PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

 

CA EN ES
       
Open Data Apps de la ciutat APP Ajuntament

El Sabadell Smart Congress tanca amb una assistència d'uns 500 congressistes

@Juanma PelaezEl Congrés de Ciutats Intel·ligents que ha tingut lloc el 3 i 4 d’abril a Sabadell ha aconseguit atreure l’atenció d'aproximadament 500 congressistes, amb forta presència representació d’ens locals, entre els quals hi havien representants de 15 Ajuntaments. A més, aquest any hi ha hagut força presència d'universitats entre les que destaquen la Universitat de Barcelona, La Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, Universitat de Giriona, La Salle.... i centres de recerca i empreses de l'àmbit de la consultoria en la temàtica "Smart city". Així mateix, s’ha mantingut una presència important d'empreses fabricants de tecnologies o proveïdores de serveis tecnològics i de telecomunicacions.

Quant a les ponències, cal destacar la presència del continent americà, tant Nord-Amèrica amb Federico Casalegno del Massachusets Institute of Tecnology, com Sud-Amèrica amb els Alcaldes de Vicente López i Penco, i el representant de "Smart Cities Chile", i del Banc Interamericà de Desenvolupament. Llatinoamèrica serà un continent amb grans oportunitats d'inversió en l'àmbit de les tecnologies urbanes, ja que està en ple creixement urbanístic i demogràfic.

A la ponència Marc com a ponent més destacat va participar l'ex Ministre Miguel Sebastián, qui va destacar que -"Sí seria possible una tarifa elèctrica per les Smart Cities"- i que -"Espanya podria tenir 7 milions de vehicles elèctrics, la red elèctrica podria suportar-ho"-. i Federico Casalegno, qui va presentar les característiques del disseny dels vehicles elèctrics.

En el primer  Workshop va participar com a ponent Xavier Izquierdo que va explicar com es construeix una Smart City -"Hem de crear un serveis públics amb menys cost però millors amb finançament públic-privat i ajudes europees"- Va destacar. També va intervenir en aquest workshop Eugenio Díaz, Gerent de Serveis Medi Ambient SA, qui va explicar les noves tecnologies en la gestió dels residus urbans.

A la tarda, també van participar en les ponències personalitats molt destacades en l'àmbit de Smart Economy, com Jose Mª Gay de Liébana, Pol Navarro, Fernando Rayón i Esteve Almirall, que van explicar els problemes de l'economia actual que presenten les administracions públiques i empreses privades. 

Alhora es realitzava el segon workshop sobre els reptes que presenta la mobilitat en una societat urbanitzada, amb Manel Villalante de l'empresa Empark com speaker.

A més, s'han fet tres Speaker's corner en un espai més informal de presentacions en petit format, el primer d'ells parlaven del projecte DOF, District of Future; que és el projecte europeu en què participa Sabadell que subvenciona la Comissió Europea en casi 4 milions d'euros.

El segon dia del congrés, es va exposar la ponència sobre Smart cities Regional Outllook sobre estratègies de desenvolupament de les smart cities  a escala supramunicipal. I com a speakers van participar: Mercè Griera, Officer at the European Commission i Eliel Hasson, de Smart Cities Chile. I la ponència de Smart Society sobre la redefinició del ciutadà, amb Jordi Grané com ponent. Seguidament es va realitzar la ponència Smart Infrastructures, Element imprescindible pel desenvolupament de la ciutat intel·ligent, que va participar com speaker Raul González Prats de l'empresa Abertis Telecom. També es va realitzar la ponència Smart Information Management, amb ponents com Antonio Herrero Moreno, de Telefònica, Pau Agulló, de Kernel Analytics, Baptista Borrell, de UPCNet i César Quintana, de Grupo Villar Mir; que va explicar els seus coneixements sobre les aplicacions dels sistemes Big Data i Open Data per gestionar eficientment la informació. Al mateix temps a la sala contigua es realitzava la sessió de Smart Governance amb ponents com: Antoni Gutiérrez Rubí, de ideograma; Carlos Guadian d'Autoritas Consulting i Alberto Ortiz de Zárate, de l'empresa Alorza.net, van exposar el tema dels governs oberts en pro de la comunicació amb el ciutadà. Lúltima sessió del congrés, parlava de les Smart Cities a Amèrica Llatina i van assistir com a ponents: Jorge Macri, Alcalde de Vicente López (Argentina), Víctor Hugo Figueroa, Alcalde de Penco (Chile),  Mauricio Bouskela, del Banc Interamericà de desenvolupament. Tots ells van exposar els projectes de ciutat Smart City que tenen i la possibilitat de creixement del sector clarament en expansió.

