Ciutadans (C’s) reclama al quatripartit alternatives per al control de la població de senglars a Sabadell
El regidor de Ciutadans (C’s) a l’ajuntament de Sabadell, Ramón García, ha reclamat a l’equip de govern “alternatives per al control de la superpoblació de senglars en algunes zones de la ciutat”. L’edil ha aclarit que l’objectiu “no és la seva eliminació mitjançant caceres, ja que aquesta pràctica és ineficaç”. En els últims 25 anys, “malgrat les batudes, el nombre d’exemplars s’ha quintuplicat”, ha advertit García. La proposta de C’s és que el consistori s’adhereixi a un projecte pilot desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), anomenat “GonaCon”. D’aquesta forma s’actuaria “d’acord amb la declaració de Sabadell com a ciutat lliure de maltractament animal”, ha afegit l’edil.
Ramón García ha apuntat que el tractament experimental “és similar a una vacuna anticonceptiva i consisteix a administrar una fracció de proteïna pròpia de l’animal que controla l’hormona que regula la reproducció”. El projecte, que es realitza a EUA amb èxit, compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i ja s’han adherit ciutats properes com Matadepera, Terrassa i Vacarisses i d’altres ho estudien com Sant Cugat i Olesa de Montserrat. El representant de C’s ha advertit que “veïns de Ca Deu, Sant Julià i La Plana del Pintor han assegurat que a la zona acudeixen grups de fins a vuit exemplars”. Aquesta situació, considerant que “poden haver-hi exemplars d’entre 40 i 70 quilos amb ullals de fins a 20 centímetres”, podria suposar un alt risc “si els animals veuen amenaçades a les seves cries”, ha apuntat García.
D’altra banda, el regidor de C’s ha recordat que “la comunitat científica ha descartat el pinso anticonceptiu com a solució”, ja que no es pot assegurar que sigui ingerit solament pels senglars i “es pot minvar la població d’altres espècies ja en perill d’extinció”, ha explicat García. L’edil ha suggerit al quatripartit diverses mesures a les zones afectades per la presència d’aquests animals salvatges com a “tanques especials en camps agrícoles o carreteres, l’ampliació de les boques dels contenidors d’escombraries per evitar que els usuaris deixin borses en el sòl, augmentar la neteja als voltants dels contenidors i retirar la fracció orgànica amb més freqüència”, ha conclòs García.