La programació cultural torna al juliol amb propostes de dansa, música, espectacles familiars i cinema a diferents espais oberts
Durant la presentació, que s’ha portat a terme de manera telemàtica, Marta Farrés ha volgut reconèixer i
“donar les gràcies al conjunt d’entitats culturals per la reacció que han tingut durant la pandèmia i la voluntat de continuar connectats amb el públic a través d’Internet i de les xarxes socials, tot posant a l’abast de la ciutadania espectacles i propostes per gaudir des de casa”.
Així mateix, ha destacat que
“ara és important començar a programar i donar l’oportunitat a la cultura de reviure als equipaments i espais de la ciutat, amb les normes de prevenció i seguretat que calgui”.
Una programació variada, amb òpera, dansa, cinema, música i espectacles familiars
El tret de sortida de la programació estiuenca serà el dijous 2 de juliol, a les 10 del vespre, al pati de Ca l’Estruch, amb un concert dels solistes del Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) acompanyats per músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). S’hi podrà sentir un repertori d’àries i peces operístiques.
La resta de dijous de juliol s’hi duran a terme projeccions en gran pantalla relacionades amb la dansa, curtmetratges i òpera. Pel que fa a la dansa, els títols són la Pina, de Wim Wenders (Alemanya, 2011), sobre l’obra de la coreògrafa alemanya Pina Bausch, i Yuli, d’Iciar Bollaín (Espanya, 2018), sobre la vida del ballarí cubà Carlos Acosta. No hi faltaran tampoc una selecció dels millors curtmetratges del MECAL (Festival Internacional de Curtmetratges i cinema d’animació de Barcelona). I també s’hi podran veure dues retransmissions d’òperes amb el segell sabadellenc de l’AAOS.
Al mateix pati, els diumenges de juliol, a les 8 del vespre, hi haurà concerts protagonitzats per la Banda de Música de Sabadell, la Jove Orquestra Simfònica del Vallès i el musical Quedem! dirigit per Adrià Aguilera i protagonitzat per sis veus femenines, joves i fresques.
Per la seva banda, Rialles programa 5 espectacles familiars al pati del Casal Pere Quart. Un cada divendres de juliol, a les 7 de la tarda. Així, el divendres 3 de juliol, serà el torn de Marcel Gros amb La gran aventura. El divendres 10, Sergi Buka presentarà Magikíssim. El divendres 17, Industrial Teatrera portarà Nàufrags. El divendres 24, Festuc Teatre presentarà La mongetera màgica. I, finalment, el divendres 31, Pep López presentarà Conter per minuts. Seran espectacles de pagament i el 10% d’entrades es destinarà a programes socials amb els quals ja col·labora LaSala.
Finalment, el tercer espai serà l’aparcament de l’OAR Gràcia, on els dissabtes al vespre del mes de juliol tindrà lloc una programació d’autocinema. Així, els nostàlgics de temps passats podran veure el cinema des del cotxe.
Les informacions de com obtenir les entrades es donaran als web de cultura i de LaSala i a les xarxes socials.
Tallers i propostes lúdiques per acostar la cultura a joves i famílies
D’altra banda, per acostar la cultura a infants, joves i famílies, durant aquest estiu l’Ajuntament impulsa diferents accions que arribaran als diversos barris de la ciutat. Les opcions són variades i inclouen tallers de teatre per a adolescents i també tallers de música per a infants. Així mateix, hi haurà activitats a les biblioteques municipals, com també al Museu d’Art i al Museu d’Història. L’objectiu és que, un cop acabat el curs, el col·lectiu més jove pugui gaudir de diferents continguts que els permetin acostar-se a la cultura i conèixer millor la ciutat, d’una manera pedagògica, però també lúdica.
Així, d’una banda, es proposen dues activitats artístiques perquè infants i adolescents puguin gaudir de la música i del teatre aquest estiu. Són tallers d’estiu de caire artístic, pensats per a grups de 10 participants i es calcula que hi podran accedir uns 620 nois i noies de Sabadell. Les activitats seran gratuïtes i s’ofereixen a casals i espais on es detectin més necessitats i manca d’activitats d’aquest tipus.
La primera d’aquestes propostes està plantejada perquè músics d’orquestra professionals puguin oferir a nens i nenes de diverses edats la possibilitat de tocar un instrument en grup i gaudir durant unes hores del plaer de ser músic. L’experiència de crear i interpretar plegats una peça musical permetrà als participants compartir els valors del treball en equip.
La segona proposta artística va dirigida a adolescents de 14 a 18 anys. Es plantegen unes sessions de dues tardes per setmana durant el mes de juliol, perquè els participants puguin fer un tast del que significa afrontar un text teatral. Es treballaran, entre altres habilitats, la lectura i l’anàlisi del text, l’acció dramàtica i les eines bàsiques per endinsar-se en el món d’un personatge.
Pel que fa a les biblioteques municipals, a banda de mantenir obert al públic el servei de préstec del fons documental, proposen donar continuïtat a la programació d’estiu que s’ha ofert els darrers anys, bàsicament centrada a fomentar no només la lectura, sinó la cultura en general entre els més joves. Enguany, però, reduint el nombre de participants a 10 persones i seleccionant les activitats d’acord amb les característiques de cada equipament i les diverses necessitats dels usuaris, podran arribar a acollir un màxim de 220 persones.
Així, es portaran a terme activitats d’animació lectora i de conscienciació, tallers de creació artística, d’aproximació a les ciències experimentals, d’iniciació a la robòtica i de cultura audiovisual, com també jocs i reforç escolar. Aquestes propostes, majoritàriament contractades a empreses i professionals de la cultura, es complementen amb les iniciatives del personal de biblioteques i les col·laboracions puntuals amb entitats properes a cada equipament.
