Economia circular i innovació sostenible. Cap a un model de producció i consum sostenible
Ens trobem en un planeta finit de recursos limitats, que suporta un creixement infinit pel que fa a la població i el seu consum. En aquest context, l’actual model econòmic, basat en “produir, utilitzar i tirar” es mostra insostenible a mig i llarg termini pel que fa a l’impacte mediambiental que suposa.
L’economia circular es presenta com una opció de transformació que, tenint en compte la millora dels resultats econòmics de les empreses, permet aprofitar els recursos al màxim (reaprofitant el major temps possible els materials, l’aigua o l’energia) i reduir la generació de residus al mínim, amb un impacte ambiental i social positiu. Un model que incrementa les seves possibilitats de desenvolupament aprofitant les tecnologies digitals.
En grups d’ESO es prioritza un enfocament bàsic, mentre que a la resta dels grups es complementa amb un enfocament sobre les oportunitats del mercat i d’emprenedoria, mercat laboral, sortides professionals, vocacions industrials i competències transversals vinculades a la sostenibilitat i l’economia circular.
Mitjançant dinàmiques participatives i de gammificació ajustades al grup, es proposa apropar l’alumnat a aquest nou model, tractant aplicacions pràctiques al mercat, les empreses i en diferents disciplines relacionades amb l’ecodisseny, la reutilització, la reparació, el reciclatge, el consum de serveis, enlloc de productes o el consum col·laboratiu.
Objectius:
- Aproximació a l’Economia Circular i a la producció sostenible.
- Situar a l’alumnat en la necessitat i beneficis d’un canvi de model econòmic, en la transició d’una economia lineal a una economia circular, per afrontar els reptes del canvi climàtic.
- Treballar la identificació dels canvis que comporta el nou model econòmic en el mercat, en els processos productius i en els perfils professionals / competències.
- Observar la importància dels canvis en l’estil de vida i el model de consum en el nou model econòmic.
- Dona a conèixer canvis específics en sectors determinats segons les especialitats formatives.
- Aprofundir en els conceptes de producció verda i circular, i com aprofitar les oportunitats que dona el mercat per emprendre projectes innovadors amb criteris circulars.
- Donar a conèixer a l’alumnat sortides professionals i vocacions industrials amb perfils laborals en sostenibilitat i economia circular.
Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
Consell Comarcal del Vallès Occidental
Correu electrònic: ccvoc.activitats@ccvoc.cat
Telèfon: 93 727 35 34