PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

8 d'abril, commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano a Sabadell

És un dia per celebrar amb la població gitana i amb la ciutadania en general:  -per reivindicar l’accés d’aquest col·lectiu a una ciutadania plena   -per lluitar contra la discriminació i per la bona convivència  -per donar valor a l’aportació de la població gitana al municipi, a partir de la recuperació i revalorització de la riquesa de la seva cultura.    

Consulteu la relació d'activitats que entorn a aquesta jornada presenta l’Ajuntament de Sabadell i la Taula del Poble Gitano.  I el targetó d'invitació a l'acte institucional en commemoració que tindrà lloc el proper dia 7 d'abril a les 5 de la tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

 

 

 

 

 

 


La ciutat commemora el Dia del Poble Gitano amb una recepció al Saló de Plens

Amb motiu de la commemoració del Dia del Poble Gitano, l’Ajuntament de Sabadell i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya han organitzat aquesta tarda una recepció al Saló de Plens de l’Ajuntament.

En el transcurs de l’acte, que ha comptat amb la interpretació de l’himne Gelem Gelem, l’alcalde de la ciutat i l’intendent del Mossos d’Esquadra, Josep Guillot, han rebut un “ran kali” o vara gitana, com a símbol de reconeixement i respecte.

Tal com ha afirmat l’alcalde de la ciutat, Joan Carles Sánchez, en la recepció d’aquesta tarda: “És un honor que enguany s’hagi escollit Sabadell per celebrar aquesta diada. La commemoració del Dia del Poble Gitano és important per deferents raons. La primera, perquè sobre el poble gitano, igual que sobre altres minories, s’han emès rumors i prejudicis... potser per afeblir els vostres drets i, en aquest sentit, cal dir que per sobre de la vostra identitat està el dret de ser ciutadà i entre tots hem de fer l’esforç per superar aquests estereotips. En segon lloc perquè posem en valor la vostra aportació cultural, cívica i social a la comunitat i, en tercer per evidenciar la pluralitat i la diversitat de la ciutat de Sabadell, i així trencar els prejudicis a favor de la cohesió”.

Per la seva banda, Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, també present a l’acte, ha expressat: “ens sumem a la vostra Diada i avui fem memòria de la vostra història que també és la nostra per fer visible la vostra cultura. Volem avançar plegats per millorar i garantir la igualtat d’oportunitats de la comunitat gitana en el futur. Munté ha afegit: “avui també volem fer un reconeixement als joves que ens apropen la realitat i ens ajuden a trencar estereotips”.

També l’intendent del Mossos d’Esquadra, Josep Guillot, ha afirmat que “és un honor pels Mossos d’Esquadra rebre aquest reconeixement del poble gitano, és un honor per la nostra institució i pel nostre cos i posa de relleu la feina diària basada en el diàleg de les oficines de relació amb la comunitat”.

A l’acte hi han assistit també representants de les entitats i del col·lectiu gitano de la ciutat així com d’altres municipis de Catalunya.

Demà dia 8 Dia del Poble Gitano i durant tot el dia, la bandera gitana onerajà a l’Ajuntament, seguint l’acord de la Junta de Portaveus del passat 27 de març i tal com s’ha fet en anteriors anys.

Demà també a partir de les 16.20 hores Ràdio Sabadell (94.6 FM) ofereix un programa especial en commemoració a aquest dia, organitzat a càrrec de la Fundación Secretariado Gitano.

Altres activitats que s’ofereixen en commemoració són: l’exposició “Kali Nebó: dones i gitanes”, que romandrà al Casal Pere Quart fins el proper 12 d’abril, organitzada per la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania i la Taula del Poble Gitano, formada per les diverses entitats gitanes que hi ha al municipi). També, el proper dia 9 d’abril a l’Institut La Serra es presentarà l’exposició didàctica “ Culturas para compartir. Gitanos hoy” a càrrec de la Fundación Secretariado Gitano.

D’altra banda, s’ha editat el monogràfic “Dones i Gitanes” que recull diferents articles, enllaços, recursos i material relacionat amb la dona gitana. Es pot consultar en paper a l’Oficina de Drets Civils.

Es calcula que a Sabadell hi viuen més de 8.500 persones d’ètnia gitana i que la primera documentació de la seva arribada al municipi data de 1670.


Galeria fotogràfica