PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

Dins el programa "Encomana Salut" que Oncolliga fa amb l'Institut Jaume Viladoms, es posa aquesta parada informativa solidària.


 
 

Gris Plom

 

GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell 1960—2024
Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 

 

 


 INAUGURACIÓDimecres 4 de setembre, 18h. Museu d’Art / Acadèmia de Belles Arts, Sabadell / Nau Estruch


 

GRIS PLOM és un projecte expositiu i audiovisual de recerca experimental i col·laborativa entorn de les arts visuals a Sabadell i el seu context social, cultural i polític des de 1960 fins a l’actualitat. L’exposició GRIS PLOM es desplega en tres eixos temàtics al Museu d’Art de Sabadell, l’Acadèmia de Belles Arts i la NauEstruch de l’Estruch. El projecte audiovisual presenta quatre migmetratges audiovisuals i una pel·lícula documental.

 

 

Informació bàsica:  


GRIS PLOM presenta una constel·lació d’obres d’art, de documents escrits i visuals, així com d’activitats concebudes i realitzades per artistes de la ciutat, que mostra Sabadell com a un gran actiu creatiu. GRIS PLOM estableix el seu punt d’arrancada a mitjans dels anys seixanta del segle passat i arriba fins a l’actualitat, tot relatant-s’hi la conformació d’una xarxa d’arts visuals que és metropolitana, nacional i internacional, i que es desenvolupa en un moment que coincideix amb la transició inspirada pels ideals democràtics i la transició cap a una economia postindustrial.

GRIS PLOM sorgeix de la Taula d’Arts Visuals de Sabadell que convoca l’Ajuntament de Sabadell amb la finalitat d’impulsar propostes culturals de cara al programa de la Capitalitat Cultural Sabadell 2024 i de Manifesta +. Amb la participació de nombrosos artistes i persones representants de col·lectius i institucions culturals de la ciutat, s’ha dut a terme un ampli debat sobre les necessitats i els futurs de les arts visuals a Sabadell. D’aquest estat d’opinions sorgeix el projecte GRIS PLOM, que ha comptat amb l’aprovació assembleària tant pel que fa als seus continguts com l’estructura curatorial.

GRIS PLOM construeix un relat panoràmic que s’estén a diferents espais de la ciutat -el Museu d’Art de Sabadell, l’Acadèmia de Belles Arts i Nau Estruch. Aquest relat es presenta en diàleg amb l’obra d’una seixantena d’artistes que hi han estat vinculats, així inclou la narració d’un seguit d’esdeveniments relatius a la història de l’art en relació amb la història recent de la ciutat.

GRIS PLOM inclou un programa d’activitats i accions disseminades per tot el territori de la ciutat. Un dispositiu d’activació crítica. L’objectiu és obrir, interpel·lar, desbordar continguts i obrir nous imaginaris.

GRIS PLOM és un projecte concebut per formar part del programa de la biennal Manifesta 15+ en la que la ciutat de Sabadell participa i dins de les activitats de la Capital Cultural Sabadell 2024.

L’equip curatoria de GRIS PLOM s’ha estructurat de la següent manera: Curadora en cap de Maia Creus i una taula curatorial formada per: Oriol Fontdevila, Sergi A. Riosalido i Almudena Manzanal, la direcció audiovisual d’Adolf Alcañiz i la coordinació general d’Òscar Abril Ascaso.

El títol GRIS PLOM cita un vers de Josep Ramon Bach — poemari Cròniques d'Anok,— que evoca el temps gris d’una societat que suporta les conseqüències del règim franquista. És també símbol de la industrialització; color del fum i del vapor; el color i el ritme dels telers; l’atmosfera que ha configurat l’imaginari col·lectiu de Sabadell durant dècades. GRIS PLOM, color d’un metall noble i antic, és central en la paleta dels pintors.

 

 

Desplegament de continguts


 

1) DOCUMENTAL. GRIS PLOM. ARTS VISUALS A SABADELL 1960-2024


El documental parla de les arts visuals a Sabadell dels darrers 50 anys analitzades en el seu context social, polític i econòmic. Posa en relleu la diversitat de l’ecosistema creatiu a Sabadell per donar-li suport, sortida, divulgació i consolidació.

Ens fixem en aquest període perquè dels anys 80 fins ara, el camp de les arts s'ha expandit de forma constant i això comporta canvis tècnics i de llenguatge, com també, noves necessitats i noves estructures, així com, noves formes de divulgació i de relació entre art i societat.