Al Museu d’Art de Sabadell (MAS), l’objectiu és ampliar el coneixement sobre la història de l’art, tant la universal com local, i les seves col·leccions. D’una banda, es faran visites guiades i itineraris per a grups, a càrrec de monitors especialitzats i, un cop acabada la visita, els participants podran accedir a activitats virtuals adaptades a nivells i edats. També hi haurà visites presencials autoguiades, en què s’ofereix la possibilitat de provar audioguies noves. Ja des de l’entrada, s’indicarà un itinerari amb parades a l’exposició permanent i a la casa Turull, en què mitjançant el mòbil es pot accedir a la veu de diversos narradors. Finalment, el MAS també ofereix un espai didàctic virtual, amb activitats per a totes les edats, que s’agrupen per tipologia i que tenen l’equipament i la seva col·lecció com a protagonistes.
El Museu d’Història de Sabadell (MHS) programa tres tipus d’activitats. En primer lloc, visites guiades a la Casa Duran i al Vapor Buxeda Vell. En segon lloc, diversos itineraris pel rodal, per conèixer l’horta Major i l’origen de la nostra ciutat. I, finalment, unes càpsules virtuals sobre l’exposició permanent per tractar les diferents etapes històriques que ha viscut Sabadell.
L’abast de les propostes dels dos museus és d’unes 500 places.
Increment de l’ús de webs i xarxes socials
El confinament ha buidat els teatres i ha provocat la suspensió de tots els actes culturals que l’Ajuntament tenia programats. No obstant això, la cultura ha continuat present i l’impacte causat pel confinament ha fet créixer les consultes als webs i a les xarxes socials.
Així, el web de Sabadell Cultura s’ha transformat en un autèntic repositori de recursos culturals, que ha presentat la potència de Sabadell en relació amb la cultura, ha impulsat la digitalització de continguts i ha acostat propostes culturals diverses a les llars, gràcies a les entitats sabadellenques. Les primeres a fer-ho van ser les entitats relacionades amb les arts essèniques, que van posar a disposició continguts amb les etiquetes #teatrealsofa i #l’especatcle continuaSabadell, la qual ha acumulat més de 9.000 visites a dia d’avui. També han estat presentes les etiquetes #artipatrimonisabadell, la #culturapopular i la #lecturaiconeixement.
Al mateix temps, entitats i institucions han proposat de no deixar de celebrar, tot i que en format telemàtic, els esdeveniments que marcava el calendari i han creat múltiples articles relacionats amb el Dia Mundial de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut; Dia Mundial del Teatre; Dia Mundial del Circ; l’Aplec de la Salut; Sant Jordi; i el Dia Internacional de la Dansa. Ara s’estan preparant articles sobre el Dia de la Música i de Sant Joan. I també s’ha celebrat el Dia Internacional dels Museus i el Dia Internacional dels Arxius.
Pel que fa a les xarxes socials, el canal de Facebook de Cultura ha doblat el nombre d’impressions i ha passat de quasi 40.000 al febrer a 80.725 a d’abril i les interaccions han anat augmentant. El canal de Twitter ha arribat a les 161.000 impressions i el d’Instagram ha seguit la mateixa línia. En el mateix sentit s’han comportat les xarxes dels teatres i de Ca l’Estruch, com també les de les biblioteques municipals. Les xarxes dels museus municipals han incrementat el nombre d’impressions en un 30% i les de l’Arxiu Històric en un 53% al maig.
Els museus municipals tornen a obrir al públic aquest dissabte
Dissabte vinent, 13 de juny, el Museu d’Art i el Museu d’Història tornaran a obrir les portes al públic en l’horari habitual, és a dir, és de dimarts a dissabte, a la tarda de 5 a 8, i el diumenge, al matí d’11 a 2. Segueixen els passos de l’Arxiu Històric, que ja és obert i que també estava tancat des de mitjan març a causa de l’estat d’alarma provocat per la pandèmia del coronavirus.
Les visites individuals hi són permeses a qualsevol hora, sempre respectant el límit de l’aforament, que és d’un terç de la capacitat. En canvi, per a les visites en grup –amb un màxim de 10 persones–, cal cita prèvia. A més, cal rentar-se les mans amb una solució hidroalcohòlica en entrar, mantenir la distància de seguretat i és obligatori l’ús de mascareta. Convé seguir el recorregut que hi ha senyalitzat, com també les instruccions per fer servir l’ascensor, les escales o els lavabos.
Per poder obrir, s’han seguit els protocols de salut i d’higiene necessaris, tant per al públic com per al personal que hi treballa. Així, s’han revisat i reforçat les mesures de neteja i dels aires condicionats i calefacció, s’han senyalitzat els espais visitables i els itineraris de circulació interna, s’ha distribuït el material per poder treballar adequadament, s’han retirat elements i objectes que es poden tocar –com publicacions, material de difusió o fulls de sala– i s’ha habilitat un espai de quarantena per a les obres i els documents que hi entren a fi que s’hi estiguin abans de manipular-los.
Els museus municipals van haver de frenar en sec la programació d’activitats que tenien previstes, com també l’obertura de cinc exposicions temporals. L’objectiu és tornar a programar el que hi havia previst quan la situació ho permeti.
Durant els tres mesos que han estat tancats, la vida dels museus no s’ha aturat, perquè s’hi han dut a terme tasques de documentació, recerca i preparació de les exposicions i d’activitats, s’ha enfortit la difusió dels seus espais per mitjans virtuals i han celebrat el Dia Internacional els Museus, el passat 18 de maig.