Factor Blau: aprenem, reflexionem i sensibilitzem sobre l’aigua!
Un cop acabada l’activitat, Aigües Sabadell atorgarà a cada centre educatiu participant una certificació sostenible anomenada Gota Blava, que té diversos nivells (d’1 a 4 gotes), segons els criteris definits a la guia pedagògica de l’activitat.
A quina necessitat, repte o millora dona resposta?
El consum mitjà d'aigua per habitant i dia a Sabadell és de 97 litres, vers els 102 litres dels habitants de Barcelona o els 120 litres de París. La nostra ciutat té, per tant, un dels consums més baixos del seu entorn. Amb tot, l'aigua és un recurs escàs que cal preservar i estem patint els efectes del canvi climàtic. Per tant, per mantenir i millorar aquesta xifra, encara es poden fer més accions, sobretot de sensibilització i educació mediambiental de les persones que viuen al municipi, tot contribuint als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l'ONU.
Definició del servei:
Es proposa un projecte pedagògic de 20 hores en el qual els alumnes facin un procés de reflexió i aprenentatge sobre l'ús de l'aigua per després poder ser divulgadors de bones pràctiques entre els seus iguals i la seva comunitat més propera, a través de campanyes de sensibilització i també a les xarxes socials.
Els materials per a desenvolupar la proposta Factor Blau s'organitzen en una maleta en la qual trobem una guia docent amb el detall del recurs educatiu i consells pedagògics per desenvolupar-lo, el material concret de cada activitat i una campanya de divulgació visual que permet omplir el centre d'informacions de sensibilització sobre l'ús de l’aigua.
Tasques que portaran a terme i produiran un bé:
- Dissenyar propostes per millorar l'ús de l'aigua al centre
- Dissenyar una campanya de sensibilització en relació a l'ús de l'aigua
- Divulgar els materials que han dissenyat per a la sensibilització de l'ús responsable de l'aigua a la comunitat: escola, entorn i xarxes socials
Accions d'aprenentatge:
Es portaran a terme tres fases:
- Fase 1: exploració. Activitats participatives i gamificades per conèixer el concepte de ‘petjada hídrica’ i per aprofundir en el coneixement del servei d’abastament d’aigua de la ciutat, així com el pla de prevenció de fuites a la xarxa. En aquesta fase, a més, s’hi inclou una visita al Centre de Control i Operacions d’Aigües Sabadell i una experimentació amb la tecnologia emprada per la companyia per cercar fuites ocultes al subsol.
- Fase 2: investigació i modelització. Els alumnes auditen el consum d’aigua a l’escola, per saber si és sostenible. Es fa servir una ‘calculadora digital’ per recollir dades a través d’una investigació i treball de camp, a més d’un estudi de la factura de l’aigua del centre. L’objectiu és comparar el consum d’aigua de l’escola amb la mitjana de centres educatius de la ciutat. En aquesta fase s’hi inclou també un taller amb el cap d’Atenció al Client d’Aigües Sabadell per entendre tots els conceptes que inclou la factura de l’aigua.
- Fase 3: aplicació. En la darrera fase del Factor Blau els alumnes han d’aconseguir impactar al seu entorn. És per això que l’activitat es basa, per una banda, en proposar idees i propostes per millorar el consum d’aigua a l'institut i, per l’altra, creant una campanya de divulgació sobre la importància de realitzar un consum responsable. La campanya pot incloure un clip de vídeo, accions a les xarxes socials o activitats al propi centre educatiu. En aquesta fase s’hi inclou un taller amb l’equip de Comunicació d’Aigües Sabadell per conèixer com poden plantejar una campanya de divulgació sobre l’aigua.
Gota Blava: un cop finalitzada l'activitat, Aigües Sabadell atorgarà a cada centre educatiu participant (en acte públic en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient) una certificació sostenible anomenada "Gota Blava".
Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència en comunicació lingüística
- Competència digital
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
Objectius:
- Donar visibilitat i reflexionar sobre l’alt consum d’aigua quotidiana de les persones.
- Conèixer el funcionament del circuit d’aigua de la ciutat.
- Investigar i comparar el consum d’aigua del centre educatiu amb l’estàndard de consum.
- Apoderar l’alumnat per dissenyar propostes per millorar l’ús eficient d’aigua de l’escola.
- Divulgar l’ús responsable d’aigua per mitjà de xarxes socials.
- Divulgar l’ús responsable d’aigua per mitjà de tallers de sensibilització.
Desenvolupament:
Nombre d’alumnes: un grup classe
Temporalització: al llarg del curs escolar de 2019-2020
Horari d'execució: a convenir
Localització del servei: centre educatiu, oficines d’Aigües Sabadell i a l'Aula de l’Aigua (presentació final del projecte en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient)
Abast territorial: Sabadell
Informació i inscripció:
Aigües Sabadell
Correu electrònic: comunicacio@cassa.es
Telèfon: 93 728 34 51
Consultar web