Dv. 8/6/2018: Participeu a la jornada de formació i intercanvi sobre espais "maker" col·laboratius i circulars
La Jornada sobre ESPAIS MAKER COL·LABORATIUS I CIRCULARS, en el marc de l’esdeveniment mundial OSCE DAYS tindrà lloc a Sabadell el proper divendres 8 de juny, de 9 a 14 hores. Aquesta jornada ha estat co-organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell.
Arreu de la comarca del Vallès i a tot Catalunya s’estan configurant nous espais comunitaris de trobada dels diversos agents territorials per al prototipat de productes, amb una filosofia de reutilització, codi obert i aprenentatge a través de la pràctica, en què tots i totes podem esdevenir creadors i fabricants. Aquests nous espais reben diverses denominacions (“maker”, “fablab”, “ateneu”, "laboratoris ciutadans", "clubs") i responen a l’especialització i reptes singulars de cada territori.
#OSCEDaysValles
#OSCEDays
Inscripcions a: https://goo.gl/7Pq2NE
Programa: https://serveicloud.ajsabadell.cat/owncloud/index.php/s/2dUM003xvCOozqo (si us apareix missatge d'error, afegiu excepció de seguretat al vostre navegador)
Lloc: Carrer d'Emprius, 2, Sabadell (estacionament gratuït pels assistents a la jornada dins de l'aparcament de la UAB: https://goo.gl/maps/XHawrWSMuWn)
Continguts de la jornada
La primera part de la jornada permetrà obtenir una visió àmplia de les característiques i oportunitats que ofereix el món “maker”. La presentació de diferents projectes i accions desenvolupades, ja sigui al Vallès Occidental o en d’altres municipis i comarques, a nivell públic, privat o público-privat, permetran obtenir aquesta visió amb exemples pràctics i reals:
- Espais i recursos oberts per al teixit empresarial, estudiants, autònoms, artesans, professorat... o ciutadania en general.
- Espais joves “maker”: espai de trobada, d'aprenentatge col·laboratiu, foment de l'esperit “maker” i d’experimentació amb la tecnologia.
- Actuacions col·laboratives entre espais “maker” i centres educatius.
- Espais de co-working o incubadores d’idees i projectes entorn d’un espai “maker”.
- Clubs de “makers” (joves, sèniors,...).
- Activitats “maker” en múltiples espais: biblioteques, escoles, festes majors, punts TIC, espais de lleure, centres de formació, casals d’estiu, etc.
- Formació, ja sigui d’iniciació, avançada o especialitzada per a nous perfils professionals: ex. agents digitals esportius, agents territorials d’innovació social digital.
- Tallers “maker” en família.
- Projectes que generin solucions col·laboratives per millorar l’entorn.
- Reaprofitament de residus per a generar nous productes.
- Reparació de productes i preparació per la seva reutilització.
En la segona part de la jornada, es planteja un treball col·laboratiu, amb la participació d’experts de les diferents experiències que participaran en el debat, la ideació i la cogeneració de propostes. Aquestes, que seran recollides en forma de conclusions i presentades en la cloenda de l’acte, esperem que marquin línies de continuïtat posteriors a la jornada.
Finalitat de la jornada
Abordar qüestions diverses com:
- Mapeig d’iniciatives “maker” al Vallès, ja sigui de caràcter públic o privat, projectes en marxa o de futur, actuacions puntuals o de gran abast. Per actuar com a referències, mobilitzar intercanvis i transferències.
- Balanç de la realitat “maker” al Vallès: En teoria, els espais “maker” haurien de contribuir a: reindustrialitzar les nostres ciutats donant resposta als reptes del territori, empoderar els ciutadans per a que siguin “prosumidors” (alhora consumidors i productors), connectar els agents de la quàdruple hèlix local (ciutadania, administració, empresa i recerca) i afavorir la inclusió social. Al Vallès estem aprofitant aquestes oportunitats?
- Potencialitats dels espais “maker” circulars: Tenint en compte la necessitat de les ciutats d’incrementar el nivell de prevenció, reciclatge i recuperació de residus, per assolir un desenvolupament sostenible i una economia baixa en carboni, els espais “maker” poden esdevenir peces fonamentals per una fabricació sostenible i circular, per la simbiosi industrial i l’eco-disseny, amb un nou model econòmic de producció i consum centrat en recuperació, reutilització de materials, reparació i allargament de la vida útil dels productes?
- Mecanismes de col·laboració i xarxa: Té sentit de crear xarxa comarcal, per a que els espais “maker” comparteixin recursos entre ells, identificant alhora especialitzacions i complementarietats d’acord amb la singularitat de cada ciutat? Les sinèrgies que han estat possibles a escala mundial (“Fab Lab Network”) o a escala de gran ciutat (“Ateneus de Fabricació” a Barcelona) serien possibles a la metròpoli vallesana? Coneixem i estem aprofitant els recursos de codi obert per makers disponibles online? És possible crear un “banc” de recursos “maker” de codi obert al Vallès?
