
 La gran celebració de la ciutat arriba amb més de 200 activitats distribuïdes en més de 40 espais i caracteritzada per una gran participació de les entitats
Serà divendres, 3 de setembre, quan es donarà el tret oficial de sortida a la Festa Major de Sabadell 2010. Fins dilluns, dia 6, la ciutat s'omplirà d'activitats per a tot tipus de públic i de les més variades disciplines. La Festa Major d'enguany arriba amb més de 200 propostes distribuïdes en més d'una quarantena d'espais. Un complet programa marcat, com és habitual, per una gran implicació de les entitats en l'organització de les activitats i amb una important presència de propostes sabadellenques. Serà el cas del pregoner i cap de cartell de la celebració, Sergio Dalma, que obrirà oficialment la Festa i protagonitzarà el concert de l'amfiteatre del parc de Catalunya. Altres artistes de la ciutat presents a la festa seran les germanes Torras, Mirna Vilasís, la Banda de Música de Sabadell, Casablanca Benedicta, Lluís Coloma, Bot&Project, etc.
En coherència amb l'actual situació econòmica i amb les mesures d'austeritat adoptades per les administracions i seguint la voluntat de contenció de la despesa que ja marcar la celebració de l'any passat, aquest 2010 també s'ha fet un important esforç d'estalvi. Tot plegat garantint, però, un programa de qualitat i que els ciutadans i ciutadanes puguin gaudir de les propostes i, en definitiva, de la festa com a espai de convivència i de retrobada després de les vacances. Tal com ha explicat Lluís Monge, "hem fet una nova revisió del pressupost de la celebració, reduint els costos d'infraestructura, tècnics i logístics. Això no obstant, tindrem una Festa Major magnífica".
Per la seva part, el regidor d'Esports, Josep Ayuso, ha destacat entre els grans valors de la celebració "l'activa participació de les entitats i del teixit associatiu". La regidora de Joventut i de Relacions Ciutadanes, Marta Farrés, ha subratllat el caràcter intergeneracional de la festa, dient que "volem integrar tots els segments de la ciutadania". Un any més, la Festa Major de la ciutat serà doncs, una celebració integradora i oberta a tothom, en la qual tindran cabuda des de les propostes més tradicionals fins a les activitats més innovadores.
Trece Tour
Fill de Sabadell, Josep Capdevila, conegut com a Sergio Dalma (http://www.sergiodalma.es) serà l'encarregat de pronunciar el pregó de la Festa Major, el divendres 3 de setembre, a les 9 del vespre, des del balcó de l'Ajuntament, a la plaça de Sant Roc. A les 11 de la nit, portarà a l'amfiteatre del parc de Catalunya el seu Trece Tour, on repassa la seva dilatada trajectòria professional, que ha fet d'ell un dels artistes més reconeguts del panorama estatal. Un espectacle renovat, ple de color i ritme i alhora d'emoció i sentiment.
Juntament amb el pregó de Festa Major, la gran celebració de la ciutat s'obrirà oficialment amb un espectacle inaugural que de ben segur sorprendrà el públic. Una proposta inèdita, que beu de les noves tecnologies, però per al qual és també imprescindible la participació dels assistents.
La música de la festa
A banda del concert de Sergio Dalma, les propostes musicals de la Festa Major seran nombroses i absolutament variades. Un any més, el parc de Catalunya tornarà a convertir-se en l'escenari d'un Maxima Outdoor Festival, que s'ha consolidat com un dels esdeveniments de música dance més importants de Catalunya a l'aire lliure. Una proposta que dóna continuïtat a la col·laboració establerta entre l'Ajuntament i Maxima FM i que portarà a l'amfiteatre els DJ de l'emissora i DJ convidats de reconegut prestigi com Joan Reyes (www.myspace.com/joanreyes). Serà dissabte, 4 de setembre, a les 11 de la nit.
