Passos peatonals subterranis Gran Via i escales.

-          Av. de Matadepera

-          Sant Julià d’Altura

-          Carrer de Maria Gisbert

-          Carrer de Florit

-          Carrer de les Navas

-          Rda. de l’Ebre

-          Ctra. de Terrassa

-          Av. dDe Can Feu

-          Baixada de Can Puiggener

Recordar que, per tal d’evitar majors conseqüències derivades del fred, es van prendre altres mesures, com per exemple, ordenar l’aturada de les fonts per evitar glaçades.

Així mateix, es va mantenir el contacte amb la companyia d'autobusos i el servei de taxis per informar-los de la situació dels carrers de la ciutat.  En aquest sentit, també es va llençar sal a punts de pas com ara:

- Rda. de l’Ebre

- Carrer de Sarasate

- Carrer de Juli Garreta

- Carrer d’Albéniz

- Carrer d’Estrasburg

- Baixada de Can Puiggener

- Carrer de Florit

- Pg. de Can Feu

- Castellarnau