Ponents previstos a la jornada
- Ricard Benítez, Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Generalitat de Catalunya
- Javier Hernández, Fablab, Terrassa
- Encarna Duque, Espai SPMMakers, Santa Perpètua de Mogoda
- Josep Aguilar, Espai Creactiu, Sabadell
- Ignasi Bonet, Library Living Lab Volpelleres, Sant Cugat del Vallès
- Alejandro Aliaga, BDNLab, Badalona
- Joan Bassolas, W!LAB, Fundació Ciutat de Viladecans, Viladecans
- Maria Lluïsa Álvarez, Ambiteca, Sant Cugat del Vallès
- Yoel Cruz, Ateneus de Fabricació Digital, La Fàbrica del Sol Punt Verd 2.0, Barcelona
- Marc Pérez-Batlle, Poble Nou Maker District, Barcelona
- Daniel Cruz, Cooperativa Tangencial, Sant Feliu de Llobregat
Entitats promotores de la jornada
- CONSELL COMARCAL DEL VALLÈS OCCIDENTAL: El Programa d’Actuació Comarcal 2016-2020 inclou 23 línies a impulsar entorn 4 eixos d’intervenció: Cohesió i qualitat de vida, Desenvolupament econòmic i social, Medi ambient i sostenibilitat i Eines pel bon govern. Es troben diversos programes relacionats amb l’impuls de la reindustrialització, el desplegament d’una economia social i sostenible i el suport a la formació que determinen diverses actuacions que es poden relacionar amb el moviment Maker, en concret dins del Pacte per la Reindustrialització, la iniciativa Vallès Circular i la Xarxa d’Innovació social.
- UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA: Com a gran universitat amb seu al Vallès, està plenament compromesa amb la recerca aplicada, basada en reptes socials i implicant els actors de la quàdruple hèlix, a través de les “CORE” o Comunitats de recerca estratègica, així com amb els “UAB Labs”, espais de fabricació digital en els àmbits de les humanitats i l’enginyeria. Col·labora en el projecte de “Library Living lab” de la biblioteca de Volpelleres a Sant Cugat del Vallès. Actualment està liderant un programa de generació d’idees en Economia circular, nous models de consum i producció més sostenibles.
- AJUNTAMENT DE SABADELL: Tal com s’estableix en el Pla de mandat 2016-19, promou un model econòmic socialment responsable i innovador, basat en la col·laboració de tots els agents locals i en l’economia social, solidària i de proximitat, amb estratègies com el PECT, els projectes Triangulum, Urban Wins i GEN-Y-CITY, la Xarxa Esport-Innovació o el Teler Cooperatiu. Dona suport a projectes cooperatius en sectors emergents i a iniciatives d’autoocupació, així com a la transferència tecnològica cap a la indústria. Diversos espais municipals s’estan configurant com a punts de relació comunitària per a la co-creació: Mediaestruch (creació artística), Bibliolabs (desenvolupament de les habilitats “STEAM”), Cal Molins (formació en les tic) o el Centre d’empreses industrials de Can Roqueta (co-treball i incubació). Una de les accions a dissenyar dins del projecte Triangulum és un espai "maker" en connexió amb l'economia circular i amb una plataforma digital de recursos i espais compartits.
Amb la col·laboració especial de:
- GENERALITAT DE CATALUNYA: A través de la xarxa Catlabs, finançada per FEDER, promou laboratoris d’innovació social digital, on es prototipin solucions als reptes socials i territorials a través de la col·laboració de la 4-hèlix i alineades amb les prioritats temàtiques de RIS3CAT. Catlabs promou el desenvolupament d’“Agents territorials d’innovació social digital”, encarregats de dinamitzar aquests nous espais. Ha promogut l’experimentació de noves metodologies de co-creació en el marc dels “innovation camps”.
Més informació:
Motivació de la jornada: https://serveicloud.ajsabadell.cat/owncloud/index.php/s/yIFdLx00QhAylrQ (si us apareix missatge d'error, afegiu excepció de seguretat al vostre navegador)
Emmarcament en els "OSCE Days": Es tracta d’un esdeveniment anual, per promoure l’ús i la creació de recursos de codi obert pel desenvolupament de l’economia circular i sostenible, i té lloc entre l’1 i l’11 de juny de 2018 https://oscedays.org ; https://community.oscedays.org/c/local-teams/sabadell ; https://community.oscedays.org/t/cooperative-and-circular-sabadells-maker-spaces/6639