Molí de Sant Oleguer (edifici)
Com arribar-hi?
- Autobusos urbans (TUS)
Parades properes:- La Bassa : L4,L44,F4,
Més informació
Al molí paperer de Sant Oleguer, l'aigua era alhora la font d'energia que accionava la maquinària i una matèria primera important.
L'aigua arribava conduïda per la sèquia Monar, nom d'origen medieval d'un conjunt de recs
que distribuïen les aigües del riu Ripoll pels molins i les hortes de les seves ribes.
La roda
No se sap exactament en quina data la gran roda vertical del molí paperer va substituir els dos petits rodets del molí fariner, tot i que probablement fou a mitjan segle XIX. Aquesta va ser l'última roda hidràulica que es va construir al Ripoll en passar per Sabadell. Al molí de Sant Oleguer es va abandonar l'ús de la força hidràulica a la segona dècada del segle XX, quan s'hi va instal·lar un motor elèctric.
L'aprofitament hidràulic del Ripoll ha estat tradicionalment compartit pel regadiu i pels molins. Des del mateix moment en què es documenten els primers molins fariners, al segle X, també es documenten les hortes associades a aquests molins; tot plegat, integrat en el mateix paisatge. Un paisatge que ara, renovat, restaurat i reciclat, integra establiments industrials en funcionament, indrets d'esbarjo, equipaments juvenils i esportius, hortes i patrimoni cultural recuperat.
Actualment a les dependències del molí s'hi ha instal·lat un alberg juvenil http://xurl.es/o4vi4
Forma part del Parc Fluvial del Ripoll.
Origen: segle XVIII
Autor: desconegut
Ús actual: equipament juvenil i alberg
Propietat: Ajuntament de Sabadell
Molí. Edifici industrial
Es pot visitar concertant visita prèvia al telèfon del Museu d'Històr