No faltaran tampoc entre les propostes adreçades als joves les actuacions de la Coordinadora de Músics de Sabadell. L'entitat celebra enguany el 15è aniversari i per aquest motiu arriba a la Festa Major de la ciutat amb dos concerts, un divendres i un dissabte, en els quals actuaran formacions com El Genio Maligno, Hiberia, Kings Asylum, The Peals, etc. Rock, pop, metal i rock alternatiu a l'esplanada del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Sabadell.
La plaça de Sant Roc tornarà a ser un espai musical de la festa, on la Banda de Música de Sabadell presentarà un nou espectacle de música i dansa produït per a la celebració. Sota el títol d'Apassionada, la formació oferirà, el dissabte 4 de setembre, una selecció de temes de sarsuela dedicats a l'amor, en què la ballarina Elena Briega posarà la passió i força que sempre imprimeix als seus treballs. Diumenge, la plaça de Sant Roc acollirà una altra proposta sabadellenca. Els Casablanca Benedicta presentaran el seu últim treball discogràfic. Els seus temes de factura latino-mediterrània inundaran aquest espai de la ciutat a partir de les 11 de la nit.
Novament forma part del programa la Nit d'Havaneres, que tindrà lloc dissabte 4 de setembre, a la nit, a la plaça de la Creu Alta. Una vetllada a càrrec de Tela Marinera i Bufa la Marinada.
El pati del Museu d'Art acull enguany també propostes musicals per Festa Major. El dissabte, les germanes Torras hi porten un espectacle musico-teatral que ens traslladarà a Broadway i que recupera temes musicals de Michel Shönberg, Andre Lloyd Webber, Andre Lippa, Dunkan Sheik, etc. Una proposta que es presenta sota el títol de Wonderful Sons. El diumenge, 5 de setembre, el pati acollirà la Mirna, que, després de 20 anys de carrera professional i de liderar amb en Xavi Múrcia els grups Tralla, Samfaina de Colors i La Cobleta de la Selva, ens ofereix el seu nou projecte. Una proposta més personal, més íntima i més madura. Partint de la tradició musical de la mediterrània i amb les paraules dels poetes catalans (Maria Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Hermínia Mas, Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Miquel Martí i Pol i Joan Salvat- Papasseit), Mirna Vilasís s'obre completament per oferir-nos les seves millors cartes: l'energia, l'emoció i la tendresa. Comentar que, també al pati del MAS, el grup de teatre sabadellenc Encert presentarà l'obra de teatre el clau d'humor Mare... quina nit.
Un any més, la plaça de Gabriel Pujol es dedica a propostes relacionades amb la literatura i la poesia i amb concerts d'estils com el jazz o el bugui-bugui. Així el divendres, a les 11 de la nit, hi arriben The Excitements (http://www.myspace.com/theexcitements). La formació barcelonina de Rythm&Blues, integrada per set músics que provenen de diferents formacions, interpretarà temes de Sugar Pie de Santo, Tina Turner, Etta James o James Brown, amb la veu Cakau Valls.
Dissabte, també a la plaça de Gabriel Pujol, obrirà la vetllada a les 8 del vespre el recital La alegre tristeza del Olivo, amb Sílvia Amigó a la veu i Toti Soler a la guitarra. A les 11, la plaça s'omplirà amb els sons de 4 Tota Blues. Tota (http://www.totablues.net), harmonista i cantant de blues, és el líder de la formació 4 Tota Blues des del 1995. El seu repertori es composa de temes musicals del blues més tradicional del "southside" de Chicago dels anys 50, 60 i 70.
Diumenge, la plaça de Gabriel Pujol s'omplirà, a les 8 del vespre, amb els poemes del recital de Papers de Versàlia Poesia de la crisi... crisi de la Poesia?. A la nit arribarà el xou de Lluís Coloma (http://www.lluiscoloma.com/), fill adoptiu de Sabadell i un clàssic de la Festa Major de la ciutat. Aquest any, en Lluís fa una aposta arriscada: barrejar claqué i bugui. Sota el nom de Boogie Woogie Tap, s'amaga una proposta musical atractiva, fresca i d'una qualitat excepcional. Acompanyaran al gran pianista de woogi el seu trio habitual i Guillem Alonso i Roser Font al claqué.