Amb l’aportació de dades històriques i diferents veus, el Documental mostra com ha evolucionat l'art a Sabadell en els darrers 50 anys fent un repàs de les principals dades econòmiques, estructurals i culturals que han tingut lloc a la ciutat i l’han transformat.

L’objectiu és oferir una anàlisi de la situació de les arts visuals avui a Sabadell, com també, plantejar pautes per tal de potenciar-les, donar-les a conèixer i buscar formes per consolidar-les i preservar-les.

Ens centrem en les Arts Visuals —sense tenir en compte llenguatges creatius com l'Òpera, l'Orquestra Simfònica i el Teatre— perquè aquest sector avui ha assolit un suport institucional i una programació estable que han contribuït notablement al seu creixement i difusió. Aquesta normalitat ha quedat molt més minvada en el sector de les Arts Visuals i Plàstiques, per diverses raons que s’exposen en aquest document visual.

Estrena: XXXX Data a concretar. Cinema Imperial

Segona presentació: dia i lloc a determinar entre els mesos de setembre- octubre 2024

 

 

2) EXPOSICIÓ. GRIS PLOM. ARTS VISUALS A SABADELL 1960-2024


Museu d’Art de Sabadell, Acadèmia de Belles Arts, NauEstruch

L’exposició GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell 1960-2024 és el resultat de dos anys de recerca desplegada en tres direccions:

Una recerca oral: amb 66 entrevistes gravades en so i 58 entrevistes filmades a diferents artistes i persones vinculades a l’espai cultural de la nostra ciutat. Aquestes veus ens ofereixen una suma de microrelats, mirades i experiències entorn de les arts visuals a Sabadell i el seu context social, econòmic, tecnològic i polític. Relats de gran vàlua per la seva diversitat i punts de vista.

Una recerca d’arxiu: la recerca d’arxius, públics i privats ens ofereix un mapatge aproximat del context econòmic, tecnològic, social, polític i cultural que ha determinat la dinàmica de les arts visuals a Sabadell de les darreres dècades.

Una selecció significativa d’obres d’art: Sabadell despunta per la qualitat i diversitat creativa en l’àmbit de les arts plàstiques, visuals i sonores, amb noms i obres que formen part del relat de la història de l’art català, nacional i internacional. Un fet que es renova, de generació a generació, des dels anys 60 del passat segle fins a l’actualitat.

GRIS PLOM permet conèixer la diversitat creativa a Sabadell. Oferir una anàlisi de la seva actual situació i obrir pautes per tal de potenciar-la, buscar formes per consolidar-la, preservar-la i expandir-la.

GRIS PLOM apel·la a les forces imaginants i a la potència inscrita en els llenguatges de l’art i les seves creacions en relació, a la vegada dependent i en lluita, que els autors mantenen amb el seu temps. Respon a l’intent de retornar a la ciutat de Sabadell la construcció dels relats i els imaginaris que les arts visuals han anat construint, i explorar els seus potencials.

GRIS PLOM interpel·la el temps de la història com a una energia disponible que podem actualitzar per alçar altres memòries i des d’aquest teixit, configurar altres presents i futurs possibles. GRIS PLOM posa l’accent en la potència de la creació com a força d’intervenció, tot i la fragilitat en què se sustenta, ateses les dificultats que envolten el món de l’art.

DISTRIBUCIÓ DE CONTINGUTS

GRIS PLOM és una recerca que es desplega en format expositiu i audiovisual en tres espais expositius emblemàtics de Sabadell. La selecció d’artistes, obres i documents que es presenta a cada una d’aquestes institucions, s’ha dut a terme d’acord amb les dinàmiques històriques, culturals i simbòliques de cada un d’aquests equipaments.

Tenint en compte que la realitat cultural i creativa de Sabadell forma un ecosistema entrellaçat, el desplegament de continguts i obres es du a terme buscant formes de relació i interpel·lació entre els diferents espais d’exposició i presentació.

  •  A) ACADÈMIA DE BELLES ARTS. FER CIUTAT

Els moviments creatius, culturals i socials a Sabadell en la dècada dels anys 60, com a la majoria de ciutats de Catalunya en els anys del tardofranquisme, despleguen importants moviments d’agitació en moltes direccions. A Sabadell aquesta efervescència es posa en moviment, entre altres, a través de les associacions de veïns, les associacions d’estudiants, els joves creadors i determinades figures representatives dels partits polítics d’esquerra —encara il·legals.

