PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El primer “pis de transició” proporciona un habitatge temporal a tres famílies durant el primer any de funcionament

El Govern posarà en marxa 4 pisos més per acollir temporalment a famílies amb menors que han perdut l’habitatge, per evitar derivacions a hotels o pensions...

L’Ajuntament de Sabadell va posar en marxa aquest nou recurs denominat “pis de transició”, al març de 2016, amb l’objectiu de facilitar un habitatge temporal a famílies amb menors a càrrec que han perdut la llar. En el primer any de funcionament el pis ha acollit tres famílies alternadament.

Amb aquest recurs s’ha facilitat un espai d’allotjament i estada en condicions adequades a persones amb fills en situació d’exclusió residencial i que no tenien cap altra alternativa a curt termini. Les famílies usuàries viuen temporalment a l’habitatge, a l’espera d’accedir a un habitatge d’emergència social o altre recurs més estable, evitant que s’hagin d’allotjar en pensions o habitacions, sobretot tenint en compte la presència de menors.

Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, “amb aquesta prova pilot fem un primer pas –però significatiu, ja que ens cal com a ciutat tenir més recursos com aquest– de millora qualitativa de la resposta a situacions d’exclusió residencial. Oferim, així, a les famílies un espai digne, més normalitzat i menys traumàtic per al desenvolupament dels infants i adolescents d’aquests nuclis familiars. El pis de transició –continua Fernàndez– ens fa avançar com a ciutat en l’abordatge de l’emergència social i fem un pas endavant en la millora de les condicions de resposta que tenim com administració pública, avançant així en l’assoliment dels objectius marcats pel Pla Estratègic d’Acció Social”.  

Les famílies usuàries accedeixen al pis de transició a proposta dels Serveis Socials Bàsics, amb un pla de treball pactat amb el beneficiari, que estableix els compromisos que adquireixen la famílies durant la seva estada al pis i, també, preveu la sortida.

Estalvi de recursos

A més de la millora de les condicions de vida per a les famílies, la posada en marxa del pis de transició ha comportat també un estalvi de recursos municipals. Comparant el que s’hagués destinat si les famílies s’haguessin allotjat en pensions amb el cost de l’habitatge de transició, l’estalvi en un any per a l’Ajuntament ha estat de prop de 30.000 euros.

Quatre habitatges més

En el marc de les actuacions per millorar l’accés a l’habitatge de persones en risc d’exclusió i considerant els resultats assolits pel primer pis de transició, el Govern estudia destinar 4 habitatges més d’aquestes característiques. Habitatges que donin resposta a les necessitats de la ciutadania i evitin, en la mesura del possible i conjuntament amb el remodelat Centre d’Emergències de Cal Marcet, derivar famílies amb menors a càrrec a pensions o establiments hotelers.