La tradició, molt present
La Festa Major de Sabadell tindrà també en les propostes de cultura tradicional un dels seus principals ingredients. La cercavila de gegants i capgrossos, el ball del rodet, la cercavila infernal, la cercavila de Festa Major, l'aixecada de castells o el ball de la Bola tornaran a ser presents al programa. Tampoc no faltaran les sardanes, a la plaça de l'Alcalde Marcet.
Els gruix de les danses tradicionals torna novament a la plaça del Vallès. Les danses tradicionals de Níger, Mèxic, Polònia i Illa de Pasqua (Xile) seran entre les convidades. No hi faltaran els sons i balls regionals de les diferents comunitats autònomes de l'Estat presents a la nostra ciutat. També tornen al programa grups nascuts a Catalunya de la mà de ciutadans nouvinguts i que ens oferiran danses del Senegal i Llatinoamèrica. També hi haurà espai per als Balls de Saló i el Bollywood.
Un altre clàssic de la Festa Major torna a la celebració. Són els balls tronera, que es portaran a terme les nits de dissabte i diumenge; el dissabte 4 amb l'Orquestra Huracan (pl. de la Creu de Barberà) i el diumenge amb l'Orquestra Metropol (av. de Matadepera amb pl. del Pi).
Fideuà i molt d'humor
Aquest 2010, la protagonista de la trobada popular del parc de Catalunya de dissabte a migdia tornarà a ser la fideuà, que ja l'any passat va substituir la paella. Una fideuà per 3.000 persones al preu simbòlic d'1 euro, que anirà acompanyada de cobert, beguda i cafè.
D'altra banda, l'espectacular castells de focs a càrrec de la Pirotècnia Valenciana serà novament l'encarregat de tancar la celebració de la ciutat, dilluns, 6 de setembre.
Un any més, l'humor serà protagonista del programa. La Rambla de l'Humor renova format, mantenint, però, l'objectiu d'arrencar la sorpresa, un somriure o directament la riallada del públic i fomentar la seva participació. Així, durant la Festa es presenta Animalaria. Durant dos dies, la Rambla es convertirà en una trobada "d'animals" de grans dimensions que tractaran d'interactuar amb els vianants. Serà dissabte i diumenge, a les 7 del vespre. També formen part del programa Reugenio, amb el seu espectacle Saben aquell que diu i La Nit de Cabaret (totes dues propostes arribaran diumenge, 5). D'altra banda, també entre les propostes d'humor hi ha l'obra de teatre Mare... quina nit, que l'Associació Artística Encert presentarà divendres, 3, al pati del Museu d'Art.
Una festa familiar
Les activitats adreçades al públic infantil i familiar conformaran un programa extens, divers i de qualitat. Els anomenats Espais Lúdics ompliran la Fira Sabadell i la plaça de la Sardana de dissabte a dilluns en horari de matí i tarda. Múltiples propostes lúdiques i esportives perquè grans i petits gaudeixin conjuntament de la celebració. Entre les activitats, els nois i noies fins a 14 anys podran gaudir jugant a tennis taula i fent un espectacular circuit d'aventura amb, entre d'altres, espais, rocòdrom i tirolina. També s'han programat espectacles de titelles i pallassos dins de l'auditori del recinte firal.
La plaça de Gabriel Pujol i la Biblioteca Vapor Badia també acolliran algunes propostes per als més petits. Així mateix, hi hauran opcions per la mainada als Museus d'Art i d'Història i tornaran els Patis de Contes, que es portaran a terme diumenge al Museu d'Història, a l'Alliance Française, a la Casa Grau, a l'escola bressol Cau Catau i l'escola d'idiomes FIAC.
