PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Ple aprova de manera provisional el Pla especial de protecció dels béns arqueològics, mediambientals i arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS)

El pla d’actuació preveu accions per a la conservació i la difusió del patrimoni...

El pla d’actuació preveu accions per a la conservació i la difusió del patrimoni

El Ple municipal ha aprovat de manera provisional el Pla especial de protecció dels béns arqueològics, mediambientals i arquitectònics de Sabadell (PEPBAMAS). Aquest Pla estableix els mecanismes de protecció dels béns patrimonials amb valor ambiental, arqueològic i arquitectònic de la ciutat.

L’aprovació provisional del PEPBAMAS es produeix després que al febrer de 2015 el Tribunal Suprem va declarar nul el Pla especial de protecció del patrimoni de Sabadell (PEPPS), que estava vigent des de gener de 2008. La declaració de nul·litat es justificava per la insuficiència de l’estudi econòmic. A la pràctica, anul·lar el PEPPS comportava la desprotecció de la major part del Patrimoni de Sabadell i la recuperació de vigència del Pla Especial anterior, el PEPPAS de 1989, que protegia bàsicament els béns arquitectònics, amb alguna excepció pel que fa a algun jaciment arqueològic. El total de béns protegits pel PEPPAS amb valor arquitectònic era de 161 enfront els 361 que protegia el PEPPS anul·lat, fet que comportava reduir el Patrimoni arquitectònic local en un 45%.

Per mantenir el nivell de protecció, la Junta de Govern va aprovar inicialment a l’abril del 2015 el PEPBAMAS, que inclou de manera íntegra el conjunt de béns patrimonials recollits al PEPPS anul·lat, així com un document d’avaluació econòmica i financera. Aquest Pla, aprovat a l’abril, és el que ara s'ha portat a l’aprovació provisional, esmenat i actualitzat amb l’estimació d’algunes de les al·legacions presentades durant el període d’exposició al públic així com l’informe sectorial emès pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La tasca feta pels serveis tècnics municipals ha permès enriquir el document amb la incorporació de canvis que milloren ostensiblement el PEPBAMAS. El Pla especial inclou ara un Pla d’Actuació, amb la programació de les accions previstes en el patrimoni de propietat municipal, com ara els vapors Pissit i Turull, les masies de Can Rull i de Can Borrell, el molí d'en Torrella i la casa Marcet Font, entre d'altres. També es preveuen activitats didàctiques i de difusió per donar a conèixer el patrimoni al conjunt de la ciutadania.

Entre les modificacions introduïdes, s’ha completat l’avaluació econòmica i financera, que estableix les mesures de col·laboració de l’Ajuntament amb els propietaris de béns protegits, les diferents exempcions i beneficis fiscals aplicables i les mesures de foment i ajut. També s’inclouen els efectes que tenen les mesures de protecció dels bens patrimonials sobre les finances municipals.

A més, s’ha realitzat una revisió completa del document i s’esmenen els errors materials detectats en algunes de les fitxes del Catàleg. Per això s’ha optat per homogeneïtzar la memòria i la normativa del Pla especial, incorporant millores en la comprensió dels documents. També es milloren els continguts i es manté la regulació concreta dels béns protegits, en coherència amb la normativa sectorial.

S’ha incorporat un nou format de fitxa de la normativa de protecció dels béns protegits i una nova forma de la regulació de la intervenció que és més descriptiva, donant resposta als problemes d’interpretació que havia generat el document. Finalment, s’actualitzen i s’esmenen els plànols de protecció arqueològica, mediambiental i arquitectònica, incorporant nous continguts puntuals dels béns protegits i ajustant paràmetres gràfics de regulació d’alguns elements.

A més, s’incorpora el document ambiental preceptiu, sobre el qual s’ha obtingut l’informe ambiental estratègic emès per l’organisme competent.