L'Ajuntament impulsa actuacions a més d'una vintena de centres educatius per afavorir la mobilitat segura als entorns escolars
Aquestes accions, fruit d’un treball transversal, han comptat amb la col·laboració dels centres. Són actuacions diverses, que van des de la implantació de pilons a les voreres fins a la restricció al trànsit rodat en determinats carrers a les hores d’entrada i sortida d’escola, passant per la millora de la senyalització, col·locació de semàfors o trasllat de parades de bus, entre altres.
Aquestes accions no només tindran continuïtat, sinó que es potenciaran en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que ha rebut finançament dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquesta estratègia preveu desenvolupar projectes d’estudi de camins escolars, generar espais de seguretat i autonomia per als infants i dur a terme actuacions de millora de l’espai públic. A més, es faran tallers per conscienciar els infants amb la nova cultura de la mobilitat. El projecte destinarà els propers anys 423.513 euros a consolidar els entorns escolars segurs a la ciutat.
L’objectiu és vetllar per la seguretat dels infants i joves, promovent alhora la mobilitat sostenible i l’adopció d’hàbits saludables entre la ciutadania. En aquest sentit, el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha explicat que
són una línia d’actuació prioritària per al Govern municipal i per això hem posat en marxa nombroses actuacions que s’incrementaran els propers mesos". Berlanga, ha afegit que "per avançar en seguretat, cal treballar alhora per una mobilitat on predominin els desplaçaments a peu o amb transport públic, de manera que s'eviti la concentració de cotxes als entorns escolars. En aquest camí, cal la implicació de tothom. Des de l'administració, cal donar facilitats per a aquest model i cal que les famílies, en alguns casos, introdueixin un canvi d'hàbits
En aquest marc, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha comentat que
hem fet una diagnosi de les entrades i sortides dels centres educatius i estem treballant per trobar-hi una solució, en funció del grau de prioritat de les situacions i d’acord amb les escoles i les AMPA. Es tracta d’adaptar les condicions de l’espai públic a les necessitats de confortabilitat i de seguretat dels alumnes i de les seves famílies
Així mateix, cal recordar que en el marc dels Pressupostos Participatius Construint Ciutat, aquest 2018 es portarà a terme el projecte de Pacificació del trànsit i millora del Camí Escolar davant l’Escola Serra, que comportarà una inversió de 100.000 euros. També s’ha previst invertir 100.000 euros al projecte Millora del camí escolar a la zona alta del barri de la Concòrdia d’accés a l’Escola Pau Casals i CAP Can Rull i condicionament de l’entorn natural. La iniciativa comportarà actuacions als camins situats entre els espais verds que hi ha entre la via Aurèlia i el carrer de Mauritània per millorar la mobilitat a la zona.
Actuacions fetes
Les accions impulsades varien segons els centres i passen per la col·locació de pilons o illetes per evitar estacionaments a la vorera, la protecció dels passos de vianants, la millora de la senyalització, la instal·lació de semàfors, l’habilitació de reserves d’estacionament per a bus escolar i millores dels accessos o dels itineraris per desplaçar-se al centre educatiu, entre altres mesures.
Actualment es continua estudiant la millora dels accessos a centres educatius com el de l’Escola Pia i La Trama –a la zona del centre–, el Samuntada –a la Creu Alta– i el Calvet Estrella pel carrer de Puigmal, amb l’objectiu de continuar endavant amb la protecció dels itineraris escolars.
Zones de vianants a les hores d’entrada i sortida d’escola
En alguns casos, s’ha optat per restringir la circulació al trànsit rodat a les hores d’entrada i sortida dels centres educatius. És el cas del carrer del Jardí, on s’ubiquen diverses escoles i on des de mitjan abril es limita la circulació de vehicles entre els carrers de Turull i Narcís Giralt, al migdia i a les hores d’entrada i sortida d’escola a la tarda. La mesura respon al fet que per la configuració del carrer, amb voreres estretes, i per l’alta concentració de vehicles que hi circulen, es fa difícil la convivència entre vianants i cotxes sense que es generin situacions de perill.
La mateixa mesura s’ha pres al carrer de Pérez Moya, a la zona sud i on es troba l’Escola Serra. En aquest cas, la restricció al trànsit rodat a les hores d’entrada i sortida del centre s’ha implementat aquest curs 2017-2018. A l’entorn de l’escola també s’han pintat nova senyalització horitzontal i s’han col·locat nous senyals verticals.
Mobilitat sostenible
A banda de les actuacions de millora dels accessos, s’estan instal·lant aparcaments per a bicicletes als entorns o interiors de centres educatius en funció de la disponibilitat d’espai. És el cas de les escoles Jaume Viladoms, Creu Alta i Virolet, entre altres.