En aquest context, l’Acadèmia de Belles Arts tingué un paper molt important. No sense friccions entre els seus socis, la institució va obrir les portes a les noves energies creatives i experimentals, que en aquells anys històrics, totes tenien una intencionalitat clarament política de rebuig al règim i a la seva grisor cultural.

La dècada de 1960 és quan irromp el Grup Gallot amb les accions de pintura al carrer al passeig de Sabadell, com també a la plaça Catalunya i altres espais de Barcelona; és quan sorgeix també el cinema amateur i experimental, amb autors significatius com Tomàs Pladevall, Francesc Bellmunt, Pere Balsch, i la programació de teatre d’avantguarda amb el llançament del I Premi

de Teatre Català de Sabadell; els programes d’art i assaig de Cine Club Sabadell; la creació de la Sala d’Art Actual dins l’Acadèmia de Belles Arts, que amb el nom de Sala Tres, des de l’any 1973 fins a l’any 1979, acull i programa exposicions dels noms i les obres més representatives de l’art Conceptual a Catalunya. Seguint aquesta onada de creativitat, modernitat i experimentació, l’any 1978 neix a Sabadell la revista Èczema, impulsada per un col·lectiu de joves poetes i artistes visuals impel·lits a reinterpretar l’esperit de l’avantguarda.

Si la ciutat de Sabadell va ocupar un lloc propi gràcies a la revolució industrial, podem afirmar que en paral·lel als anys de les seves successives crisis, la ciutat torna a ocupar un lloc significatiu en el mapa de les ciutats del país, gràcies al desplegament de noves formes de creativitat a partir dels anys 60.

Les obres d’art, els documents visuals i gràfics de GRIS PLOM presentats a l’Acadèmia de Belles Arts, ens parlen d’aquesta simbiosi entre creació experimental, canvis tecnològics, continguts culturals i ciutat.

Relació d’artistes


Alfons Borrell (Barcelona, 1931 – Sabadell, 2020). Francesc Abad (Terrassa, 1944). Fina Miralles (Sabadell, 1950). Llorenç Balsach (Sabadell, 1953). Josep Gerona (Sabadell, 1956). Antoni Marquès (Sabadell, 1956). Riccardo Massari (Verona, 1966). Josuè Blanco (Sabadell, 1993). Lluís Campmajó (Sabadell, 1974). Fausto Morales (Sabadell, 1970). Carles Congost (Olot, 1970). Neus Abellan (Barcelona, 1997)

Relació d’esdeveniments contextuals destacats


 Grup Gallot: accions de pintura al carrer. Productora: Lentiplasticromocoliselectoserpentigraf de cinema experimental. Teatre experimental. Creació de la Sala Tres. Campanya col·lectiva “Salvem els Campus”. Primera Festa Major en temps de democràcia. Formes d’activisme cultural alternatiu. Campanya ciutadana “Sabadell necessita el Parc Catalunya”. Campanya ciutadana “l’Imperial s’ho val”. Accions de salvaguarda del territori del rodal. Accions per impulsar la creativitat contemporània. Accions col·lectives per donar visibilitat els joves LGTBI+

 

AUDIOVISUAL. LA VEU DELS ARTISTES

La projecció d’un audiovisual amb la veu dels artistes que presenten les seves obres en aquest espai, ofereix una informació de primera mà de les relacions entre tecnologia, creativitat i noves formes de relació entre art i societat.

  • B) NAU ESTRUCH: ESDEVENIR POSTINDUSTRIAL

Els primers Ajuntaments democràtics van generar uns anys d’eufòria social i política arreu del territori. A Sabadell aquest impuls d’optimisme topa amb dues situacions de xoc. D’una banda, la davallada de la indústria tèxtil i el consegüent abandonament de l’arquitectura fabril que havia configurat la imatge col·lectiva i econòmica de la ciutat. De l’altra, la realitat d’una ciutat desencaixada per barriades no urbanitzades i socialment des-estructurada. En aquest context, les primes accions del nou consistori s’orienten vers la planificació urbana i el sanejament de la ciutat a més d’una extensa planificació per millorar l’escola pública. Deixant per a un futur incert, activar una política cultural capaç de situar Sabadell en el mapa de la cultura del país, i un dispositiu de coneixement i de cohesió ciutadana.

