PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Les jornades d’orientació i el programa Posa-t’hi, entre les activitats d’orientació formativa i laboral impulsades per l’Ajuntament, destinades a adolescents i joves

Les actuacions per afavorir l’èxit acadèmic i personal dels infants i joves de Sabadell és un dels eixos principals de treball de l’Ajuntament pel que fa a l’àmbit educatiu. En aquest marc s’engloben totes les accions que tenen com a objectiu facilitar dades sobre els diferents ensenyaments i les sortides professionals que aquests tenen, per tal de garantir que els joves prenguin decisions sobre el seu futur basades en la informació i el coneixement de la realitat més immediata. Amb aquesta finalitat principal, cada curs escolar s’organitzen a Sabadell, ja des de fa temps, dues jornades d’orientació. Així mateix, es porta a terme un programa específic per aquells alumnes que no aproven l’ESO. Es tracta del programa Posa-t’hi.

Tal com ha explicat avui el regidor d’Educació, Ramon Burgués, “el nostre objectiu és que els nois i noies continuïn formant-se. No es tracta que tots els joves arribin en el mateix moment a un objectiu, sinó que hi arribin. En aquest marc s’engloben les accions que tendeixen a facilitar informació i instruments i això ho fem en el moment que els nois i noies acaben una etapa educativa i quan no tenen l’obligació de continuar estudiant”.

Jornades d’orientació sobre estudis superiors

Cada any, es porten a terme dues jornades d’orientació: una sobre estudis superiors i unes altres sobre cicles formatius de grau mitjà.

Enguany, la Jornada d’Orientació d’Estudis Superiors es portarà a terme el proper 26 de febrer, de 9 del matí a 6 de la tarda, i de manera simultània a dos espais municipals: el Casal Pere Quart i la Biblioteca Vapor Badia. Aquestes jornades s’adrecen a l’alumnat que finalitza els seus estudis secundaris, amb la finalitat de complementar la informació i orientació que han rebut als seus centres. Es tracta de motivar-los, estimular-los i encuriosir-los per continuar amb els seus estudis i també facilitar-los el contacte amb professionals que els poden apropar la seva experiència en diversos àmbits laborals.

És previst que aquestes jornades d’Estudis Superiors comptin amb la participació de més de 700 alumnes, que assistiran a sessions a càrrec de professors de les universitats catalanes i de formació professional de grau superior. Com ja és habitual, també col·laboraran a la jornada l’Institut La Romànica de Barberà del Vallès i l’Institut Badia del Vallès, els quals desplaçaran professorat dels seus centres per presentar alguns estudis de formació professional de grau superior que imparteixen i dels quals no hi ha oferta a Sabadell.

Durant la jornada, es donarà informació sobre 63 carreres universitàries i 30 especialitats de formació professional superior. Així mateix, hi haurà altres serveis complementaris com assessorament personalitzat per part de tècnics orientadors (situats a l’entrada de la Biblioteca i del Casal Pere Quart), connexió a Internet i accés a l’espai de Sabadell Atenció Jove (SAJ). Als assistents d’aquestes sessions se’ls lliurarà el quadern d’orientació Apropa’t a la formació professional de grau superior.

Cal destacar també que per al professorat pot ser una bona ocasió per ampliar o actualitzar coneixements, especialment per a la seva funció d’orientar els alumnes dels seus centres.

Les Jornades estan obertes també a la participació d’altres persones joves i adultes de la ciutat que hi estiguin interessades.

Jornades d’Orientació sobre estudis de Grau Mitjà

En aquest cas, aquestes jornades es portaran a terme els propers dies 9 i 10 d’abril, entre les 9 i les 13.45 h, al Casal Pere Quart.  Amb el mateix objectiu que la jornada d’estudis superiors, aquesta jornada, adreçada a l’alumnat de 4t d’ESO, té com a finalitat complementar la tasca d’orientació als alumnes que realitzen els centres de secundària per tal d’ajudar-los a conèixer i decidir la continuació dels seus estudis. A la jornada del curs passat van participar 25 centres de secundària, amb 779 alumnes inscrits, la qual cosa es va traduir en 2.050 assistents a les conferències.

Durant les jornades de grau mitjà s'explicaran 20 cicles formatius a càrrec de: Institut Ribot i Serra, Institut Agustí Serra, Institut Castellarnau, Institut Sabadell, Institut Escola Industrial, Moda 3 i Institut Cavall Bernat de Terrassa. També hi participarà el  Vapor Llonch amb una intervenció  adreçada als alumnes que no acreditin l'ESO, amb una xerrada que tindrà com a tema principal les sortides professionals i els estudis no reglats.

Programa Posa-t’hi

El Posa-t’hi és un programa d’orientació, seguiment i acompanyament als joves que assisteixen a instituts públics de Sabadell i que finalitzen l’ESO sense obtenir el graduat. L’objectiu és donar suport a aquests joves i a les seves famílies, tot proporcionant-los eines i informació sobre les sortides formatives i/o laborals, per tal que no es trobin indefensos en aquest moment tant important de la seva vida. El programa també els acompanya durant el procés fins aconseguir que el jove s’incorpori en aquella activitat formativa (curs, escola...) en la qual pugui estar interessat. Es vol que, malgrat no haver obtingut el graduat, pugui retornar al sistema educatiu reglat en primer terme, atès que en el context actual el món laboral exigeix, cada vegada més, perfils professionals amb formació.

La derivació de l’alumnat al programa s’ha de realitzar a través dels centres educatius, és a dir, dels instituts públics de Sabadell. Per tant, es necessita la implicació directa dels centres. Així mateix, és necessària la predisposició del noi o noia, atès que és un programa voluntari, i també la implicació de la família.

Al Posa-t’hi, els instituts comuniquen al Servei d’Educació els i les joves que acompleixen el perfil per participar-hi. Mitjançant entrevistes amb els orientadors de cada centre educatiu, també s’estableix un possible camí formatiu per a cada jove tenint en compte les seves característiques i preferències. Seguidament es fa una segona reunió, aquesta vegada amb els joves i les seves famílies, on es fa la presentació del programa Posa-t’hi, de la persona responsable i de les possibles alternatives formatives que tenen a l’abast.

A partir d’aquí, i durant un any, la tècnica responsable del Posa-t’hi (del Servei d’Educació de l’Ajuntament) fa un seguiment acurat i personalitzat de cadascun dels nois i noies per aconseguir la seva incorporació a algun tipus de formació o al món laboral, tenint en compte les expectatives i motivacions de cadascun.

Un 92% dels participants segueixen formant-se

El programa Posa-t’hi es va iniciar el curs 2006-2007, amb la participació de 3 instituts, i des de llavors s’ha anat consolidant. Ara com ara, es treballa amb els 12 instituts públics de la ciutat. El curs 2011-2012, dels alumnes potencials finalment van accedir al programa un total de 101 joves. D’aquests, 93, això és un 92% segueix algun tipus de formació.

Cada any el Posa-t’hi incorpora novetats segons les necessitats detectades arran dels contactes amb els joves, les seves famílies i els instituts. Són millores orientades a optimitzar l’assessorament, així com a facilitar-los eines per ajudar-los a aconseguir l’objectiu formatiu.

Algunes d’aquestes millores han estat la realització de tallers per millorar les habilitats dels nois i noies a l’hora d’enfrontar-se a una entrevista de selecció per continuar formant-se, una guia informativa i una web sobre les possibilitats que ofereix la ciutat i/o la comarca. En la línia de continuar millorant cada cop més el programa, aquest curs es posa en marxa un compte de Facebook del Posa-t’hi per fer més eficient la comunicació amb els i les participants.