PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La diversitat de creences a la ciutat

 

Presentació

La diversitat de creences i conviccions és una realitat emparada per la Constitució Espanyola dins el dret a la llibertat religiosa. Així mateix, l’Estatut de Catalunya al seu article 42 determina que Els poders públics han de vetllar per la convivència social, cultural i religiosa entre totes les persones a Catalunya i pel respecte a la diversitat de creences i conviccions ètiques i filosòfiques de les persones, i han de fomentar les relacions interculturals per mitjà de l’impuls i la creació d’àmbits de coneixement recíproc, diàleg i mediació (...)”.

El respecte i la gestió de la diversitat de creences i conviccions des de l’administració pública es basa en el principi de la laïcitat de la institució, la qual ha de garantir que l’exercici d’aquest dret es pugui desenvolupar en les condicions adequades del local, l’entorn, els accessos, etc.

A Catalunya, segons les dades presentades pel Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat, elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió, per encàrrec de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya l’any 2014, el 55,1% dels catalans declara tenir creences religioses

El nostre objectiu és gestionar aquesta realitat, la diversitat de creences, de manera inclusiva, amb voluntat de seguir sent ciutat gresol amb el propòsit de que la igualtat i el respecte esdevinguin els valors principals en l’exercici de la llibertat religiosa.

Per tal de garantir una convivència enriquidora, cal continuar desenvolupant polítiques públiques envers la protecció de la llibertat religiosa i de creences i de conviccions. A la nostra ciutat, als darrers temps, s’ha accentuat un procés de visualització de la riquesa de plantejaments vitals de tota mena. La diversitat de creences espirituals, religioses o filosòfiques s’han de garantir des de la laïcitat, és a dir, la plena neutralitat institucional, que fa possible el màxim respecte entre totes les opcions així com el seu exercici. Avui convivim persones catòliques, musulmanes, protestants, atees o agnòstiques, totes ciutadanes de Sabadell.

El fet de conèixer les diferents opcions ens permetrà escollir i exercir la nostra llibertat. En el fons tothom pertany a una minoria o altra, i totes les minories sumem el 100%. Aquesta diversitat és la que fa de Sabadell una gran ciutat, una ciutat que estimem, en la qual els ciutadans i les ciutadanes compartim uns valors comuns que fan possible una convivència plena i que enriqueixen la pluralitat i la solidaritat.

És en aquesta línia de treball que l’any 2009 s’encarrega a l’Associació Unesco per la Diàleg Interreligiós (AUDIR) la elaboració del Mapa de la Diversitat de Creences i Conviccions de Sabadell. La darrera actualització del mapa data de gener de 2016.

 


El diàleg Interreligiós a Sabadell

A Sabadell comptem amb una societat civil molt activa i compromesa en molts sentits, un d’ells és el referent a la diversitat de creences.

Un dels exemples més clars és el Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell. Aquesta entitat neix l’any 2000, realitzant la 1ª Trobada Intereligiosa a Sabadell, ja feia anys que la llavor del diàleg creixia entre els membres del Moviment Ecumènic i el Col·lectiu de Dones de l’Església que veuen la necessitat de crear un espai en que a més dels Catòlics, Baptistes i Anglicans, també s’incorporessin membres de les altres religions presents a la ciutat.

El Grup de Diàleg Intereligiós de Sabadell va sorgir del Moviment Ecumènic de Sabadell, un moviment estable i fortament arrelat a la ciutat amb els seus inicis els anys 50, aquest va veure molt aviat la necessitat d’obrir-se a les altres religions de la ciutat i no va ser fins l’any 1998 que es va aconseguir un grup organitzat i estable de Diàleg Intereligiós integrat per cristians catòlics, anglicans, baptistes, membres de la Fe Bahà’í i de l’Associació Espiritual Brahma Kumaris.

La seva percepció dels canvis socials que s’estaven donant a Sabadell amb l’arribada de la nova immigració, els nous costums, la presència d’altres religions, ..., són elements que els impulsen a promoure nous espais de diàleg, de coneixement i reconeixement mutu.

De seguida es posen en contacte amb AUDIR (Associació Unesco per al Diàleg Intereligiós) i passen a ser la segona ciutat membre de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Intereligiós.

Des de l’any 2000 organitzen anualment una trobada intereligiosa a nivell ciutat amb una participació d’unes 250 persones amb participants musulmans, budistes, ortodoxes, mormons, etc.

Es troben mensualment membres de les diferents confessions presents a la ciutat al carrer. de Sant Joan, 20 de Sabadell, a la seu Acadèmia Catòlica de Sabadell. Es reconeixen com un grup de diàleg una mica diferent, els seus objectius no són tant parlar de temes religiosos o dogmàtics des de les diferents perspectives, si no que van més enllà. La seva base és el coneixement i reconeixement mutu, és establir ponts de confiança, d’amistat, és el potenciar l’apropament a l’altre per poder trencar els prejudicis i estereotips tan estesos en la societat actual.

>> Per més informació: http://antonioiba.blogspot.com.es/

 


Mapa de Creences i Conviccions

Sabadell és un municipi que compta amb certa pluralitat cultural i conviccional. Aquesta diversitat és un fet estructural que es fa visible, entre d'altres, en el dret a l'exercici del culte i l’existència de llocs de culte de tradicions religioses, moltes vegades poc conegudes.

La finalitat d'aquest treball és afavorir el clima de diàleg i de convivència, fer més properes les comunitats i promoure que donin suport a iniciatives d'interès comú endegades per la societat civil o per les administracions públiques.

Per tal d'elaborar aquest mapa, s'ha fet primer una tasca d'identificació de les comunitats religioses i després s'ha dut a terme un treball de camp, establint una relació estreta amb les comunitats a través de visites i entrevistes personalitzades. La realitat dels llocs de culte i de les seus identificades, però, no reflecteix necessàriament la complexitat de la realitat religiosa.

El mapa pretén ser una foto de la diversitat de creences i conviccions, però no vol ser un mirall estàtic sinó una imatge dinàmica que anirà canviant i adaptant-se amb l'evolució de la societat de Sabadell.

Documents i recursos relacionats

>> Mapa de la diversitat Creences i Conviccions de Sabadell