PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell retrà un homenatge a Xavier Vinader

Es presentarà un grafit en record del periodista i es farà...

Es presentarà un grafit en record del periodista i es farà una taula rodona sobre mitjans de comunicació i moviments d’extrema dreta foto Zudi

El proper divendres 17 de febrer, coincidint amb la commemoració dels 40 anys de la vaga general del 1976 a Sabadell i del 70è aniversari del naixement de Xavier Vinader, l’Ajuntament de Sabadell farà un acte de commemoració i homenatge a la figura d’aquest periodista sabadellenc compromès amb la lluita per la llibertat d’expressió.

A l’acte es presentarà el grafit que s’està pintant ara mateix en record al periodista, situat a la paret nord del Centre Cívic de Sant Oleguer, visible des de l’avinguda de Pablo Iglesias. Emplaçament triat per la vinculació de l'espai amb les concentracions ciutadanes que hi ha haver durant la vaga del 1976 i que Vinader va cobrir com a periodista.

El grafit està inspirat en imatges d’ell com a periodista en la cobertura dels fets del febrer del 76 i en la seva lluita per la llibertat d’expressió. El grafiter Zudi, autor del grafit, reconegut en l’art urbà pel seu estil realista, va néixer a Sabadell al 1975 i va estudiar a l’Escola Illa. Pinta grafits des de l’any 2002 i ha participat en diversos festivals arreu de l’estat acompanyat per altres artistes sabadellencs.

Mitjans de comunicació i moviments d’extrema dreta

Posteriorment, al mateix Centre Cívic de Sant Oleguer, tindrà lloc una taula rodona sobre Mitjans de comunicació i moviments d’extrema dreta, a càrrec dels periodistes David Fernàndez i Jordi Borràs i moderada per Mònica Terribas. L’acte començarà a 2/4 de 6 de la tarda i comptarà amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i familiars del periodista.

Xavier Vinader va ser un periodista sabadellenc compromès amb la llibertat d’expressió, la lluita antifranquista, contra el feixisme, la ultradreta i el terrorisme d’Estat i en defensa pel rigor del periodisme d’investigació. Va ser testimoni i va fer la crònica detallada de la vaga general del febrer de 1976, de la qual l’entorn del Centre Cívic –entre el pavelló municipal d’esports i les pistes d’atletisme–va viure els episodis més significatius i rellevants.