El detonant del malestar de la cultura a Sabadell es va expressar amb el llançament del manifest, per un punt i a part en una dècada de política cultural de l’Ajuntament (1989). En resposta, el consistori va endegar un procés participatiu liderat per la Regidoria de cultura que va donar lloc al Mapa cultural de Sabadell, aprovat al Ple Municipal del mes de maig de 1995.

Pel que fa a la realitat de les arts visuals, el Mapa cultural de Sabadell va tenir una incidència amb resultats d’èxit que arriben fins avui. El sanejament i recuperació ciutadana del riu Ripoll preservant algunes de les seves arqueologies industrials; Incentivar la preserva del patrimoni fabril impulsant la reconversió d’antigues naus en equipaments culturals. Fruit d’aquesta política es posen en marxa les dues primeres fàbriques de creació de Catalunya amb projecció internacional: L’Estruch (1995) destinada a donar suport a la creació en teatre, música i dansa, i el Centre de Producció i Creació Artística La Nau (1995) destinada a donar suport a les arts plàstiques i visuals. Dos equipaments d’èxit avui fusionats sota el nom, Estruch. Fàbrica de creació d’arts en viu.

Els documents visuals i gràfics de GRIS PLOM presentats a Nau Estruch, parlen del procés de transformació de Sabadell de ciutat industrial a postindustrial. Per la seva banda, les obres d’art presents a la mostra despleguen un mostrari de les pràctiques performàtiques contemporànies produïdes a Sabadell els darrers anys, com també obra d’artistes que exploren relacions entra art i ciutat.

Relació d’artistes


Claudio Zulian (Campodarsego, 1960). Col·lectiu Oblique (Sabadell, 2000). Xavier Rístol (Sabadell, 1978). Joaquin Jara (Sabadell, 1977). Ariadna Albareda (Sabadell, 1974). Frank Trobok (Santiago de Xile, 1983). Ivan Merino (Sabadell,1975). Guillem Celada (Sabadell, 1986). Oriol Enguany (Reus, 1994). Bestué –Vives (Barcelona, 2002 – 2012). Laia Estruch (Barcelona, 1981). Anna Dot (Barcelona, 1991), Estel Boada (Mataró, 1991), Daniel Moreno Roldan (Barcelona, 1990). Les Salonnières (Barcelona, 2006 – 2018)

Relació d’esdeveniments contextuals destacats


Reconversió del Vapor Llonch en l’Escola Municipal d’art Illa. Llançament del Manifest (1989). Aprovació del Mapa Cultural de Sabadell. Obertura de dues fàbriques de creació. Desplegament del programa d’activitats i residències de Nau Estruch. Col·laboracions amb entitats de Sabadell i fora de la ciutat. Desplegament de l’eix programari: performance-feminismes-performativitat obert a tota la ciutat.

AUDIOVISUAL

L’audiovisual d’aquest espai reconstrueix l’origen històric de l’obertura de les Fàbriques de creació a Sabadell —fet pioner a Catalunya— amb la veu de les persones que les van conceptualitzar i impulsar, com també, de la situació actual d’aquests equipaments explicada pels seus agents actuals.

  • C) MUSEU D’ART: LA IMAGINACIÓ DE L’ART

L’any 1964 el consistori compra la històrica Casa Turull amb la intenció de desplegar-hi el futur Museu d’Art de la ciutat, gràcies a l’esforç d’un nodrit grup de personalitats, i també de diverses entitats, que protagonitzen un llarg període centrat a recollir el patrimoni artístic local des de l’embrionària secció de Belles Arts de l’antic Museu de la Ciutat. Passades dues dècades de

remodelació de la casa-fabrica Turull, el Museu d’Art obre les portes l’any 1980. Pensat i gestionat com un Museu patrimonial —tal com la seva seu determina—, el Museu d’art de Sabadell s’ha consolidat en el mapa dels Museus de Catalunya, sobretot, per la qualitat de les seves col·leccions històriques dels seus fons en part desplegades en les sales d’exposició permanent. En aquest sentit, el Museu ha generat importants recerques històriques i narratives al voltant de les seves col·leccions emblemàtiques —d’artistes d’arreu del territori, com també de la ciutat.

Coincidint amb l’any d’obertura del Museu d’Art, l’activitat creativa a Sabadell entra en un procés d’expansió, en aquest context el Museu d’art obre un programa revisió i presentació de aquesta nova generació d’artistes, coincidint en uns anys de gran expansió econòmica i cultural arreu del país.

