PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament exigeix solucions a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per un problema de salut pública als Merinals

Els blocs afectats –que són competència de la Generalitat– formen part d’unes promocions d’habitatges de protecció oficial...

L’Ajuntament farà un requeriment a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè trobi una solució a la brutícia i deixadesa que viuen els blocs de pisos de protecció oficial que queden al barri dels Merinals, al Districte 5 de Sabadell. Una situació que està afectant la salut pública.

Aquest matí l’alcalde accidental, Joan Berlanga, i el regidor de Salut, Ramon Vidal, han visitat la zona i han constatat, com han anunciat hores abans representants de l’associació de veïns, que efectivament la situació és greu i tot sembla indicar que podria haver-hi una plaga de xinxes.

Davant d’aquests fets, que agreugen la situació de precarietat en què viu el veïnat, l'Ajuntament farà un requeriment a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya –responsable d’aquest conjunt d’habitatges– perquè faci les següents accions per revertir aquesta situació:

  • Tancar les obertures dels habitatges buits i tapiats que generen focus de brutícia i infecció.
  • Tapar els forats existents –tant als edificis com a l'espai públic–, que són objecte de proliferació de nius de rates.
  • Emetre un certificat de control de plagues dels habitatges buits.
  • Netejar l'espai públic amb caràcter urgent, tal com s’han compromès a fer.

D’altra banda, el consistori també ha demanat que l’Agència de l’Habitatge faci un control de plagues de tots els habitatges de les comunitats afectades i impulsarà una nova reunió, al setembre, amb els responsables de la Generalitat i el veïnat, per fer seguiment i tractar aquests temes.

Joan Berlanga ha afirmat que “és lamentable que després de tants anys l’Agència de l’Habitatge no hagi donat resposta als problemes d’aluminosi d’aquests blocs de pisos dels Merinals i al seu actual estat de deixadesa, que afecta tantes persones. Des de l’Ajuntament insistim i insistirem que la Generalitat ha de donar resposta a aquesta problemàtica de manera urgent”.

Ramon Vidal s’ha expressat en el sentit que, “fa dies que estem en contacte amb els veïns dels blocs afectats i la Regidoria de Salut ja ha fet els requeriments corresponents perquè l’Administració responsable faci les actuacions oportunes com més aviat millor davant el que representa un risc per a la salut pública, a més de provocar molèsties i danys els veïns afectats". I ha afegit que “aquestes condicions d’insalubritat no són admissibles, hi ha responsabilitats i cal que l’Agencia de l’Habitatge les solucioni”.

Els blocs afectats –que són competència de la Generalitat– formen part d’unes promocions d’habitatges de protecció oficial que va construir l’Instituto de la Vivienda als anys 1960. Posteriorment, el 1994 es va constatar que patien una patologia constructiva –aluminosi– i l’Incasol va aprovar un programa per enderrocar els habitatges i construir-ne de nous en sol lliure. A la tardor del 2016 l’Incasol va comunicar que la construcció dels habitatges nous on s’han de reallotjar les famílies afectades no estarà acabada fins un any i mig després del que s’havia previst inicialment.