PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell aposta per la promoció de l’esport com a eina d’educació en valors i element de cohesió social

Difondre l’esport com a part imprescindible per a l’educació integral de la ciutadania...

 

El nou programa de dinamització al barri de les Termes o l’impuls a l’esport femení, entre les actuacions destacades

Amb la voluntat de difondre l’esport com a part imprescindible per a l’educació integral de la ciutadania, el Govern de Sabadell està desenvolupant un programa d’actuacions per promoure la transmissió de valors a través de l’esport. Entre les diferents accions destaca, per exemple, potenciar l’esport femení o bé donar suport a les iniciatives de Joc Net o similars per lluitar contra l’homofòbia, el racisme o la violència de gènere.

La tinenta d’alcalde i regidora d’Esports, Marisol Martínez, ha presentat aquest matí algunes de les noves accions que s’estan impulsant des de la regidoria amb l’objectiu de sensibilitzar envers la transmissió de valors a través de l’esport.

La regidora ha assenyalat que “Sabadell té una bona posició en diferents àmbits de l’esport, des de l’alta competició fins a l’esport escolar, passant per la gran feina dels nostres clubs esportius. Ara, amb aquest tipus d’accions el que pretenem és facilitar l’accés a l’esport a col·lectius de la nostra població que tenen més obstacles per trobar el seu espai. Al mateix temps volem incidir en l’esport com a eina transmissora de valors i de cohesió social”.

Joc Net

Una de les noves accions s’emmarca en el foment del Joc net, queinsta a respectar les normes del terreny de joc. És per això que seguim el codi ètic establert per la Federació Catalana de Futbol, segons el qual tant els clubs, com els pares, àrbitres i jugadors han de fomentar el joc net. Per aquesta raó, s’ha decidit establir una taula de treball per tractar de manera coordinada els valors amb els diferents clubs promovent una competència enriquidora en termes de valors socials com ara: el respecte a l’adversari, l’empatia davant de situacions diferents a la nostra, la responsabilitat i la constància dels deures adquirits com a jugador, el treball en equip i la tolerància entenent que tots som iguals.

Una altra de les accions que es posarà en marxa és un nou programa de dinamització dels barris a través de l’esport al barri de les Termes, que se sumarà als ja existents a Can Puiggener i Torre-romeu. Amb aquest programa, es vol donar la possibilitat a les persones en risc d’exclusió social –sobretot adolescents– de poder gaudir d’una activitat esportiva per tal de fomentar la pràctica saludable d’un esport. En aquest cas, s’ha previst la participació de nois i noies des de 1r de primària fins a 4t d’ESO.

D’altra banda, s’impulsaran noves accions en l’àmbit de l’esport inclusiu, en aquest cas per mitjà del futbol. Des de l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració del Centre d'Esports de Sabadellports de Sabadell, s’oferirà a persones amb algun tipus de discapacitat la possibilitat de la practica del futbol. El programa consisteix en un entrenament setmanal, amb el requeriment que un cop al mes aquestes persones amb algun tipus de discapacitat puguin fer un entrenament amb persones sense discapacitat, concretament amb infants de la categoria de Alevins.

L’objectiu d’aquesta activitat és garantir la inclusió de totes les persones, sensediscriminació per condició, a partir de diferents valors com la igualtat; educant així els nens sense discapacitat i augmentant l’autoestima dels altres. Fent que hi hagi una relació d’intercanvi i un retorn entre les dues realitats. Aquesta iniciativa es fa de mà de la Fundació Itinerarium, que ofereix la pràctica de l’activitat esportiva, a través del futbol, per tal fer accessible l’esport a col·lectius amb algun tipus de discapacitat. A hores d’ara, aquesta activitat s’ha executat en 12 ciutats i entitats diferents com ara el Futbol Club Barcelona i el RCD Espanyol.

D’altra banda, i amb la voluntat de potenciar l’esport femení i la igualtat de gènere i d’acord amb les ordenances fiscals per a l’any 2017, s’ha establert una bonificació del 100% en l’ús d’equipaments esportius pels equips femenins que participin en competicions oficials. Per tant, des de l’Ajuntament, es facilita l’accés i s’impulsa la pràctica de l’esport femení en competicions oficials. Alhora, per intensificar aquesta voluntat, es dóna suport a la campanya contra la violència cap a les dones, també en l’escenari de l’esport, en el marc del programa d’activitats al voltant del dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències Envers les Dones.

La darrera de les noves accions per fomentar l’esport com a element per educar en valors i seguint la Llei 14/2010, de maig de 2017, dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència s’ha acordat establir per propi criteri la prohibició de fumar en tots les instal·lacions esportius municipals incloent les zones ubicades a l’aire lliure, aquesta norma entrarà en vigència a partir de l’1 de gener de 2017, amb el lema Fumar, en fora de Joc.

Més informació