PROJECTES D’ESCOLA -- El treball psicomotriu al CEIF Andreu Castells
Aprofundim en un dels eixos del projecte educatiu del Centre d’Educació Infantil i Familiar (CEIF) Andreu Castells. Parlem de
l’Educació psicomotriu, que considera el moviment com a mitjà d’expressió, de comunicació i de relació de l’ésser humà amb els altres i facilita i potencia el desenvolupament físic, psíquic i social de l’infant a través d’aquest moviment.
Actualment, l’escola bressol Andreu Castells, que va obrir portes al setembre de 2004, es troba en un moment de reflexió i canvi que l’equip del centre està aprofitant per plantejar-se nous projectes, tot millorant aquells que ja es portaven a terme amb èxit i sobre tot mantenint sempre l’objectiu de fer sentir els infants i les seves famílies com a casa, conscients que és en aquest ambient d’afecte, seguretat i acompanyament, on els infants poden desenvolupar millor les seves capacitats.
En aquest marc, una de les principals línies de treball en què es basa el dia a dia de l’escola bressol és l’educació psicomotriu. En aquesta etapa evolutiva, els infants viuen un moment de màxima explosió i descobriment motriu i és per això que es considera bàsic educar a través del moviment, oferint als nens i nenes la possibilitat de viure i conèixer el cos i comprovar les pròpies capacitats i habilitats motrius en diferents espais. En aquest àmbit es reconeixen l’assoliment de fites, els seus sentiments i emocions, respectant alhora el temps, ritme i desitjos de cadascun.
En aquest sentit, l’equip de professionals no concep la psicomotricitat només com una activitat emmarcada en un espai i temps concret, sinó com una manera d’estar, d’atendre i de comunicar-se amb els infants que acompanya el dia a dia del centre. Per tot plegat, l’escola vetlla per adequar els diferents espais, donant resposta a la necessitat vital de moviment dels infants.
Nou projecte

L’objectiu és que a partir del moviment i de l’acció espontània de l’infant, aquest pugui anar assolint nous reptes i habilitats (desplaçaments, equilibris, salts...), a més de gaudir i d’experimentar situacions de triomf i autoafirmació personal.
Així mateix, s’impulsen una sèrie de propostes basades en les instal·lacions de joc, creades pel professor d’educació artística Javier Abad, que són espais dissenyats a partir de l’art contemporani i que es fonamenten, també, en la pedagogia d’Aucouturier. A partir d’aquí, l’equip de professionals de l’escola bressol disposa els objectes d’una manera creativa i estèticament agradable (forma de mandales, espirals, figures...) i els infants juguen lliurement amb el material, mentre el transformen i construeixen, donant-li un significat diferent en un context de joc compartit. El diàleg que s’estableix entre l’infant i el material possibilita el joc pre-simbòlic (omplir-buidar, agrupar-dispersar, posar-treure, aparèixer-desaparèixer), que és la fase de desenvolupament del joc en què es troben els infants a partir de l’any de vida.
L’equip del CEIF Andreu Castells parteix de la plena convicció que els infants són capaços per si sols i que només s’ha de donar a cadascun el temps i recursos d’espai i material, així com la seguretat personal, l’afecte i suport necessaris per assolir noves fites.