PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Tots els mercats de Sabadell ja disposen de desfibril·ladors

L’actuació s’emmarca en l’objectiu de consolidar-se com a ciutat cardioprotegida...

L’actuació s’emmarca en l’objectiu de consolidar-se com a ciutat cardioprotegida

desfri1Els mercats municipals de Sabadell –el de la Creu Alta, el dels Merinals, el de Campoamor i el de Torre-romeu– tenen ja un desfibril·lador portàtil gràcies a una iniciativa impulsada per l’Associació Barcelona Salut, l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Amb l’actuació, s’ha fet possible que la totalitat de mercats municipals de la ciutat siguin espais cardioprotegits, ja que el Mercat Central ja disposava d’un desfibril·lador.

Els aparells s’han ubicat en llocs de màxima visibilitat i accessibilitat per tal de cardioprotegir tota l’àrea comercial i rodalies, i fan de Sabadell la quarta ciutat de Catalunya amb tots els seus mercats municipals dotats d’aquests dispositius.

El projecte s’emmarca dins del programa "Barcelona, territori cardioprotegit", que es va iniciar fa tres anys a Barcelona i té el suport del Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, com el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona. Darrerament l’Associació Barcelona Salut ha signat un acord amb la Diputació de Barcelona per estendre la cardioprotecció a tots els mercats municipals de la província.

La iniciativa complementa el procés engegat a Sabadell per tal de consolidar-se com a ciutat cardioprotegida i pel qual en els darrers mesos s’ha ampliat la xarxa d’equipaments municipals que disposen de desfibril·lador. Les accions tindran continuïtat aquest 2017 amb la instal·lació de dispositius a les unitats mòbils de Policia Municipal i es valorarà la necessitat d’instal·lar-ne al carrer. Tot plegat, s’acompanyarà d’una campanya de formació i sensibilització, primer als efectius policials i després al conjunt de la ciutadania, tal i com ara s’ha fet amb els paradistes dels mercats de Sabadell.

Proximitat i accessibilitat, factors clau

desfri1El desfibril·lador semiautomàtic és un dispositiu de fàcil utilització i que pot ser utilitzat per qualsevol persona sense necessitat que sigui un especialista sanitari. A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor i és la primera causa d’ingrés hospitalari. Així mateix, la mort sobtada causa cada any més de 3.000 morts a Catalunya, dinou vegades més que per accident de circulació.

L’associació Barcelona Salut és una entitat sense ànim de lucre, fundada per 25 metges i investigadors de prestigi. Du a terme diferents projectes en l’àmbit de la investigació i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i el major coneixement de la salut entre els ciutadans i ciutadanes.