PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Davant les baixes temperatures, s’activa l’Operació Fred per atendre les persones sense sostre

Atesa la previsió de baixada acusada de les temperatures, l’Ajuntament de Sabadell i la Creu Roja, amb la col·laboració de Càritas, han posat en marxa l’Operació Fred, un dispositiu d’actuació coordinada per abordar les situacions d’emergència i atendre les persones sense sostre en cas de fred intens.

Atès que la temperatura a Sabadell podria baixar dels 0 graus, l’operació fred començarà a funcionar aquest vespre i com a mínim durant tot el cap de setmana. 

De fet, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) ha activat l'Alerta del Pla Neucat (Pla Especial d’Emergències per a Nevades). Així, es preveu que les cotes  baixin a tot arreu del territori català durant la propera nit fins als 200 metres i, puntualment, a cota 0 al prelitoral Tarragonès i de la Catalunya Central, amb possibilitats de nevades febles a les comarques de Ponent i litoral de la demarcació de Barcelona.

Segons el protocol de l’Operació Fred, quan aquest s’activa, el departament de Serveis Socials centralitza la informació de les persones amb necessitat de ser ateses i les deriva a Creu Roja.

Els recursos que aquesta entitat posa a disposició de l’Operació Fred són un centre d’acollida amb 10 llits i l’equipament i material necessari per dur a terme el servei: servei de dutxes, roba neta, sopar calent, kit de descans, llit i esmorzar.  A més, disposa de 2 vehicles amb voluntaris per fer la recerca diària de possibles usuaris que visquin al carrer o en altres indrets sense sostre i que no hagin anat al centre d’acollida, per oferir-los la possibilitat d’anar-hi. En el cas que no ho acceptin se’ls facilitarà una manta i sopar calent.

El dispositiu té una franja horària d’atenció que va des de les 8 del vespre fins a les 9 del matí següent, després d’esmorzar. La Creu Roja i Càritas aporten també personal tècnic i voluntaris per a l’operació.

Podran accedir a aquest servei les persones que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir i sense recursos per resoldre-ho, sempre que el seu estat o conducta no impliqui problemes físics o psíquics greus que suposin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs.

L’Ajuntament, si fos el cas, reforçarà l’operació fred amb altres recursos propis, com són el sistema de derivació a diferents pensions i allotjaments de la ciutat i el Centre d’Emergències i Transeünts.

Mesures preventives

D’altra banda, tot i que no hi hauria, en principi, previsió de nevada intensa a la ciutat, estan preparats tots els mecanismes per si fos necessari actuar.

D’una banda, Espai Públic ha previst dues escampadors de sal i durant el cap de setmana s’assignarà personal per a la posada en funcionament si fos necessari. A més, El Punt Blau 1, el  Vapor Molins, els centres escolars, els centres cívics i les biblioteques disposen de sal.

També es prendran les mesures pertinents per evitar que es glacin les canonades dels equipaments municipals, alhora que es manté el servei d’urgències de l’empresa d’enllumenat. Alhora, es manté el servei d'urgències de l'empresa de manteniment de semàfors, que és continu per tot l'any, i s’ha ordenat l’aturada de les fonts per evitar glaçades.

Tanmateix, s’ha comunicat a la companyia d'autobusos la situació i durant tot el cap de setmana mantindran contacte amb Policia Municipal per conèixer l'estat de les vies de Sabadell per on circula l'autobús.

També s'ha comunicat la situació a les diferents associacions de taxi que operen a la ciutat.