PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Pare Botam i l’Associació Juvenil Esquitx, guardonats a la IV edició del Memorial Àlex Seglers

 alexseglers cdEl guardó al pare Joan Botam reconeix la seva tasca en el foment de l'acostament entre les diverses tradicions religioses, la seva contribució a la reconciliació de les creences i a la cerca de l'excel·lència en les relacions socials basades en la pau, la solidaritat i la germanor. També s'ha guardonat l'Associació Juvenil Esquitx per la seva tasca de potenciar l'autoestima de les persones i vetllar pel seu desenvolupament personal i ciutadà durant 25 anys, així com pel seu ferm compromís vers als infants i joves, amb la protecció dels seus drets fent especial atenció cap aquells que pateixen situacions de vulnerabilitat.

El Memorial Àlex Seglers té per objecte atorgar un reconeixement a persones, entitats o institucions que treballen per la cohesió social a partir dels valors de la convivència, que fomenten el diàleg en la diversitat de creences i conviccions, que defensen els drets humans i que formulen un horitzó civil comú fonamentat en els principis democràtics compartits.

Durant el lliurament, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha felicitat els guardonats: “al Pare Joan Botam per la seva vocació ecumènica  i la seva tasca a favor del diàleg interreligiós i intercultural, entenent que l'espiritualitat contribueix a la convivència i a la cohesió social. I a l'Associació Juvenil Esquitx, que commemora enguany els 25 anys de treball incansable a favor de la igualtat d'oportunitats al barri de Can Rull, Cifuentes i Merinals, defensant els drets dels infants i joves i l'educació en valors per créixer, aprendre i divertir-se, com diu el seu lema”.

 

L’alcalde ha destacat que els dos guardonats són exemples “que Sabadell és i ha estat sempre una ciutat de valors i això és possible gràcies a moltes entitats, comunitats i ciutadans i ciutadanes que, com Esquitx i el Pare Botam, treballen pel bé comú, amb fermesa i amb estima per la seva ciutat i la seva gent. Això fa que la nostra ciutat hagi reaccionat sempre enfront de les desigualtats i les injustícies”. També ha recordat la figura d'Àlex Seglers, “un mestre, un pensador, un divulgador i un pedagog sobre la diversitat, el diàleg, la interculturalitat i la convivència. Avui més que mai cal recordar la seva defensa de la necessitat de coneix-se’ns”.

 

De la seva banda, el Pare Botam ha ressaltat que “en venir a Sabadell em sento acollit, em sento sabadellenc, hi trobo sempre aquesta voluntat compartida de convivència, de sociabilitat. No m’estranya que el moviment ecumènic s’hagi sentit a Sabadell com a casa des de fa molts anys”.

 

Per la seva part, el president de l’Associació Juvenil Esquitx, Albert Franch, ha destacat que “aquest premi ens encoratja a seguir treballant per donar valors per a la convivència als nostres infants i joves”.

 

L'Associació Juvenil Esquitx

L'Associació Juvenil Esquitx neix fa 25 anys a Sabadell iniciant la seva acció educativa i social en els barris de Can Rull, Cifuentes i els Merinals. És una entitat sense ànim de lucre d'educació en el lleure que treballa de manera desinteressada i amb compromís pels infants i joves del barri. El seu lema és "Créixer, aprendre i divertir-se" i el seu repte: educar en uns valors i unes actituds que facin possible que els infants i joves assoleixin aquest lema.

Des de fa 10 anys , l'Esquitx va apostar per dedicar-se a l'acció social fent un canvi de rumb a l'entitat. En aquell moment, es va incorporar un equip de professionals, que de mica en mica ha anat creixent i ha estat al capdavant dels diversos projectes.

 

Pare Joan Botam

El Pare Joan Botam va fundar l'any 1984 el Centre Ecumènic de Catalunya, del qual és actualment president. Com a president de la Unió de Religiosos/es de Catalunya (URC), va promoure el primer Congrés de Vida Religiosa a Catalunya i va ser soci fundador de la Plataforma Intercultural Barcelona 1992 per al diàleg interreligiós amb vista als Jocs Olímpics i va consolidar les activitats del Centre Abraham. El 1997 presideix la comissió encarregada d'elaborar l'avantprojecte de Centre Interreligiós / Servei Municipal d'Atenció a Persones i Agrupacions Religioses de Barcelona. Al 2000, juntament amb Enric Capó, va representar la ciutat a la cimera del mil·lenni de líders religiosos i espirituals a les Nacions Unides. L'any 2010 li van ser concedits el Premi en convivència i diàleg interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions (GTER) i la Creu de Sant Jordi.

De la seva trajectòria destaca també que és doctor en Teologia i diplomat en Biblioteconomia a l'Escola Vaticana i que va compaginar la seva tasca com a director al Col·legi de Filosofia i Teologia dels framenors caputxins amb la docència especialitzada en Teologia Dogmàtica, Teologia Espiritual i Història de la Lite­ratura Catalana. L'any 1956 va guanyar el Premi Jaume Serra i Húnter, de l'Institut d'Estudis Catalans, amb el treball Arnau de Vilanova, moralista. Posteriorment va començar la tasca com a consiliari de Pax Christi i va ser nomenat provincial dels framenors caputxins de Catalunya el 1963. 

 

El guardó de 2015

Els guardons que s'han lliurat als guanyadors són Plats d'Art elaborats per reconeguts artistes sabadellencs: Lluís Clapés i Agustí Puig. El treball artístic s'ha pogut fer gràcies a la coordinació del Museu d'Art de Sabadell i la col·laboració de La Fundació "la Caixa".

 

 

Més informació: www.sabadell.cat/valors