PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament emet 11 sancions a empreses subministradores per tall de llum indegut o mala praxi en casos que afecten 156 famílies vulnerables

El total de les multes supera els 110.000 euros

pobresaL’Ajuntament de Sabadell ha imposat 11 sancions a companyies subministradores per talls indeguts de llum o mala praxi en casos que afecten un total de 156 famílies vulnerables. D’aquesta manera, Sabadell s’ha convertit en el primer municipi en fer efectives multes per incompliment de la Llei 24/2015 en l’àmbit dels subministraments bàsics. Les multes, de 10.001 euros cadascuna, sumen un total de 110.011 euros.

Les sancions responen a la comissió de faltes greus d’acord amb l’article 331-5 c del Codi de Consum de Catalunya i en relació amb l’article 6.4 de la 24/2015, que estableix que abans de realitzar un tall de subministrament, les empreses subministradores tenen l’obligació de sol·licitar un informe als serveis socials municipals per comprovar si la persona o unitat familiar afectada es troba en risc d’exclusió residencial. Així mateix, la 24/2015 estableix l’obligació de l’empresa d’informar d’aquest dret en els avisos que generi per raó d’impagament o de tall.

InfoPobresaenergeticapL’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha declarat que “a Sabadell els drets i la dignitat dels ciutadans i les ciutadanes es defensen per damunt de qualsevol cosa i és per això que apliquem aquestes sancions, per garantir la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes i col·locar-nos al davant en la defensa dels seus drets”.

En la mateixa línia s’han posicionat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i la tinenta d’alcalde i regidora de Comerç, Marisol Martínez, que han defensat actuar amb “valentia”, amb tots els mitjans legals a l’abast, per fer front als incompliments de les empreses subministradores envers la nostra població.

De les 11 sancions, 9 són per tall indegut, estimant que la companyia va interrompre el subministrament sense comunicar-ho prèviament als serveis socials municipals ni demanar-los el corresponent informe sobre la situació dels usuaris. D’aquestes 9, un total de 7 s’han imposat a Endesa Energia XXI i 2 a Endesa Energia SAU. Les 9 sancions es refereixen a casos que afecten 9 famílies.

Les altres dues multes són per a Endesa Energia XXI i Endesa Energia SAU per mala praxi, en no haver respectat els drets dels ciutadans. Un d’aquests expedients afecta 90 famílies i l’altre 57. En total, doncs, els 11 expedients es refereixen a situacions que haurien afectat 156 famílies.

Procediment sancionador

La notificació de les multes és un nou pas en el procés iniciat al juny de l’any passat quan el Govern de Sabadell va posar en marxa el procediment per sancionar les companyies que incomplissin el disposat a la Llei 24/2015 pel que fa a garantir el subministrament energètic a persones o famílies vulnerables. Aquest procediment arribava després que s’haguessin impulsat diferents mesures per instar les companyies al compliment de la legalitat. Un cop iniciats els processos, al novembre de 2016 s’incoaven 18 expedients sancionadors que ara s’han materialitzat amb la imposició d’11 multes. Dels altres 7 expedients, 5 s’han arxivat i 2 continuen en curs.

El procés sancionador s’emmarca en els drets inclosos en la 24/2015 i, alhora, en el Codi de Consum de Catalunya, que penalitza el fet d’incloure en els contractes clàusules o realitzar pràctiques que excloguin o limitin els drets de les persones consumidores. S’atribueix, així mateix, la competència sancionadora per infraccions greus als alcaldes i alcaldesses, emparant-se en la Llei municipal i de règim local. En el cas de Sabadell, la competència de l’alcalde s’ha delegat en la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, responsable alhora en matèria de consum.

Així, els procediments s’inicien amb la comunicació d’ofici de la Regidoria d’Acció Social al Servei de Consum d’una infracció detectada en l’àmbit de la pobresa energètica. A partir d’aquí s’incoen els expedients i es porta a terme tot el procés administratiu pertinent que, en 11 casos fins ara, ha acabat amb una resolució sancionadora.

Davant les sancions, les empreses poden interposar un recurs de reposició potestatiu davant l’òrgan que ha dictat acte o recurs contenciós-administratiu.