Els anys d’eufòria decauen amb la crisi econòmica dels 2010 amb greus conseqüències a la ciutat de Sabadell. L’activitat privada entorn de les arts visuals segueix un procés minvant, amb un progressiu tancament de galeries d’art, d’espais de producció i exposició com Espai Cultura del BBVA —antigament la Fundació Caixa de Sabadell o el centre cultural Casa Taulé-– Alliance française

Davant la manca d’espais d’exposició públics per dinamitzar, donar suport i difusió a les arts en viu contemporànies que genera la ciutat de Sabadell, el Museu d’Art de Sabadell es veu obligat a fer la funció de centre d’art. La qual cosa genera un estat d’expansió de les seves activitats, que no queda compensat per una major dotació pressupostària, com tampoc per una ampliació de personal de plantilla.

El malestar entorn de les arts visuals i plàstiques es posa en evidència amb el llançament del «Manifest pel Museu d’Art» (2022), impulsat per un col·lectiu d’artistes de la ciutat amb el suport d’institucions culturals i persones vinculades al món de la cultura, tant de la ciutat com de fora.

Els documents visuals i gràfics de GRIS PLOM presentats al Museu d’Art parlen d’iniciatives públiques i privades que han donat suport a la creativitat de la ciutat en tots els seus llenguatges, com també de les transformacions que ha viscut aquest sector de la cultura a Sabadell.

Les obres presentades al Museu mostren la capacitat de l’art de transferir continguts al nivell de la imaginació i la sensibilitat estètica. Presències singulars, diferenciades, cada una configura un univers de sentit amb capacitat de retornar a la ciutat de Sabadell la construcció de relats i imaginaris que les arts visuals van construint.

Relació d’artistes sala primer pis


Benet Ferrer (Sabadell, 1945). Fina Miralles (Sabadell, 1950). Ramiro Fernández (Sabadell, 1961). Antoni Marquès (Sabadell, 1956). Isidre Manils (Mollet del Vallès, 1948). Josep Gerona (Sabadell, 1956). Oriol Vilapuig (Sabadell, 1960). Nativitat Ayala (Sabadell, 1956). Francesc Bordas (Sabadell, 1957). Gerard Torres (Sabadell, 1987). Oriol Enguany (Tarragona, 1994). Maria Bosch (Sabadell, 1965). Assumpció Oristrell (Sabadell, 1956). Agusti Puig (Sabadell, 1967). Josep Madaula (Sabadell, 1957). Pep Sallés (Sabadell, 1951). Neus Segalés (Sabadell, 1985). Càndida Bracons (Sabadell, 1954). Teresa Pampalona (Sabadell, 1984). D.A.C.S. Artistes dones i dissidents: Esther Pardo Herrero/ Frank Trobok Abett de la torre /Helena Torrent Avellaneda /Iolanda Filella Cubells /Marta Riudavets /Xavi Núñez i Morera /Judit Carcolse Patón/ Ariadna Albareda Sirvent Galiana Forca/ Anna Vilarrúbias/ Lila Rostoll Higueras/ Putri Ayusha/ Alba del Bas Ramirez.

Relació d’artistes sala planta baixa


Sitesize. Elvira Pujol Masip (Barcelona, 1969) i Joan Vila-Puig Morera (Sabadell, 1961). Guillem Celada (Sabadell, 1986). Ivan Merino (Sabadell, 1975). Ana García Pineda (Sabadell, 1982). Llorenç Ugas Dubreuil (Sabadell, 1976). Xavier Ristol (Sabadell, 1978). Francisco Martínez Guijosa (Eme Rock). Sabadell, 1983. Roberte Piqueras (Sabadell, 1985).

Relació d’esdeveniments contextuals destacats


Recopilació dels catàlegs d’exposicions editats per les institucions culturals de la ciutat. Relació d’espais d’art i de galeries que impulsen les arts contemporànies. Documentació de revistes alternatives. Desplegament de l’art del grafit a Sabadell. Accions col·lectives de suport a l’art contemporani. Accions col·lectives de rescat de la memòria simbòlica col·lectiva de la ciutat. Presència activa de l’Escola Illa a la ciutat. Documentació d’exposicions destacades. Activacions entre art i arquitectura

AUDIOVISUAL. LA VEU DELS ARTISTES

Seguint l’estructura expositiva, al Museu d’Art es presenten dos audiovisuals. Al primer pis la veu dels artistes ens ofereix narratives de vincle i relació amb els llenguatges referencials de l’art: pintura, dibuix, escultura i com revisen, actualitzen i incideixen en aquesta tradició.

