PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Comissió Jurídica Assessora confirma que la caserna de la Guàrdia Civil és de la ciutat

La Comissió Jurídica Assessora confirma que la caserna de la Guàrdia Civil és de la ciutat

Segons aquell conveni, a canvi de recuperar aquest equipament –ja aleshores de propietat municipal–, el consistori sabadellenc havia de compensar el Ministeri de l’Interior amb 3 milions d’euros i un solar nou, de 5.000 m2, on es podria edificar 10.000 m2.

Al juliol de 2017, l’actual consistori iniciava el procediment jurídico-administratiu per revisar tots els actes administratius fets en relació amb la cessió de l’espai on s’ubicava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Visualització aèria de la caserna de la Guàrdia Civil from Ajuntament de Sabadell on Vimeo.

Aquest Govern sempre ha treballat per recuperar per a la ciutat i de forma gratuïta un espai que ja era propietat municipal i no hem renunciat mai al compromís d’acabar amb una situació que era absurda i injusta per a la ciutat”, ha afegit Serracant, el qual s’ha mostrat molt satisfet que finalment aquest dictamen permeti a l’Ajuntament declarar la nul·litat d’aquests acords i que “la ciutadania recuperi un equipament llargament reivindicat”.

Com hem arribat fins aquí?

El 1998 un conveni signat entre l’alcalde Antoni Farrés i el director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivieso, ja establia el retorn a la ciutat dels terrenys on estava situada l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Tot i aquest conveni i la inscripció de la caserna al Registre de la Propietat, el 1999, a favor de l’Ajuntament com a legítim propietari, el 2006 l’equip de Govern municipal de llavors signava aquests nous acords que suposaven la recuperació d’aquest equipament per a la ciutat a canvi de 3 M€, d’un equipament que ja era de titularitat municipal, tal com ara ha dictaminat la Comissió Jurídica Assessora en un informe en què resol l’existència de les dues causes de nul·litat de ple dret –la manca total i absoluta del procediment establert legalment i incompetència orgànica manifesta–, i que fonamentarien així la revisió d’ofici iniciada per l’actual govern d’iniciar la revisió de tots actes administratius.

Com continua ara el procediment?

Així, ara, l’Ajuntament continua amb el procediment que va iniciar al Ple de setembre de 2016 i, amb aquest informe favorable de la Comissió, acordarà el proper Ple de febrer declarar la nul·litat de ple dret dels actes administratius acordats per a la terminació convencional de l’autorització demanial de l’ús parcial i a precari de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i acordarà prendre possessió plena i efectiva de la totalitat dels immobles que configuren l’antiga Caserna.

La Comissió Jurídica Assessora ens dona la raó i ens evita haver de pagar 3 M€ i cedir 5.000 m2 i demostra així que les decisions preses han estat les adequades, donant la raó d’aquesta manera al conjunt de la ciutadania de Sabadell”, ha dit per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, el qual ha afegit que “per tant, portarem a Ple tant la nul·litat del conveni com la plena possessió de l’espai”.

Ara comença un procés per definir tots els usos que han de tenir tant els 62 habitatges com l’equipament i el solar. Un procés on s’hauran de considerar les nombroses propostes que s’han fet al voltant d’aquest espai, així com les d’aquells col·lectius que ja l’utilitzen. “Un procés col·lectiu que definirem les properes setmanes”, tal com ha manifestat Serracant, que ha afegit que “aquesta és una ciutat de pau, i per això ens enorgulleix que amb la nul·litat d’aquests acords la ciutat deixarà de disposar d’un terreny destinat a un cos militar”.