Tornen al programa els Concerts menuts, a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès, que posarà en escena l'espectacle ludico-musical Musiccontes màgics. Una proposta destinada a infants de 0 a 3 anys i que arribarà al Teatre Principal dilluns 6 de setembre, en sessions de matí i tarda.
La Cursa Popular i la Mitja Marató sortiran i arribaran a la plaça de la Creu Alta
Com és habitual, destaquen també al programa les activitats esportives, organitzades tant per l'Ajuntament com una trentena d'entitats i clubs de la ciutat. En total hi haurà més d'una quarantena de propostes d'un ampli ventall d'esports i per a tot tipus de públic. Així, al programa trobem des d'activitats d'equip com futbol, bàsquet, handbol fins a d'altres de caràcter individual com ciclisme, esquaix, atletisme, escalada, escacs, tennis, tennis de taula, pàdel, skate, billar, pool, tir o submarinisme. Tampoc no falten l'spinnig, el tai-txi, la natació i altres propostes lúdiques com les de la Fira Sabadell o els inflables.
La novetat principal del programa d'enguany afecta la Cursa Popular (11 km) i la Mitja Marató (21 km i 97 metres), del diumenge dia 5 de setembre. La zona de sortida i arribada de les curses es trasllada des de la ronda de Zamenhof a la plaça de la Creu Alta i comença mitja hora abans de l'habitual, és a dir, a 2/4 de 10, per evitar la calor. Tot i el canvi, el recorregut varia molt poc respecte de l'any passat, amb la diferència que en aquesta edició es farà en sentit invers al que s'acostumava a fer. El canvi de l'arribada i sortida de la Cursa i Mitja Marató suposarà un estalvi de recursos, ja que molts dels serveis que s'oferien es poden suplir amb la utilització del pavelló de Cal Balsach.
Un altre fet remarcable és que es vol reforçar l'esperit popular de la cursa, que arriba a la 32 edició i, per tant, no hi haurà control de temps ni classificació. Les inscripcions es faran com sempre per Internet, al web municipal www.Sabadell.cat, però els dorsals es podran recollir de forma anticipada a Intersports Molins i el dissabte 4 de setembre per la tarda (de les 18 a 20 h), també al Poliesportiu de Cal Balsach (plaça de la Creu Alta). Enguany en aquesta cursa no es donaran xips als corredors i, per tant, no hi haurà classificació general ni control de temps.
Pel que fa a la Cinquena Mitja Marató, les inscripcions es faran com sempre al web www.mitjasabadell.cat. La inscripció per participar-hi costarà 17 euros i donarà dret a rebre un obsequi al final de la cursa. Únicament entraran a la classificació general els corredors i corredores que tinguin xip groc de propietat. Els que no en tinguin el podran comprar al fer la inscripció per un cost de 8 euros. Els corredors que s'inscriguin i paguin la inscripció, però que no disposin de xip groc i no el vulguin comprar, podran participar a la cursa i rebre l'obsequi però no sortiran als llistats de la classificació general.
Finalment, els nens i nenes que participin a la Cursa Infantil s'han de concentrar, com l'any passat, a la plaça de l'Alcalde Marcet. Es faran dues sortides, una pels més grans i un altra pels més petits.
Propostes en bicicleta
La passejada en bicicletes del dilluns dia 6 també ha experimentat una petita modificació en el seu recorregut respecte de l'any passat. Pel que fa a la ruta de la pedalada nocturna en BTT del dissabte, oferirà un recorregut atractiu pel rodal de la ciutat, amb sortida i arribada a la Bassa. El ciclisme tanca l'oferta esportiva de la festa, amb la 5a Cursa Ciclista Infantil de dilluns dia 6, a les 2/4 de 6 de la tarda, a l'avinguda de Francesc Macià.