A la planta baixa els artistes expliquen com exploren i expandeixen les disciplines tradicionals de l’art, amb creacions parlen del context-ciutat, de memòria i territori; de relacions entre cultura i ciutat. Les seves propostes situen el procés, el document i el muntatge expositiu en un primer pla.

 

 

3) ACTIVITATS TRANSVERSALS GRIS PLOM. TRES BINOMIS DE MEDIACIÓ


Museu d’Art de Sabadell, Acadèmia de Belles Arts, NauEstruch

Un dispositiu d’activació crítica conduït per un grup d’artistes de la ciutat organitzats en tres binomis en diàleg entre si. Tres equips responsables d’articular formes de mediació, participació i acció obertes a la multiplicitat lingüística, la diversitat cultural i ètnica de la ciutat.

 

  1. BINOMI: Gestos en l’aire. Vides extraordinàries.

Oriol Enguany – Oriol Vilapuig

Activitat -Taller. Nau Cellers – Sabadell Diumenge 17 de novembre de 2024 (d’11h fins a 15 h) Participants - Impremta Catalunya.

Com pensar i donar veu a aquesta gran comunitat teixida de múltiples vides i experiències que acull la ciutat? Com generar un espai d'escolta a les veus que ja no són audibles, als gestos que ja no són visibles? Com podem construir una imatge comuna des del que és múltiple i divers? Aquesta activitat vol donar resposta a aquestes qüestions amb un taller participatiu que permeti construir un relat plural i divers de la comunitat que ens acull, Sabadell. Consistiria a donar veu als múltiples relats immaterials que teixeixen qualsevol comunitat. Convidar a la gent, entesa en la seva diversitat social, cultural i temporal, a participar en una construcció col·lectiva com a forma per desdibuixar la uniformitat de la història i entenent que aquesta es construeix també des del que és fràgil i heterogeni, recollint gestos anònims i immaterials.

L'activitat consistiria a generar propostes per generar múltiples microhistòries que finalitzaria i es recollirien el 17 de novembre a l'espai del porxo de la Nau Cellers de Gràcia amb un gran taller en el qual se sumaria la Impremta Catalunya, un col·lectiu de joves de Palau-Solità i Plegamans que s'encarregarien d'imprimir i enquadernar tots aquests relats per distribuir-los i compartir-los. Aquest dia també es construiria un gran mural, que recollís totes aquestes petites històries que com a petites tessel·les conformen el gran mosaic que és la ciutat.

 

  1. BINOMI Els museus com rius, afluents d’art i cultura.

Assumpció Oristrell — Frank Trobok (DACS)

Tallers: Centre Cívic (per definir) Setembre — octubre Presentació: Parc Catalunya. Dissabte 26 diumenge 27 d'octubre Participants - Escoles d'adults de la Concòrdia i Torre Romeu i alumnes de l'Escola Illa

Visita guiada als centres expositius de GRIS PLOM: divendres dia 22 de novembre

Tallers


Imaginaris de Ríos; a través de les diferents manifestacions artístiques com la performance, escriptura narrativa, dibuix i il·lustració i altres expressions visuals, incentivin els participants a reflexionar sobre quins espais dins de l'imaginari, personal o col·lectiu, conformen un riu. I quines experiències es recol·lecten del riu i dels espais fluvials de les diferents geografies d'origen.

Sabers afectius; a partir de l'espai dinàmic i relacional del riu, es comparteixen sabers i experiències més enllà de les pròpies de cada grup humà i més que no pas humà. A través del registre fotogràfic i/o narrativa, es reflexiona sobre la visibilitat de les corporalitats diverses i els seus dissenys estètics com a formes de transmissió cultural.

Aquest programa artístic ciutadà vol incorporar la diversitat cultural de Sabadell vinguda d'altres geografies, perifèriques del territori, i que actualment resideixen a banda i banda del riu. Els tallers proposen connectar-nos amb el Riu Ripoll entès com un ecosistema en què conflueixen diferents existències; persones, animals i naturalesa i que no deixa de ser un espai lúdic i de convivència.

Aquest programa proposa valorar i donar visibilitat a les diferents pràctiques artístiques que es desenvolupen en aquestes comunitats. Es proposa promoure la llibertat de creació fora de l'estètica convencional que s'exhibeix a les institucions d'art oficial. Proposem un nou format expositiu polític, decolonial i sense jerarquies.

Una resposta autocrítica a les diferències de visió del món de les diverses comunitats que integren/conviuen a la ciutat de Sabadell i crear estratègies d’integració a través de l’art contemporani per les seves múltiples de formes d'expressió.

