PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell reconstruirà el coronament i millorarà l’estabilitat de tot el conjunt

L’actuació té un pressupost de prop de 96.000 euros

L’Ajuntament destinarà prop de 96.000 euros a la rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell. La Junta de Govern ha aprovat avui el projecte, que permetrà reconstruir el coronament de la xemeneia, afectat per importants esquerdes i deformacions, les quals provoquen que actualment sigui inestable.

La intervenció implicarà l'enderroc previ i la posterior reconstrucció de l’element constructiu de coronament. Es substituiran les peces trencades per unes de noves, de dimensions i qualitat equiparables. A més, caldrà dur a terme un anellament a tota l’alçada mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni amb la finalitat de millorar l’estabilitat de tot el conjunt.

Una xemeneia del 1906

El Vapor Buxeda –que ocupava tot l’illa, entre els carrers d’Alemanya, del Sol, de Sant Pau i de Cervantes– el van construir els germans Miquel i Domènec Buxeda entre 1852 i 1854. Inicialment hi crearen les seccions de carda, filatura, aprest i acabats i, més endavant, s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, l'empresa familiar feu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per llogar-lo i així recuperar els diners del deute. La Mercantil va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva.

El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissolgué la Mercantil Sabadellense, SA i es produí el tancament del vapor.

La xemeneia data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard. La sala de màquines i la part d'una de les naus que s'han conservat acullen l'exposició: “El Vapor Buxeda Vell, del vapor a l’electricitat”.