Altres activitats esportives
Seguint criteris d'austeritat, però mantenint alhora la qualitat de l'oferta, enguany les activitats de bàsquet que es feien a la plaça de l'Argub, s'han traslladat al pavelló de Cal Balsach (3x3 i triples el divendres 3, a les 21.00, per a joves majors de 16 anys, i Apropem el bàsquet per nens i nenes, el dissabte 4 a les 10.00 h). D'altra banda, l'activitat de futbol del dissabte a la nit quedarà substituïda per la proposta organitzada per Q Sports a les seves instal·lacions de la carretera de Terrassa.
Coincidint amb la Festa Major, la Societat Coral Colón organitza el seu Tercer Campionat d'Escacs Ciutat de Sabadell, de l'1 al 10 de setembre, al Parc Central del Vallès. L'oferta d'escacs es completa amb les partides a cegues, el dissabte 4 a les 10 h, a la plaça de Marquilles, i les partides simultànies de dilluns 6, a 2/4 d'11 del matí, al carrer de Sant Quirze, amb la presència d'una gran mestre internacional.
Redescobrir la ciutat
Les exposicions, visites guiades i itineraris tornaran a ser presents a la Festa Major.
A banda de les exposicions permanents, el Museu d'Història de Sabadell presentarà la mostra Què en saps de l'esport a Sabadell? Una ullada històrica. L'exposició abraça 150 anys de la pràctica de l'esport a Sabadell i ho fa des d'una perspectiva històrica i social. S'explica com i quan va començar a practicar-se esport a la ciutat i quins esports van quallar més i perquè. Ha estat comissariada per membres del Panathlon Club de Sabadell (Martí Sala, Josep Maria Antentas i Miquel Torres) i anirà acompanyada d'un catàleg i d'un CD-ROM que recull i descriu totes les instal·lacions esportives que hi ha hagut i encara hi ha a la ciutat.
Mentrestant al Museu d'Art, a banda de les permanents, es podrà visitar l'exposició David Graells, com qui no diu res (1910-1992). És una mostra coorganitzada per la Fundació Bosch i Cardellach, l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i els Museus Municipals de Sabadell, que es presentarà a les seus de les tres entitats. David Graells és un nom potser poc conegut pel públic general, però molt representatiu dins dels cercles artístics de la ciutat. Tot i que la seva producció fou molt limitada (tot just un centenar d'obres), per bé que intensa, David Graells destacà per una participació molt activa en la vida artística, cultural i intel·lectual de la ciutat a partir dels anys cinquanta. La mostra anirà acompanyada d'un catàleg.
D'altra banda, les jornades de portes obertes i les visites guiades permetran als ciutadans i ciutadanes conèixer diferents indrets i edificis, entre els quals el Castell de Can Feu, el Teatre Principal, l'Ajuntament, el Molí de Sant Oleguer o la Casa Duran. Tornen enguany els itineraris per conèixer diferents aspectes tant del Sabadell urbà com del rodal.
El dracs, protagonistes del cartell
Amb motiu del 25è aniversari del naixement del drac Antonot i del naixement, durant la darrera edició de Sabadell, Festa i Tradició, de dos petits dracs a la ciutat, enguany el cartell de la Festa Major tindrà aquests "animals il·lustres" com a protagonistes. Un cartell basat en la il.lustració que va fer Glòria Marin pel conte que per a l'ocasió va realitzar Montse Costa i que es convertirà en el símbol de la gran celebració de la ciutat aquest 2010. Avui, durant la presentació, l'autora ha comentat que "em fa molta il·lusió que a la ciutat hi hagi un dibuix meu. Ho vaig fer amb molta estima i espero que agradi".
Patrocinadors i col·laboradors
Com sempre, la Festa Major de Sabadell és possible gràcies a la col·laboració de diferents patrocinadors i col·laboradors. Són Banc Sabadell, Cafès Pont, CASSA, Central de l'Habitatge, Coca-Cola, Diputació de Barcelona, El Corte Inglés, Interesport, Pa de Sant Julià Forners, SMATSA (Serveis de Medi Ambient), Transports Urbans de Sabadell, Unnim, Vidal Papers, Viena i Voluntas Club Sabadell.
|