 

  1. BINOMI: Salut interdependent. Dia Mundial de la Sida a Sabadell

Actuavallès – Sitesize

Activitat: Recorregut pel cor de Sabadell

Dia: Diumenge 1 de Desembre de 2024

Hora: 11h a 14 h

Lloc – Recorregut Riu Ripoll fins Pl Dr. Robert – Sabadell

Activitat prèvia: Tallers participatius

Participen : Actuavallès i INS Vallès

En commemoració del Dia Mundial de la Sida, Sabadell acollirà una activitat performàtica única que posa de manifest la importància de les cures comunitàries i la preservació de l’entorn natural.

Aquest esdeveniment busca conscienciar sobre la lluita contra la Sida i recordar aquelles que han viscut amb aquesta malaltia.

Cos i Riu, Salut i Aigua són binomis d’un mateix aspecte que cal preservar i cuidar. La cura de les persones en el seu patiment, necessitats peremptòries i vulnerabilitat, ens obliga a una mateixa atenció i vigilància. Exercir la custòdia compartida del territori i la sobirania del nostre cos des de les cures per estar atentes a les noves amenaces que poden trencar-ne l’equilibri.

ACTIVITAT: Recorregut pel cor de Sabadell

La performance es desenvoluparà al llarg d’un tram que connecta el riu Ripoll amb la Plaça del Dr. Robert. Aquest recorregut simbolitza la unió de la comunitat en la lluita contra la SIDA i la seva determinació per preservar l’entorn natural.

Cures interdependents i memòries

El record i acompanyament de les persones afectades, ens obliga a assumir el tema de la salut a la ciutat d'una manera més complexa. Integrant la salut dels cossos amb la salut i protecció de tots els sistemes vius: els espais naturals, la diversitat d'éssers i manifestacions vives, que són essencials per una vida saludable interdependent.

La preparació i proposta creativa d'aquesta passejada de memorial reivindicatiu, es realitzaria a partir d'un taller creatiu específic en el qual es desenvoluparan els continguts a comunicar, el traçat del recorregut i la creació dels elements gràfics i performatius que donaran forma a la desfilada. Aquesta, tindrà en compte enllaçar aquells espais i punts de la ciutat que són especials en els temes de salut i aquells espais naturals que requereixen la nostra protecció i vetlla.

Un recordatori poderós

La performance del Dia Mundial de la SIDA a Sabadell serà un recordatori poderós de la nostra responsabilitat col·lectiva. Amb cada pas que donem, amb cada paraula que compartim, estem construint un futur més saludable i solidari per a totser.

 

 

4) ACTIVITATS ESPECÍFIQUES


  • AUDITORI ACADÈMIA DE BELLES ARTS

Passeig Manresa, 22, Sabadell

DATES:

Divendres dia 4 d'octubre a les 18:30h. Sessió de cinema experimental de l’escola de Sabadell. Projecció de diversos films de Pere Balsach i Tomàs Pladevall seguida d’un col·loqui entre Maria-Josep Balsach, historiadora de l’art i directora i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporànies de la Universitat de Girona, el cineasta Tomàs Pladevall i Sergi Álvarez Riosalido, co-curador de GRIS PLOM.

Divendres 18 d'octubre a les 18:30h. Projecció dels films de l’artista Martí Madaula: Possessing Landscapes (2019) i The Living Wardrobe (2024). Posteriorment, es durà a terme un col·loqui amb l’artista conduït per Sergi Alvarez Riosalido. Auditori, co-curador de GRIS PLOM.

 

  • NAU ESTRUCH. L’ESTRUCH FÀBRICA DE CREACIÓ

Carrer Sant Isidre, 140, Sabadell

DATES:

Dimecres 4 de setembre, 20,30h. Concert de Riccardo Massari i Adrià Bofarull

Lloc: NauEstruch, L’Estruch, Sabadell.

RICCARDO MASSARI

https://spiritini.bandcamp.com

Riccardo Massari Spirituni (Verona, Itàlia, 1966) compositor, musico, artista sonor productor. Treballa principalment a l'àmbit de la música contemporània. Molts dels seus treballs, siguin per a instruments acústics o electrònics es relacionen profundament amb les arts visuals, literàries, gestuals i poètiques (vídeo, cinema, dansa, teatre, instal·lació sonora).