Tal i com va afirmar l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, “hi ha hagut bona resposta dels participants i el més important és entendre que el món smart no és una finalitat en si mateix sinó una estratègia de canvi i millora per a les persones i pels serveis, per ser més respectuosos ecològicament i més transparents. La tecnologia és un mitjà que té repercussions directes en la millora dels serveis públics”.

D’altra banda, el congrés, també ha tingut un espai d'exposició, que ha comptat amb una quinzena d'expositors amb important presencia de la mobilitat elèctrica i hibrida, així com empreses gestores dels serveis urbans vinculades a l'aigua i els residus, com: SMATSA, TUS SCCL, Shréder Socelec, Aigües Sabadell, ABB, Aqualogy, Evectra, Futur Moto, Charging Box, Agora Consuting, Acertio, Ecooltra, Geoactio, Auser Comercial Martí Renault i Sales Point Improvement.

Paral·lelament al congrés ha tingut lloc un concurs d’aplicacions mòbils (apps) patrocinat per l'empresa Serveis Medi Ambient SA, dotat amb 1.500 euros per a l’aplicació guanyadora, que ha estat Ubicat.

Aquesta aplicació integra un gran nombre de serveis municipals i, per tant, pot oferir informació sobre salut, comerç, turisme, transport, cultura,... en un únic aplicatiu.

Un dels elements que destaca de l’aplicació és l’ús de fonts Open Data i que es pot instaurar de manera molt idònia a ciutats mitjanes i petites.

Hi ha hagut dues altres aplicacions finalistes, que han estat Appark & Go, que permet reservar una plaça d’aparcament subterrani oferint a l’usuari un preu inferior al preu de la zona blava, On Fan, que recomana plats de restaurants. Totes dues propostes han rebut com a obsequi dispositius electrònics.

En total s’hi han presentat 16 propostes d’aplicacions al concurs d’app. L’objectiu ha estat buscar aplicacions mòbils funcionals que beneficiïn els ciutadans, empreses o administracions públiques de Sabadell. Per tant, l’objectiu d’aquest certamen és premiar les aplicacions mòbils més innovadores que contribueixin a crear o millorar els serveis i activitats que presten els municipis incloent, per exemple, el comerç, el turisme, la mobilitat urbana, la salut o l’educació.

Entre les candidatures presentades, hi ha hagut temàtiques molt variades, totes elles amb el nexe comú de tenir relació amb els serveis i activitats d'un municipi. Les propostes presentades han estat productes de pimes i persones emprenedores dedicades al sector de les tecnologies.

Durant el congrés hi havien instal·lades tablets, on els assistents podien deixar una valoració de l'organització del congrés i una vegada analitzats els resultats destaquem que: 

  • El 89% de les persones que van respondre a l'enquesta valoren positivament l'atenció i l'acollida durant el congrés.
  • El 83% valoren positivament l'interès i el contingut de les ponències.
  • El 80% de les persones que van respondre a l'enquesta valoren positivament l'espai d'exposició, els speakers corners, el càtering i les traduccions de les ponències.
  • Un 23% de les persones valoren negativament l'aparcament i la connectivitat del congrés.

El conjunt dels resultats de l'enquesta mostren un balanç molt positiu del nivell de satisfacció dels assistents i indica els serveis que l'organització hauria de millorar de cara a futures edicions del Sabadell Smart Congress.