ADRIÀ BOFARULL

https://adriabofarull.blogspot.com/

Adrià Bofarull centra el seu treball en la improvisació amb aparells electroacústics. Les seves creacions es sustenten en àmbits de coneixement com la percepció, la filosofia, la psicologia i les paradoxes antropològiques. Utilitza diferents instruments i eines de programari per configurar conjunts sonors i visuals de manera intuïtiva.

Dimarts 1 d’octubre, 19h. Concert de nara is naus

Lloc: Plaça Major, Sabadell.

NARA IS NEUS (Neus Abellán)

https://naraisneus.bandcamp.com/

Física i músic sabadellenca que treballa en l’intersecció entre música i ciència. Creadora de bandes sonores i compositora rere el projecte vanguardista nara is neus. Representada per Foehn records de Barcelona, ha realitzat múltiples concerts en clubs i festivals com Sónar (2020) i MIRA (2021) juntament amb l’artista visual Sasha Smirnova amb qui realitza instal·lacions audiovisuals immersius.

Divendres d’octubre i novembre, 17h. Cafè d’artistes GRIS PLOM

Lloc: Fàbrica Estruch

El CAFÈ D’ARTISTES és l’espai de trobada des de fa 14 anys de les artistes en residència a NauEstruch i a l’Estruch en general, un espai per posar en comú els projectes que s’estan desenvolupant a la fàbrica de creació o espai per debatre

interessos comuns i sobre tot un espai de trobada per a tots els residents a la fàbrica de creació, espai obert també a la ciutadania interessada en conèixer i participar en aquests processos.

Aquesta tardor volem convidar a tots els artistes de la ciutat a participar en aquestes trobades on també convidem als artistes que exposen dins de l’exposició Gris Plom a la sala d’exposicions de NauEstruch a que expliquin el seu projecte en el format que considerin, xerrada o performance.


 

CALENDARI GENERAL ACTIVITATS GRIS PLOM

1) Estrena documental GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell 1960-2024

Data: XXX 2024

Hora: a determinar

Lloc: Cinema Imperial Sabadell

 

2) Inauguració exposició GRIS PLOM. Arts visuals a Sabadell 1960-2024

Data: Dimecres 4 de setembre

Hora: 18 h

Lloc: Museu d’Art de Sabadell, Acadèmia de Belles Arts, NauEstruch, Estruch

 

3) Inauguració unitat MANIFESTA15. Presentació Manifesta15 i Gris Plom

Data: Dimarts 1 d’octubre,

Hora: 17h.

Lloc: Plaça Major, Sabadell.

4) Concert Nara is Neus (Neus Abellan)

Data: Dimarts 1 d’octubre

Hora: 19h.

Lloc: Plaça Major, Sabadell.

5) Inauguració exposició Òxid de Plom i Taula rodona amb artistes de l’exposició

Data: Dijous, 3 d’octubre

Hora: 17h.

Lloc:  SIS galeria i Plaça Major, Sabadell

 

6) Setmana FOCUS WEEK MANIFESTA15

Cinema experimental de l’Escola a Sabadell. Col·loqui amb Tomàs Pladevall i Mª Josep Balsach

Data: Divendres, 4 d’octubre

Hora: 18.30

Lloc: Auditori Acadèmia de Belles Arts, Sabadell

 

7) Performance Laia Estruch

Data: divendres, 4 d’octubre

Hora: 20h

Lloc: Acadèmia de Belles Arts, Sabadell

 

8) DIVENDRES activitat GRIS PLOM

Projecció de films de Martí Madaula i Taula rodona

Data: Divendres 18 d’octubre

Hora: 18.30h

Lloc: Auditori Acadèmia de Belles Arts, Sabadell.

 

9) Café d’ artistes de Gris Plom,

Dates: Divendres 4, 11, 18, 25 d’octubre,

Divendres 8, 15, 22, 29 de novembre.

Hora: 17h

Lloc: NauEstruch, L’Estruch, Sabadell.

 

10) Concert ÒXID DE PLOM: Cúros (Lluis Borell i Bernat Tortajada) i Alejandro Robles.

Data: 13 de desembre

Hora: 20h

Lloc: Teatre de L’Estruch, Sabadell.

 

 Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024

AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

 

 

Dilluns 17 de juny de 2024, A partir de 9:00 fins 16:00
c. de Gorina i Pujol, 119
 

CARGA MUDANÇA


Dilluns 17 de juny de 2024, A partir de 09:30 fins 18:30
c. del Pare Fita, 25
 

REPARACIONS